Verslavende pijnstillers

Amerikaanse farmaceuten willen opiatenkwestie schikken voor 26 miljard dollar

Vier Amerikaanse farmaceuten willen voor een bedrag van 26 miljard dollar (22 miljard euro) schikken in de Amerikaanse opiatencrisis. Hiermee hopen zij een einde te maken aan de meer dan drieduizend rechtszaken die Amerikaanse staten en lagere overheden hebben aangespannen, melden internationale persbureaus. De farmaceuten worden beschuldigd het overmatig gebruik van verslavende pijnstillers te hebben gestimuleerd, waardoor sinds 1999 honderdduizenden mensen in de VS om het leven zouden zijn gekomen.

Een van de farmaceuten is Johnson & Johnson, dat ook het Janssen-coronavaccin produceert. Verder gaat het om McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen. Het geld zou onder meer gebruikt moeten worden voor verslavingsbehandelingen en steun aan families van verslaafden. De vier farmaceuten hielden volgens de claims te laks toezicht op het wegvloeien van pijnstillers naar de zwarte markt. Johnson & Johnson wordt beschuldigd van het bagatelliseren van het verslavingsrisico in zijn marketingcampagnes. (NRC)