FNV: 14 september tweede landelijke staking kinderopvang

CAO In de cao die vakbond CNV met werkgeverskoepels heeft afgesloten, staan volgens vakbond FNV geen verbeteringen voor de aanpak van de hoge werkdruk op korte termijn.
Op 8 juli legden medewerkers van de kinderopvang het werk neer.
Op 8 juli legden medewerkers van de kinderopvang het werk neer. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Vakbond FNV organiseert op 14 september de tweede landelijke stakingsdag voor medewerkers in de kinderopvang, buitenschoolse opvang en de voor- en vroegschoolse educatie. De staking vindt plaats op het Malieveld in Den Haag. Eerder deze maand legde een deel van het kinderopvangpersoneel ook al een dag het werk neer.

FNV-leden zijn het niet eens met het cao-akkoord dat werkgeverskoepels Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) hebben getekend met vakbond CNV. Hierin staan volgens de leden geen verbeteringen voor de aanpak van de hoge werkdruk op korte termijn. FNV zegt sinds de eerste stakingsdag op 8 juli, waarbij ruim 3.000 kinderopvangmedewerkers aanwezig waren, niks te hebben gehoord van de BK of BMK. De vakbond verwijt de koepels ervan de roep om verbetering van de hoge werkdruk te negeren en alleen naar Den Haag te kijken voor langetermijnoplossingen.

Cao aanpassen

Vakbond FNV wil onder meer dat werkgevers in een nieuw cao-akkoord de groepsgrootte aanpassen en ziet graag dat groepshulpen terugkomen om meer aandacht aan kinderen te kunnen geven. De medewerkers willen daarnaast dat de beschikbaarheidsdag wordt afgeschaft. Pedagogische medewerkers moeten op die dag beschikbaar zijn, maar horen ‘s ochtends pas of ze worden opgeroepen. Wat FNV betreft wordt die dag afgeschaft en worden de uren in het rooster meegenomen, omdat het meer zekerheid biedt.

Volgens bestuurslid Rogier Vegter van de BK baseert de FNV zich op onjuiste informatie. Zo is volgens hem de beschikbaarheidsdag in de nieuwe cao al komen te vervallen. „Net als andere roosterdagen wordt de dag voortaan twee weken van tevoren bekendgemaakt.” Het kleiner maken van groepen is volgens Vegter lastig, onder andere vanwege een „ontoereikend maximaal uurtarief” en het personeelstekort in de kinderopvang. „Die is vele malen hoger dan in het basisonderwijs.”

FNV is meermaals uitgenodigd om met de BK, BMK en CNV om tafel te gaan, zegt Vegter, ook voor de eerste stakingsdag. De FNV heeft daar volgens hem „stelsmatig niet op gereageerd”. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) wilde daarop een gesprek inplannen met de betrokken partijen. FNV heeft daar niet op gereageerd, maar de uitnodiging staat nog steeds, zegt Vegter.