Laatste nieuws coronacrisis

Meer dan de helft van inwoners EU volledig gevaccineerd

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit was het belangrijkste nieuws uit de coronacrisis in Nederland en het buitenland van donderdag 22 juli:

  • Ruim de helft van de inwoners van de Europese Unie is volledig gevaccineerd. Nederland zit boven het gemiddelde met zo’n 56 procent. Het EU-land met de hoogste volledige vaccinatiegraad is Malta met 84 procent, waar in Bulgarije slechts 16 procent volledig gevaccineerd is.
  • Er lagen donderdag 436 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, waarvan 107 op de IC. Daarnaast werden er 6.301 nieuwe positieve coronatests geregistreerd (ruim zeshonderd minder dan op woensdag) en drie nieuwe doden door de gevolgen van het coronavirus.
  • De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel hebben de kleurcode donkerrood gekregen op de nieuwste Europese coronakaart. Groningen had die kleur al eerder. Donkerrood betekent er in de afgelopen twee weken bij elkaar meer dan 500 op de 100.000 inwoners positief testten.
  • China weigert mee te werken aan verder onderzoek naar de herkomst van het coronavirus door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO zegt dat de mogelijkheid bestaat dat het virus is gelekt uit een Chinees laboratorium, iets wat China niet accepteert.

Lees hier verder in het blog van vrijdag 23 juli

Meer dan de helft van inwoners EU volledig gevaccineerd

Meer dan de helft van de inwoners van de Europese Unie is inmiddels volledig gevaccineerd. Dat meldt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdag op Twitter. Nederland zit met zo’n 56 procent boven het Europees gemiddelde.

De verschillen tussen EU-landen zijn nog altijd groot. Zo is op Malta inmiddels reeds 84 procent van de bevolking gevaccineerd, maar gaat het in Bulgarije tot nog toe om slechts 16 procent. Het Europees centrum voor ziektebestrijding en controle (ECDC) houdt het aantal gevaccineerden in Europa bij.

De Afrikaanse gezondheidsautoriteit CDC bracht eerder op dinsdag naar buiten dat aan het eind van dit jaar ten minste 25 procent van de Afrikaanse bevolking zal zijn ingeënt tegen Covid-19. Tot nog toe is pas ruim 1,3 procent van alle Afrikanen volledig gevaccineerd.

Twitter avatar vonderleyen Ursula von der Leyen More than 200 million adults in the EU are now fully vaccinated! That’s almost 55% of adults in the EU. Full vaccination protects us from variants and will helps us avoid a new wave of infections. Let’s get vaccinated. https://t.co/HYEI6qFfPW

Een rij voor een vaccinatielocatie in Berlijn. Foto Axel Schmidt/Reuters

Italië gaat groene pas in horeca en musea verplichten

Vanaf 5 augustus wordt er in horecagelegenheden, musea en sportscholen in Italië om een Green Pass gevraagd als men naar binnen wil. Wie op een terras wil zitten of een evenement of tentoonstelling in de open lucht bezoekt hoeft deze pas niet te overleggen. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica donderdag. De maatregelen moeten nog goedgekeurd worden door de regering.

In Italië gelden per regio kleurcodes die worden bepaald op basis van ziekenhuisopnames en de ic-besmettingsgraad. Per kleurcode gelden bepaalde beperkingen. Met de nieuwe maatregelen moeten gevaccineerden meer vrijheid krijgen, ook als ze zich in gebieden met hogere ziekenhuiscijfers bevinden.

De pas gaat gelden voor sportscholen, bioscopen, theaters, musea, stadions en concerten die binnen worden gehouden. In het hele land blijven discotheken en nachtclubs voorlopig gesloten. Verder wordt naar verwachting de geldende noodtoestand in Italië verlengd tot 31 december van dit jaar.

Nieuwe DDoS-aanval legt test- en vaccinatiesysteem GGD plat

Door een grootschalige DDoS-aanval is het momenteel zeer lastig om een afspraak te maken voor een coronatest of vaccinatie. Dat zegt de overkoepelende organisatie GGD GHOR donderdag tegen de NOS. Een leverancier van de organisatie kampt al sinds dinsdagavond met aanvallen, waarbij de systemen worden overspoeld met computerverkeer en daardoor onbereikbaar raken.

