Laatste nieuws Tokio 2020

Roeier Florijn test positief, vierde coronageval in Nederlandse ploeg

In dit blog houdt NRC de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws bij uit Tokio. Vandaag, vrijdag 23 juli, vindt de officiële openingsceremonie van de Olympische Spelen plaats.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het nieuws over de Olympische Spelen van vrijdag 23 augustus bij. Op die dag was de openingsceremonie van de Spelen, testte roeier Finn Florijn positief op het coronavirus en viel de Russische boogschieter Svetlana Gombojeva vlak na een kwalificatieronde flauw door toedoen van de hitte.

Roeier Florijn test positief, vierde coronageval in Nederlandse ploeg

De Nederlandse Olympisch roeier Finn Florijn is positief getest op het coronavirus. Dat meldt persbureau ANP. Het gaat om de vierde besmetting in de Nederlandse sportploeg. De 21-jarige Florijn, de jongste roeier uit het Nederlandse team, was eerder op de dag nog in actie gekomen. De roeier wist zich toen niet direct voor de kwartfinales voor de skiff plaatsen, maar mocht wel door naar de herkansing.

Florijn, de zoon van tweevoudig olympisch roeikampioen Ronald Florijn, moet nu tien dagen in quarantaine. „Mijn toernooi was vandaag begonnen en nu is het in één klap voorbij”, zei de roeier volgens ANP. Andere leden van de roeiploeg met wie Florijn contact heeft gehad worden nu apart vervoerd en moeten apart eten. Zij moeten dagelijks tests laten afnemen.

Eerder was een staflid van de Nederlandse roeiploeg ook al positief getest, naast de skateboardster Candy Jacobs en taekwondoka Reshmie Oogink. Alle vier de sporters die positief testten, zaten afgelopen zaterdag op dezelfde vlucht vanuit Amsterdam naar Tokio. Sinds 1 juli zijn er meer dan honderd coronabesmettingen geregistreerd die aan de Olympische Spelen gerelateerd worden.

„Helaas dus een nieuwe besmetting. Het laat zich raden dat we hier geen woorden voor hebben”, aldus chef de mission Pieter van den Hoogenband volgens ANP. „Een jonge sporter die hier zijn olympische debuut maakte en per direct moet afbreken. Ik gun hem in de toekomst zijn revanche. De medische staf werkt 24 uur per dag. We doen er alles aan om positieve tests te voorkomen.”

Lees ook dit interview met Candy Jacobs: ‘Nooit in mijn leven ben ik zo verdrietig geweest’

Finn Florijn in actie in de Skiff. Foto ANP / Olaf Kraak

Tennisser Naomi Osaka steekt het olympisch vuur aan

De 23-jarige Japanse tennisser Naomi Osaka heeft vrijdag het olympisch vuur aangestoken, als laatste vlaggendrager van de olympische vlam. Daarmee kwam een eind aan een sobere openingsceremonie die vier uur duurde, maar genoeg entertainment in de vorm van dans, vuurwerk en andere vertoningen had.

Op het einde van de openingsceremonie is de olympische vlam het stadion binnengedragen door twee Japanse sporters. Ook een verpleegster en een dokter mochten de fakkel even dragen, als eerbetoon aan het zorgpersoneel. Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, roemde de sporters en het Japanse volk voor hun doorzettingsvermogen. „Jullie kwamen voor grote uitdagingen te staan”, zei hij. „Net als iedereen leefden jullie in grote onzekerheid tijdens de pandemie.”

Publiek is niet welkom bij deze Olympische Spelen, toch hadden duizenden Japanners zich buiten het stadion verzameld om toch iets mee te krijgen. Zij konden in ieder geval vuurwerk zien en 1.824 drones die in de lucht de wereld uitbeeldden.

Naomi Osaka mocht als laatste fakkeldrager het olympisch vuur aansteken. Foto Antonin Thuillier/AFP

Landenparade tijdens openingsceremonie met mondkapjes

Op volgorde van het Japanse alfabet betreden sporters vrijdag het stadion voor de parade van deelnemende landen. Allemaal met een mondkapje op en zwaaiend met vlaggen of hun binnenkomst filmend met een mobiele telefoon. Hoewel het stadion voor het grootste gedeelte leeg is, werden ze opgewacht door honderden Japanse vrijwilligers die de sporters vrolijk verwelkomden.

