In beeld

Volgestroomde metro, evacuaties en reddingsacties in Chinese provincie Henan

Overstromingen Op één dag viel er in de Chinese provincie Henan zo’n 552 millimeter aan regen. De regenval van drie dagen bij elkaar was meer dan wat er normaal in één jaar valt. Het zorgde voor grote overstromingen in de provincie en in hoofdstad Zhengzhou.
Meer dan 200.000 mensen moesten volgens de autoriteiten evacueren vanwege de hevige regenval in de provincie Henan en hoofdstad Zhengzhou. Op donderdag steeg het officiële dodental naar 33, al zou dit aantal nog kunnen oplopen.
Foto China OUT/STR/AFP
Een metro overstroomde in de tunnels van Henan. Het waterpeil in dat deel van de metro liep hoog op, tot de reizigers slechts nog een kleine ruimte bovenin de metro hadden om adem te halen. Na een paar uur konden reddingswerkers de metro bereiken. Twaalf mensen overleefden het niet en vijf raakten gewond. Beelden van de volgelopen metro werden woensdag gedeeld via het Chinese sociale mediaplatform Weibo. Een vrouw schreef dat ademhalen steeds lastiger werd. De passagiers waren bang dat de zuurstof op zou raken voordat hulpdiensten hun konden redden. Er is veel kritiek op het metrosysteem in Zhengzhou, omdat de metro's nog reden terwijl de regen op zijn hevigst was.
Foto's Weibo/AFP
De regenval was extreem - volgens meteorologen in Chinese media komt een dergelijke neerslaghoeveelheid slechts een keer in de duizend jaar voor. De neerslag brak alle weer-records, die sinds ongeveer zeventig jaar bijgehouden worden.
Foto China Daily/Reuters
In Zhengzhou alleen al wonen 10,35 miljoen mensen. Volgens autoriteiten in Henan zouden zo'n 3 miljoen mensen getroffen zijn door de overstromingen.
Foto China OUT/STR/AFP
De hevige regenval is voor een deel veroorzaakt door een orkaan ten oosten van Taiwan. Het noodweer beschadigde vervolgens wegen en dammen in Henan.
Foto Noel Celis/AFP
Woensdagavond werden ook steeds meer andere delen van de provincie Henan getroffen door overstromingen. Er kwamen meldingen binnen van volle waterreservoirs, overstroomde wegen en weggespoelde voertuigen.
Foto Noel Celis/AFP
Veel tunnels liepen vol. In één dag tijd viel zo’n 552 millimeter aan regen.
Foto Noel Celis/AFP
De regenval van drie dagen bij elkaar - 640 millimeter - was meer dan wat er normaal in één jaar valt.
Foto Noel Celis/AFP
Duizenden reddingswerkers werden ingezet in Henan om mensen te helpen die in de problemen waren gekomen door het water.
Foto CNSphoto/Reuters
Met boten en grote voertuigen zoals een tractor werden mensen geëvacueerd uit de stad.
Foto Aly Song/Reuters
Via Weibo zijn er ook mensen in nood in contact gebracht met hulpdiensten en professionele reddingsteams. Na oproepen op de sociale media wisten de reddingswerkers waar zij nodig waren.
Foto Aly Song/Reuters
Op donderdag zijn er acht mensen als vermist opgegeven. Het is mogelijk dat dit aantal nog oploopt in de dagen hierna.
Foto Aly Song/Reuters
Gebouwen, infrastructuur en landbouw zijn beschadigd door de overstromingen. Het Chinese persbureau Xinhua schatte de schade op 1,22 miljard yuan, wat overeenkomt met bijna 160 miljoen euro.
Foto Aly Song/Reuters
In het oosten van Zhengzhou stortte een brug in. Verder raakten verschillende dijken beschadigd.
Foto China OUT/STR/AFP
Donderdag zijn de opruimacties in Henan begonnen.
Foto China OUT