Recensie

Recensie Muziek

Pianist Zimerman leert genieten van Beethoven

Het is grappig hoe sommige musici ouder kunnen worden maar jonger kunnen klinken. Dat geldt zeker voor de Poolse pianist Krystian Zimerman (64) op zijn nieuwe lezing van Beethovens vijf pianoconcerten. Dertig jaar geleden nam hij ze op met de Wiener Philharmoniker en dirigent Leonard Bernstein. Mooi hoor, maar ook wat ernstig en plechtstatig soms. Te veel ontzag voor de noten. Met Londen en Rattle lijkt het spelplezier zoveel groter.

Er gaat een verhaal over Zimerman dat hij als jonge twintiger zijn legendarische landgenoot en pianist Arthur Rubinstein uitnodigde voor een recital in Parijs. Na afloop zaten beide mannen in een duur restaurant, en aangekomen bij het dessert had Rubinstein nog altijd niets gezegd over het optreden. Zimerman raapte alle moed bijeen om het zelf te vragen. Waarop de oude levensgenieter als enige antwoord gaf: „Krystian, je moet meer sigaren roken.”

Het lijkt er de laatste jaren op dat Zimerman de boodschap heeft begrepen.