Ruim half miljard aan schade in drie Limburgse gemeenten

In de drie zwaar getroffen Limburgse gemeenten Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Gulpen-Wittem ligt de schade door de overstromingen van vorige week op meer dan een half miljard euro. Dat meldt persbureau ANP op basis van schattingen van de drie gemeenten. De zwaarst getroffen gemeente is Valkenburg, met naar schatting circa 400 miljoen euro schade.

Dat Valkenburg de zwaarst getroffen gemeente is komt doordat ondernemers, naast de materiële schade aan de gemeente, daar omzet mislopen. In de twee andere gemeenten zijn vooral particulieren getroffen. Volgens de gemeente Meerssen heeft de wateroverlast daar voor tussen de 30 miljoen en 50 miljoen euro aan schade gezorgd. De gemeente Gulpen-Wittem spreekt van 63 miljoen euro schade.

De komende dagen verwachten andere Limburgse gemeenten een betere inschatting over de schade door de overstromingen maken. Naast vergoedingen door verzekeraars draait het Rijk op voor veel onverzekerde schade, nadat het gebied vorige week tot rampgebied werd uitgeroepen en daarmee de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking trad. Het Nationaal Rampenfonds heeft daarnaast meer dan 7,5 miljoen euro opgehaald voor de wederopbouw van getroffen gemeenten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Noodverordening in Valkenburg vanwege ernstig vervuild slib