Nederland was als 39ste aan de beurt. Vooropliepen atleet Churandy Martina (37) en skateboarder Keet Oldenbeuving (16), de vlaggendragers. Oldenbeuving kon toch meelopen, al moet haar teamgenoot Candy Jacobs vanwege een coronabesmetting de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan. Om gendergelijkheid te promoten, mochten de landenteams in deze editie van de Spelen van het IOC twee vlaggendragers aanwijzen.

Anders dan eerdere edities verlaten de sporters na een ronde het stadion. Op die manier moet voldoende afstand worden gehandhaafd tussen de deelnemers van de Spelen teneinde coronabesmettingen te voorkomen. Waar normaal meer dan tienduizend sporters meedoen aan de ceremonie, is de verwachting dat tijdens deze editie nog geen zesduizend sporters meelopen. Sommigen hebben de dag na de ceremonie belangrijke wedstrijden, anderen willen voorkomen dat ze besmet kunnen raken met het virus.

Openingsceremonie van Spelen begonnen in Tokio

Met vuurwerk en dans is de openingsceremonie van de Olympische Spelen even voor 20.00 uur lokale tijd in Tokio begonnen. Een sobere show, desondanks is voor de duizend aanwezigen op de tribunes genoeg te zien.

Het motto van de ceremonie is united by emotion, ‘verenigd door emotie’. Dat werd duidelijk toen vrijwel direct na het begin van de ceremonie stil werd gestaan bij de coronapandemie. Op beelden waren lege straten te zien. Wedstrijden en trainingen waren door het virus een tijd lang onmogelijk. Toch lieten sporters zich niet uit het veld slaan. Kort daarna is een moment van stilte gehouden voor de „vrienden en dierbaren” die kwamen te overlijden. „Ze zullen voor altijd in ons hart blijven”, zei de omroeper in het stadion.

Na de optredens mochten de sporters van Griekenland traditiegetrouw als eerste het stadion binnenwandelen tijdens de parade. In dat land werden de eerste Olympische Spelen gehouden.

United by emotion is het motto van de ceremonie. Het werd uitgebeeld in een dans die verbinding moest symboliseren. Foto Marko Djurica / Reuters

Sobere openingsceremonie van Olympische Spelen

Geen honderden dansers, geen publiek, geen uitgebreide lichtshows. De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio is sober. In het stadion zijn minder sporters welkom dan tijdens eerdere ceremonies en duizend journalisten en hoogwaardigheidsbekleders zijn de enige getuigen in het stadion, dat is gebouwd voor tienduizenden toeschouwers.

Hoe de ceremonie er precies uit gaat zien, is nog geheim. The New York Times deed een voorspelling op basis van eerdere openingen: toespraken over de olympische idealen, dans en andere vertolkingen van de Japanse geschiedenis en cultuur. Andere zaken zullen hetzelfde blijven: zo dragen per land twee sporters de vlag en zal de olympische vlam worden aangestoken.

Normaal lopen meer dan tienduizend sporters mee tijdens het evenement. Hoeveel het er nu zullen zijn, is niet bekend. Sommigen hebben al aangegeven niet mee te lopen uit vrees voor besmettingen. Sinds 1 juli zijn 106 coronabesmettingen geconstateerd die kunnen worden gerelateerd aan de Olympische Spelen. Of de sporters zich vrij mogen bewegen in het stadion of dat ze zich aan verschillende coronamaatregelen moeten houden, is ook onbekend. Er mag bovendien geen publiek aanwezig zijn in het stadion: naar verwachting zullen wereldwijd miljoenen mensen de ceremonie vanuit huis volgen.

Ondertussen hebben honderden fans zich vrijdag buiten het stadion verzameld, in de hoop op een glimp van de openingsceremonie, meldt persbureau AFP. Een kleine vijftig man heeft zich juist verzameld om te protesteren tegen het doorgaan van de Spelen.