Volgens de organisatie zit het probleem bij het inloggen met DigiD om een afspraak te maken of een testuitslag in te zien. Ook kunnen mensen momenteel geen vaccinatiebewijs ophalen. De GGD GHOR zegt mensen die onlangs een test hebben gedaan te gaan bellen om de uitslag door te geven. Of de aanvallen invloed zullen hebben op de cijfers op het coronadashboard moet in de komende dagen duidelijk worden.

Wie er achter de DDoS-aanval zit is niet duidelijk. De GGD GHOR gewerkt aan een oplossing waarbij het afsprakensysteem aan wordt gesloten op een bredere alliantie van internetproviders die samenwerken tegen DDoS-aanvallen. Ook gaat de getroffen leverancier aangifte te doen.

Belgisch festival Pukkelpop legt opbouw stil vanwege extra eisen

Het Belgische rockfestival Pukkelpop heeft de ticketverkoop donderdag gestaakt en de opbouw van het festival stilgelegd. Reden zijn de extra eisen die het Overlegcomité van de federale regering maandag heeft gesteld voor het doorgaan van festivals in België vanaf 13 augustus, zo staat in een verklaring. Niet-volledig gevaccineerde bezoekers moeten onder meer kunnen beschikken over een PCR-test die niet ouder is dan 48 uur, waar eerder nog 72 uur volstond. Omdat Pukkelpop meerdere dagen duurt, van 19 tot en met 21 augustus, moeten bezoekers tussentijds getest worden. Dat leidt volgens de organisatie tot logistieke problemen.

In afwachting van opheldering van de federale regering zijn de opbouwwerkzaamheden op het terrein van Pukkelpop voorlopig opgeschort. „De onverwachte wijzigingen hebben grote gevolgen voor de verdere organisatie”, stelt Pukkelpop. In gesprek met Het Belang van Limburg meldde organisator Patrick Breugelmans dat de opschorting zeker twee dagen zal duren, maar dat de organisatie zich dit kan veroorloven omdat het voor ligt op schema.

In Nederland onderzoekt het OMT met de festivalsector hoe meerdaagse festivals na 13 augustus weer kunnen plaatsvinden. Het OMT adviseert om te werken met coronatests die niet ouder zijn dan 24 uur, waardoor meerdaagse festivals op hun campings testlocaties zouden moeten bouwen. Festivalorganisator ID&T, verantwoordelijk voor onder meer Mysteryland en Sensation, noemde dit „een pittige uitdaging” voor zowel bezoekers als festivalorganisatoren.

De toegangspoort van rockfestival Pukkelpop in Hasselt, dat dit jaar van 19 tot en met 21 augustus moet gaan plaatsvinden. Foto Marcel van Hoorn/ANP

6.301 nieuwe positieve coronatests gemeld bij RIVM

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 6.301 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er ruim zeshonderd minder dan op woensdag. Het gaat om het laagste aantal dagelijkse nieuwe meldingen sinds 9 juli.

Van drie mensen is in de afgelopen 24 uur bekend geworden dat zij zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is hetzelfde aantal als op woensdag. Omdat meldingen van personen die overlijden vertraagd binnenkomen bij het RIVM hoeft dat niet te betekenen dat de drie personen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden.

Lichte toename bezetting ziekenhuizen en IC

Het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen en op de intensive cares is opgenomen, is sinds gisteren met 8 toegenomen tot 436. Van hen liggen er nu 107 op de IC - één patiënt extra ten opzichte van gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiepunt Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag.

400 miljoen doses Janssen naar Afrika, ziekenhuizen in Indonesië overbelast

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • De 55 Afrikaanse landen, krijgen vanaf volgende week samen 400 miljoen doses van het Janssen-vaccin binnen. Vanaf september krijgt elk land maandelijks 10 miljoen doses, vanaf januari 2022 worden dat er 20 miljoen. Tot nu toe zijn zo’n 60 miljoen doses toegediend aan een bevolking van 1,3 miljard mensen. De Janssen-vaccins kunnen voor de bescherming van de helft van de 800 miljoen inwoners van het continent zorgen. De doses worden beschikbaar gesteld door Covax, het wereldwijde vaccinatiedeelprogramma, en donaties van landen waar vaccins over zijn.
  • Ziekenhuizen in de Indonesische regio Papoea zitten door een golf ernstige Covid-19-gevallen bijna vol. Enkele zijn al voor 100 procent bezet, waardoor behandelingen worden verplaatst naar bijvoorbeeld tenten. Er is een ernstig gebrek aan zuurstof. Indonesië kampt met een vervijfvoudiging van het aantal besmettingen in vijf weken. Op sommige dagen deze week vielen meer dan 1.400 coronadoden.

