Laatste nieuws coronacrisis

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot 533

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Bulgarije zet Nederland op rode lijst, Zuid-Korea verlengt maatregelen

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • Mocht er een zware, vierde golf in Duitsland ontstaan, dan kunnen niet-gevaccineerde mensen wellicht de toegang tot onder anderen bars, restaurants, bioscopen en sportevenementen worden ontzegd. Dat heeft Helge Braun, stafchef van bondskanselier Angela Merkel laten weten. Bij een nieuwe golf besmettingen „zullen de niet-gevaccineerden hun contacten moeten beperken”, zei hij tegen Duitse media. „En degenen die gevaccineerd zijn, zullen zeker meer vrijheid hebben dan degenen die niet gevaccineerd zijn.”
 • Nederland staat vanaf morgen op de rode lijst van Bulgarije. Dat betekent dat iedereen die vanuit Nederland naar het Oost-Europese land reist een negatief testbewijs moet kunnen overleggen. Er zijn geen uitzonderingen op die eis, ook gevaccineerden en mensen die Covid-19 hebben gehad moeten een negatieve PCR-test laten zien. De negatieve test geldt alleen voor wie naar Bulgarije reist, bij terugkomst is de test niet nodig.
 • De geldende coronamaatregelen in Zuid-Korea, waar momenteel op het hoogste risiconiveau geldt vanwege het hoge aantal besmettingen, zijn met twee weken verlengd tot 8 augustus. Bijeenkomsten van drie mensen of meer zijn na zes uur ’s avonds verboden, kerken en nachtclubs moeten dicht en sportevenementen zijn alleen toegestaan zonder toeschouwers. Online onderwijs en thuiswerken wordt verder zoveel mogelijk aangemoedigd. Ook de horeca moet vervroegd dicht.

Zeker 160.000 mensen de straat op in Frankrijk tegen coronaregels

In verschillende Franse steden zijn tienduizenden mensen de straten opgegaan om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De grootste protesten vonden plaats in Parijs, waar betogers de confrontatie zochten met oproerpolitie. De demonstranten zijn tegen de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel en de ‘gezondheidspas’ die aangeeft of iemand recent is ingeënt of besmet geweest.

Bij protesten zijn zeker 29 mensen gewond geraakt. Tientallen mensen zijn aangehouden. Bij de onlusten in Parijs waren volgens Franse media ook aanhangers van de rechtse Rassemblement National aanwezig. De Franse president Emmanuel Macron heeft op werkbezoek in Polynesië gereageerd op de demonstraties, die hij „egoïstisch” noemde. „Vrijheid zonder verplichtingen jegens anderen bestaat niet. Vrijheid komt met wederzijdse plichten”, zei hij.

De coronamaatregelen in Frankrijk worden de komende tijd aangescherpt om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor evenementen die binnen worden gehouden, restaurants en bioscopen moet men een vaccinatiebewijs, een negatieve coronatest of een bewijs dat men corona heeft gehad kunnen overleggen. Wie met kwetsbare groepen zoals ouderen werkt moet zich verplicht laten inenten. De Senaat is in de nacht van zaterdag op zondag akkoord gegaan met die aanscherping van de maatregelen.

Ook protesten in Sydney, Italië en Griekenland
Ook elders in de wereld wordt geprotesteerd tegen geldende coronamaatregelen. In het Australische Sydney namen duizenden mensen deel aan een protest tegen nieuwe coronamaatregelen in de regio Nieuw Zuid Wales. Ook hierbij kwam het tot botsingen met de plaatselijke autoriteiten. De betogers richtten hun woede op de Australische regering, die in een groot deel van Australië strenge coronamaatregelen heeft opgelegd nadat er de afgelopen weken nieuwe besmettingen opdoken.