Japanse sportfans hebben zich verzameld buiten het stadion. Foto Yasuyoshi Chiba / AFP

Buiten de lijnen – randzaken op de Spelen: landsgrenzen en computerspelletjes

De Olympische Spelen betekenen behalve sport, sport en nog eens sport, ook politieke randzaken en ophef, internetvaria en opvallende mediamomenten. NRC verzamelde de (voorlopige) oogst op deze eerste échte dag van het toernooi der toernooien:

  • Oekraïne heeft succesvol bezwaar aangetekend tegen een landkaart zoals die op de website van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was te vinden, meldt persbureau AP vrijdag. Donderdagavond stond op die kaart nog een zwarte lijn aan de noordkant van de Krim getekend. Die landsgrens is na Oekraïens protest weggehaald. Rusland annexeerde in 2014 het Krim-schiereiland, maar Oekraïne en de Verenigde Naties beschouwen het gebied nog als Oekraïens. Tijdens het EK voetbal ontstond ook al controverse rondom de landsgrenzen van Oekraïne. Dat had de contouren van het land – inclusief de Krim – met een stippellijn op het eigen tenue gedrukt. Dat leidde tot (vergeefs) protest van Rusland.
  • De Algerijnse judoka Fethi Nourine heeft zich om politieke redenen teruggetrokken van de Spelen, meldt het Franse persbureau AFP vrijdag. Na winst in de eerste ronde zou hij in ronde twee uitkomen tegen een Israëliër. „We hebben hard gewerkt om ons te kwalificeren”, zei Nourine tegen de Algerijnse televisie, „maar de Palestijnse zaak is groter dan dit alles.” Tijdens de wereldkampioenschappen van 2019, eveneens in Tokio, trok Nourine zich ook al terug omdat hij het tegen een Israëlische opponent moest opnemen.
  • Google heeft een gratis spelletje ontworpen dat is geïnspireerd op de Olympische Spelen. Gebruikers kunnen door op de tekening boven de zoekmachine te klikken, meedoen aan deze Champion Island Games, een hommage aan de Spelen en de Japanse cultuur opgemaakt in ouderwetse 16-bit-stijl. Je wordt als Lucky de Ninjakat onderdeel van een van vier teams en kan zeven spellen spelen, waaronder skateboarden en tafeltennis. Tegenstanders zijn legendarische figuren uit de Japanse folklore.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken tweette vrijdag over het weghalen door het IOC van de grenslijn aan de noordkant van de Krim:

Twitter avatar DmytroKuleba Dmytro Kuleba Щойно ми дізналися вчора про некоректну мапу на олімпійському сайті, ми негайно зв’язалися з керівництвом МОК. Вони принесли вибачення за помилку. Зранку за токійським часом карта вже виправлена 👇 #КримЦеУкраїна https://t.co/h9zrWrXtJL

Russische boogschieter flauwgevallen vanwege hitte tijdens kwalificatie

De Russische boogschieter Svetlana Gombojeva is vrijdag vlak na een kwalificatieronde in Tokio flauwgevallen door toedoen van de hitte. Dat melden internationale persbureaus. Gombojeva zakte vlak nadat ze zich had gekwalificeerd in elkaar en werd direct verzorgd door het aanwezige medische team. Hoewel ze vrij snel weer bij bewustzijn kwam, werd ze op een brancard de arena uitgetild.

Lees ook dit artikel: In Tokio is het eigenlijk te heet om te sporten

„Ze bleek niet een hele dag in de hitte te kunnen staan”, zei haar coach Stanislav Popov na het incident tegen de pers. „Dit is de eerste keer dat ik dit meemaak. In Vladivostok, waar we eerder trainden, was het weer vergelijkbaar. Maar hier speelde luchtvochtigheid een rol.” Tijdens de kwalificatie was het in de Japanse hoofdstad zo’n 32 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 70 procent.

De Nederlandse hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen onderzocht eerder 28 jaar aan meteorologische data uit Japan en concludeerde dat de Olympische Spelen precies beginnen onder de meest extreme weersomstandigheden in het land. Eind juli kent het land een zogeheten wet bulb globe temperature (wbgt) van rond de 28. Volgens het American College of Sports Medicine is een waarde tussen 26 en 27,8 gevaarlijk voor mensen die niet fit en geacclimatiseerd zijn en moeten deze mensen hun inspanningen tussen 27,8 en 30 staken vanwege het risico op een hitteberoerte. In de wbgt worden temperatuur, luchtvochtigheid, zonnestraling en wind meegeteld.

