Recensie

Recensie

Vergeten juwelen die schitteren in eenvoud

Hollywoodactrice Karen Black (1939-2013) speelde onder meer in Easy Rider (1969) en Nashville (1975). Onderbelicht bleef dat ze ook zangeres en songschrijver was van hartverscheurend eerlijke liedjes, waarmee ze zelden naar buiten trad. In 2008 werd haar zangtalent herontdekt door singer-songwriter Cass McCombs, die haar een gastrol gaf op zijn album Catacombs. Na Karen Blacks dood werd in haar garage een doos met tapes gevonden, waaruit McCombs het boeiende album Dreaming Of You samenstelde. Kleine en vaak onaffe liedjes als het titelnummer passen in de romantische folktraditie van Vashti Bunyan en Linda Perhacs: vergeten juwelen die schitteren in hun naakte eenvoud. McCombs voltooide in 2012 twee studiotracks met Black, waarvan ‘I Wish I Knew the Man I Thought You Were’ een beklemmend #MeToo-verhaal avant la lettre vertelt. Nog beter is ze in haar gedeconstrueerde cover van The Moody Blues’ ‘Question’, ontdaan van bombast en intens als haar beste acteerprestaties.