Een deel van de bevolking vindt de beperkingen buitensporig en wijst erop dat sinds het begin van de pandemie 915 mensen aan de gevolgen van Covid-19 zijn overleden in Australië. Verder wijst men erop dat slechts 14 procent van de Australische bevolking is gevaccineerd. In een reactie op de protesten zei de Australische premier Scott Morrison dat de protesten „geen doel” hebben. „Het zal de lockdown niet eerder beëindigen”, zei hij.

In de Italiaanse hoofdstad Rome werd ook gedemonstreerd tegen de coronapas en in Athene werd geprotesteerd tegen het vaccineren van kinderen. In Amsterdam liepen honderden betogers zaterdag mee in een mars tegen coronamaatregelen.

Beeld ven de demonstraties in Parijs, waar duizenden betogers op de been waren. Foto Alain Jocard/AFP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot 533

In het afgelopen etmaal zijn er 87 patiënten met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Daarmee ligt het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen op 533, een stijging van 29 ten opzichte van zaterdag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van deze 533 patiënten liggen er 134 op de intensive care.

RIVM: 4.665 nieuwe positieve tests tussen zaterdag en zondag

Het RIVM heeft tussen zaterdag- en zondagochtend 4.665 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Ten opzichte van zaterdag is dat een daling van 622 tests, toen er na een bijstelling 5.287 binnenkwamen. Het cijfer van zondag ligt fors lager dan het weekgemiddelde, dat 6.454 bedraagt.

Er zijn zondag vier overlijdens aan de gevolgen van het Covid-19 doorgegeven. Dat zijn er net zoveel als de dag ervoor. Mogelijk zijn het er in werkelijkheid meer, omdat deze data soms met vertraging binnenkomen bij het RIVM.

Het instituut sprak eerder de verwachting uit dat het aantal positieve tests zou gaan dalen deze week. Vorige week zondag registreerde het RIVM nog ruim 10.000 positieve tests. Het is twee weken geleden dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen aanscherpte.

De meeste positieve tests zijn in Amsterdam gemeld: in de hoofdstad waren dat er 318. Rotterdam volgt met 279. Ook in Den Haag (99), Utrecht (81) en Tilburg (77) testten relatief veel inwoners positief.

Terschelling eist negatieve test op jongerencampings

Wie naar een van de jongerencampings op Terschelling wil, moet vanaf volgende week een negatief testbewijs kunnen overleggen om toegang te krijgen. Dat heeft de gemeente op het eiland laten weten. Aanleiding is het hoge aantal coronabesmettingen onder jongeren op die campings.

Hoewel onduidelijk is waar zij besmet raakten, neemt de gemeente op advies van de GGD nieuwe maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Voor toegang op het terrein worden gasten getest en daarnaast wordt aangeraden dat jongeren zich ook tijdens hun verblijf testen.

Ongevaccineerde reizigers in quarantaine in Noorwegen, lockdown Australië mogelijk verlengd

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

 • Wie naar Noorwegen reist, heeft vanaf maandag te maken met strengere regels. Wie niet volledig gevaccineerd is, moet verplicht tien dagen in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die alleen een eerste prik hebben gehad. Zij moeten zich voor aankomst in Noorwegen registreren en een negatieve PCR-test laten zien als ze het land binnenreizen. De eerste drie dagen van de isolatie vindt plaats in een hotel dat door de Noorse regering is aangewezen. Wie op de vierde dag negatief test, mag in principe naar een andere locatie om daar de rest van de quarantaine af te maken.
 • Alleen mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus zouden vanaf oktober aanwezig kunnen zijn bij de Premier League, de Britse voetbalcompetitie. Dat melden Britse media. Het zou een plan zijn van de regering. Die regel zal dan ook gelden voor andere sportwedstrijden of grote evenementen.
 • De kans is groot dat de lockdown van de Australische deelstaat New South Wales langer gaat duren. Daar waarschuwde deelstaatpremier Gladys Berejiklian voor. Ze vreest voor besmettingen na een demonstratie tegen de lockdown zaterdag waar duizenden mensen bij aanwezig waren. De protesten hebben haar „hart gebroken”, zei Berejiklian. „Ik hoop dat het niet tot een terugval leidt, maar dat kan wel het geval zijn.” In New South Wales zorgt een uitbraak van de Deltavariant van het coronavirus voor besmettingen. Zondag zijn 141 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Een groot deel van Australië is in lockdown.