De kwalificaties handboogschieten voor vrouwen op de Olympische Spelen vonden vrijdag plaats. Foto Koen van Weel/ANP

Skateboarder Candy Jacobs over missen van Spelen: ‘Het voelt een beetje alsof er iemand dood is’

Candy Jacobs is een van de olympische sporters die de afgelopen week positief werden getest op het coronavirus. Door haar besmetting moet ze de Spelen missen. „Nooit in mijn leven ben ik zo verdrietig geweest”, zegt ze tegen NRC. „Ik heb er jaren naartoe gewerkt om hier te kunnen staan.”

Nu zit Jacobs haar quarantaine uit in een hotel in Tokio, waar ze af en toe belt met vrienden van Team NL en de teampsycholoog. „De situatie waarin ik nu zit, is niet te doen. Het is een ramp dat ik niet kan skaten na alles wat ik ervoor heb gedaan en gelaten, maar het ergste is dat ik nu met mezelf zit opgescheept.”

Lees ook dit interview met Candy Jacobs: ‘Nooit in mijn leven ben ik zo verdrietig geweest’

Negentien nieuwe coronabesmettingen Olympische Spelen, drie bij sporters

De organisatie van de Olympische Spelen meldde op vrijdagochtend negentien nieuwe coronabesmettingen, waarvan drie bij sporters. Op donderdag werden al twaalf nieuwe gevallen gemeld, op woensdag acht. Volgens de organisatie had één van de sporters in nauw contact gestaan met de Tsjechische beachvolleyballer Marketa Nausch-Slukova, die begin deze week positief testte. Welke drie sporters op vrijdag corona bleken te hebben, is niet bekendgemaakt.

Sinds 1 juli werden 106 coronabesmettingen geconstateerd die kunnen worden gerelateerd aan de Olympische Spelen. In totaal raakten elf deelnemers besmet, onder wie de Nederlandse skateboarder Candy Jacobs en taekwondoka Reshmie Oogink. Alle besmette sporters moeten twee weken in quarantaine, waardoor de meesten niet kunnen deelnemen aan de Spelen, die op vrijdagavond officieel van beginnen.

Leden van het Amerikaanse turnteam wachten op hun coronatest na aankomst in Tokio. Foto Issei Kato / Reuters

Nederlandse dubbeltwee roeit in olympisch record naar halve finales

De roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio overtuigend geplaatst voor de halve finales van de dubbeltwee. Het Nederlandse duo zette op de Sea Forest Waterway zelfs een olympisch record op de klokken. Ze roeiden in een tijd van 6.08,38 naar de eerste plaats in hun serie.

Twellaar en Broenink, die op de EK eerder dit jaar in Varese zilver veroverden, verbeterden de tijd van de Franse dubbeltwee. Die kwam in de eerste heat uit op 6.10,45 en was al sneller dan het oude olympisch record van 6.11,30 van de Spelen in Londen 2012.

„Die tijd hadden we niet echt verwacht, want er stond een fikse zijwind. Maar het zegt ons nog niet zoveel. We zijn daar niet mee bezig. Belangrijker is dat we in de volgende race de finale halen”, zei Broenink. „Dit zijn de Olympische Spelen en dan kan het zomaar dat je door de spanning wordt bevangen of je door bijzaken laat afleiden, maar het ging heel goed. Vooral de start. Daar hebben we natuurlijk honderden keren op geoefend, maar het moet maar ook lukken op het moment dat het echt moet.”

Roos de Jong en Lisa Scheenaard plaatsten zich ook voor de halve finales van de dubbeltwee. De Nederlandse vrouwen wonnen hun heat in 6.49,90.(ANP)

Welkom in dit blog – de officiële openingsceremonie

De redactie van NRC houdt tijdens de Olympische Spelen van Tokio dagelijks de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij. In de afgelopen dagen was al de aanvang van sommige toernooien, zoals van het vrouwenvoetbal, met een duizelingwekkende 10-3 winst voor Oranje en verrassend verlies van de Amerikaanse ploeg. Sommige andere sporters van Team NL hadden minder plezierige dagen door positieve coronatests – zij zagen hun deelname op het laatste moment stranden, of moesten hun vlucht naar Tokio verzetten.

Lees hier het vorige blog over de Zomerspelen

Vandaag wordt in Tokio de openingsceremonie gehouden, zonder publiek in het stadion dat vanwege de coronapandemie wordt geweerd.

Voor de Nederlandse sporters staan verder roei- en handboogwedstrijden op het programma. Op de website van Team NL is het programma voor de nationale equipe te vinden. Hieronder is het te zien in één oogopslag: