Werkloosheid weer ongeveer even hoog als voor de coronacrisis

De werkloosheid in Nederland zit weer op het niveau van vóór de coronacrisis. Vorige maand waren volgens donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 297.000 Nederlanders werkloos, 3,2 procent van de beroepsbevolking. In maart 2020, toen de coronacrisis begon, waren er voor het laatst minder dan 300.000 mensen werkloos in Nederland.

Het werkloosheidscijfer steeg tussen maart en augustus 2020 van 2,9 procent naar 4,6 procent. Sinds september is dit percentage aan het dalen. Het gaat in deze cijfers om de beroepsbevolking: mensen tussen de 15 en 75 jaar die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Het aantal werkenden is inmiddels ook weer op hetzelfde punt als net voor het uitbreken van de coronacrisis.

Het CBS meldde donderdag ook dat huishoudens 8,8 procent meer hebben geconsumeerd in mei van dit jaar dan een jaar eerder. De stijging is iets lager dan in april; toen steeg de consumptie met 9,7 procent. Dat komt vooral doordat de consumptie veel minder was in het voorjaar van 2020 door de eerste lockdown. Verder blijft het consumentenvertrouwen gelijk in vergelijking met juni dit jaar, al lag dit vertrouwen in 2020 na het uitbreken van de coronacrisis wel veel lager.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Werkloosheid weer ongeveer even hoog als voor de coronacrisis