Wie niet volledig is ingeënt en maandag naar Noorwegen reist, moet tien dagen in quarantaine. Foto Ole Berg-Rusten/EPA

72 Covid-patiënten in ziekenhuis opgenomen, IC-bezetting stijgt met 17

Gedurende het afgelopen etmaal zijn er 72 patiënten met Covid-19 bijgekomen op verpleegafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Op de intensivecareafdelingen zijn er zeventien patiënten bijgekomen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Het totaal aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen komt daarmee op 504.

Sinds half juli neemt de bezetting in ziekenhuizen weer toe. Doorgaans loopt dit cijfer een aantal dagen achter bij het aantal besmettingen. Inmiddels daalt het aantal besmettingen alweer een aantal dagen op rij.

Demonstratie in Amsterdam tegen coronaregels

In Amsterdam wordt zaterdag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Een groep demonstranten organiseert een protestmars van de Tuinen van West naar het Gerbrandypark en weer terug. Op video’s op sociale media is te zien hoe duizenden demonstranten met vlaggen van allerlei landen lopen. De organisatie United We Stand Europe riep mensen op zich aan te melden als vlaggendrager. Hoeveel demonstranten er exact op de been zijn is niet duidelijk, de politie laat weten geen mededelingen te doen over het geschatte aantal.

Demonstratie in Amsterdam 👍 🔥#WorldFreedomRally pic.twitter.com/TH8zKiUN6a

— Kees71 (@Kees71234) July 24, 2021

Er wordt in meer steden wereldwijd gedemonstreerd tegen de maatregelen. In de Australische stad Sydney werd door duizenden gedemonstreerd tegen de lockdown die al zes weken geldt in de stad, en mogelijk tot oktober kan duren. Het kwam daar tot opstootjes, waarbij de politie moest ingrijpen. In de Franse hoofdstad Parijs demonstreerden extreem-rechtse groepen en actievoerders die zich verenigen onder de groep Gele Hesjes.

Opnieuw daling aantal besmettingen: 5.323

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 5.323 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een daling van 1.102 gevallen ten opzichte van gisteren. Vier mensen overleden aan de gevolgen van longziekte Covid-19.

Na de forse piek van twee weken geleden lijkt het aantal besmettingen gestabiliseerd te zijn, zo zei ook minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) begin deze week. Sindsdien loopt het aantal besmettingen dagelijks terug.

Zuurstoftekort op Bali, versoepelingen teruggedraaid in IJsland

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • Op het Indonesische eiland Bali is een ernstig tekort aan zuurstof nu het aantal Covid-19-patiënten stijgt door de snelle verspreiding van de Deltavariant in het hele land. Op donderdag was er op het eiland drie keer zoveel zuurstof nodig als aanwezig in de ziekenhuizen, zei de directeur van de Balinese gezondheidsdienst tegen Indonesisch persbureau Antara. Ook op de eilanden Java en Papoea zijn grote zuurstoftekorten.

  Het aantal coronabesmettingen in Indonesië is in de afgelopen vijf weken vervijfvoudigd. Dagelijks overlijden drie keer zoveel patiënten aan Covid-19 als gemiddeld wereldwijd. President Joko Widodo wil de geldende maatregelen na 26 juli versoepelen omdat het aantal besmettingen volgens hem daalt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spoort Widodo aan juist een strenge lockdown in te voeren.
 • De regering van IJsland draait vanaf zondag een reeks versoepelingen van coronamaatregelen terug: mensen moeten weer minstens een meter afstand houden, binnen gaat de mondkapjesplicht weer gelden en restaurants moeten om middernacht hun deuren sluiten. In de afgelopen week steeg het aantal coronabesmettingen in IJsland weer – dagelijks kwamen er ongeveer honderd nieuwe gevallen bij. Volgens persbureau ANP werd driekwart van de nieuwe besmettingen bij gevaccineerden vastgesteld. In IJsland heeft 75 procent van de bevolking de eerste inenting tegen het coronavirus al ontvangen, 71 procent is volledig gevaccineerd.
 • De Vietnamese hoofdstad Hanoi gaat voor twee weken in een strenge lockdown, melden internationale persbureaus zaterdag. Daarnaast wordt de lockdown in Ho Chi Minh-stad tot 1 augustus verlengd. Alleen overheidskantoren, ziekenhuizen en essentiële winkels blijven open. Op straat gold al een groepsgrootte van maximaal twee personen, het openbaar vervoer is sinds begin juli gesloten. Vrijdag werd een recordaantal van 7.307 nieuwe besmettingen gemeten. In een derde van de meer dan zestig Vietnamese steden gelden nu lockdownmaatregelen. De vaccinatiecampagne in het land komt langzaam op gang: er zijn meer dan 10 miljoen doses binnengekomen, maar minder dan 335.000 mensen zijn volledig gevaccineerd.

Politieagenten bewaken de zuurstofvoorraad op Bali. Foto Fikri Yusuf/Reuters

Eindhovens horecapersoneel demonstreert tegen strenge handhaving coronamaatregelen

Op het Stadhuisplein in Eindhoven verzamelden zich op vrijdagavond „tientallen” horecaondernemers en -medewerkers om te protesteren tegen de volgens hen te strenge handhaving van de coronamaatregelen in de stad. Dat meldt de politie Oost-Brabant zaterdag. De aanleiding van het protest was de voorlopige sluiting van twee Eindhovense restaurants, nadat boa’s hadden gezien hoe het personeel van de ondernemingen na de verplichte sluitingstijd van middernacht op het terras zat.

Op foto’s van de demonstratie die op sociale media gedeeld werden, is te zien hoe de aanwezigen meubels van hun terrassen hadden meegenomen om op te zitten, terwijl ze samen iets drinken. Een „ludiek protest” noemt de woordvoerder van de lokale ondernemersvereniging Youri de Bok de bijeenkomst tegenover het Eindhovens Dagblad. „Als we al niet eens meer een sigaretje en drankje na sluitingstijd op ons eigen terras mogen doen, dan is het wel klaar hoor.”

Horecaondernemers en -medewerkers op het Stadhuisplein. Foto Rudy Reker

Welkom in dit blog

In dit blog houdt de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis in het binnen- en buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 23 juli:

 • Duitsland heeft Nederland aangemerkt als een hoogrisicogebied, vanwege het aantal coronabesmettingen. Dat heeft het Robert Koch Institut (RKI) vrijdag bekendgemaakt, het Duitse equivalent van het RIVM. Het nieuwe beleid gaat vanaf dinsdag middernacht in en geldt dan ook voor Spanje en Georgië.
 • Tussen donderdag- en vrijdagochtend werden 6.453 positieve coronatests geregistreerd. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Dat aantal ligt iets hoger dan donderdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6.274 positieve tests werden gemeld. Het aantal besmettingen lijkt zich na een piek vorige week enigszins te stabiliseren.
 • Wat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) betreft kan het vaccin van Moderna veilig worden toegediend aan kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar. Dat heeft de instantie vrijdag bekendgemaakt.
 • Het aantal coronapatiënten dat in Nederlandse ziekenhuizen is opgenomen, is sinds donderdag met 41 toegenomen tot 477. Van hen liggen - net als gisteren - 107 mensen op de intensive cares, meldde het Landelijk Coördinatiepunt Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag.

Lees hier het hele blog van 23 juli terug