Russische boogschieter flauwgevallen vanwege hitte tijdens kwalificatie

De kwalificaties handboogschieten voor vrouwen op de Olympische Spelen vonden vrijdag plaats.
De kwalificaties handboogschieten voor vrouwen op de Olympische Spelen vonden vrijdag plaats. Foto Koen van Weel/ANP

De Russische boogschieter Svetlana Gombojeva is vrijdag vlak na een kwalificatieronde in Tokio flauwgevallen door toedoen van de hitte. Dat melden internationale persbureaus. Gombojeva zakte vlak nadat ze zich had gekwalificeerd in elkaar en werd direct verzorgd door het aanwezige medische team. Hoewel ze vrij snel weer bij bewustzijn kwam, werd ze op een brancard de arena uitgetild.

Lees ook dit artikel: In Tokio is het eigenlijk te heet om te sporten

„Ze bleek niet een hele dag in de hitte te kunnen staan”, zei haar coach Stanislav Popov na het incident tegen de pers. „Dit is de eerste keer dat ik dit meemaak. In Vladivostok, waar we eerder trainden, was het weer vergelijkbaar. Maar hier speelde luchtvochtigheid een rol.” Tijdens de kwalificatie was het in de Japanse hoofdstad zo’n 32 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 70 procent.

De Nederlandse hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen onderzocht eerder 28 jaar aan meteorologische data uit Japan en concludeerde dat de Olympische Spelen precies beginnen onder de meest extreme weersomstandigheden in het land. Eind juli kent het land een zogeheten wet bulb globe temperature (wbgt) van rond de 28. Volgens het American College of Sports Medicine is een waarde tussen 26 en 27,8 gevaarlijk voor mensen die niet fit en geacclimatiseerd zijn en moeten deze mensen hun inspanningen tussen 27,8 en 30 staken vanwege het risico op een hitteberoerte. In de wbgt worden temperatuur, luchtvochtigheid, zonnestraling en wind meegeteld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse dubbeltwee roeit met olympisch record naar halve finales