    Op dinsdag kondigde president Joko Widodo de versoepeling van maatregelen aan op 26 juli, omdat het aantal besmettingen volgens hem daalt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spoorde Indonesië op donderdag aan juist een strengere en bredere lockdown in te voeren, omdat er zorgen zijn over het hoge reproductiecijfer in het land.
  • De Australische premier Scott Morrison heeft zijn excuses aangeboden voor de achterblijvende vaccinatiecampagne in zijn land. In het land stijgen de besmettingen weer. De afgelopen week werden de hoogste besmettingsaantallen gemeten in zestien maanden, steeds zo’n 140 per dag. 25 miljoen Australiërs zitten in lockdown. „Het spijt me dat ik niet voor de besmettingscijfers heb kunnen zorgen waar we begin dit jaar op hoopten”, zegt Morrison tegen verslaggevers. Zo’n 15 procent van de Australische bevolking is gevaccineerd. In het land worden zo’n 150.000 prikken per dag gezet.

In Papoea graaft een groep mannen met beschermende kleding aan nieuwe graven voor de coronadoden. Foto Antara Indrayadi/Reuters

Meer delen van Nederland donkerrood op Europese coronakaart

Op de nieuwste Europese coronakaart zijn ook de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel donkerrood gekleurd. Dat betekent dat daar in de afgelopen twee weken bij elkaar opgeteld meer dan 500 op de 100.000 inwoners positief werd getest. Dat meldt het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), dat de besmettingscijfers wekelijks in de kaart verwerkt.

Groningen was al aangemerkt met de kleur van het hoogste risiconiveau. De andere provincies blijven roodgekleurd. Op basis van de kaart kunnen landen besluiten strengere coronamaatregelen te hanteren voor Nederlanders die met vakantie gaan.

China weigert mee te werken aan WHO-onderzoek naar herkomst coronavirus

Het Chinese ministerie van Volksgezondheid werkt niet mee aan het plan voor verder onderzoek naar de herkomst van het coronavirus door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In dat plan staat dat de organisatie ook de mogelijkheid serieus neemt dat het virus is gelekt uit een Chinees laboratorium. „We accepteren zo’n herkomsttraceringsplan niet,” zegt Zeng Yixin, bestuurder van de Chinese National Health Commission (NHC), in een persconferentie. Dat meldt persbureau Reuters. „Het getuigt van weinig gezond verstand en gaat voorbij aan de wetenschap,” zegt Yixin.

Dat de WHO bij haar onderzoek naar de herkomst van het coronavirus ook kijkt naar Chinese onderzoekslaboratoria waar met virussen wordt gewerkt is volgens Yixin een „politieke overweging”. „We geloven dat een lek uit een lab zeer onwaarschijnlijk is, en dat het niet nodig is meer energie en moeite te investeren in onderzoek naar dit verband,” zegt ook Liang Wannian, voorzitter van het Chinese Covid-specialistenteam.

Vorige week vroeg Tedros Adhanom Ghebreyesus, voorzitter van de Wereldgezondheidsorganisatie, aan China om transparanter te zijn en meer medewerking te verlenen aan het onderzoek naar de herkomst van het virus. Hij zei dat er „voortijdige druk” is uitgeoefend om de theorie dat het is ontsnapt uit een laboratorium van tafel te krijgen. Tedros gaat in tegen het WHO-rapport dat in maart werd opgesteld, waarin de lab-theorie „zeer onwaarschijnlijk” werd genoemd. „Ik ben immunoloog en ik heb zelf in het lab gewerkt, en ongelukken in labs gebeuren,” zegt hij.

Lees ook: Ook Tedros dringt nu bij China aan op openheid over de oorsprong van het virus

Zeng Yixin van het Chinese ministerie van Volksgezondheid spreekt op een persconferentie over het onderzoeksplan van de Wereldgezondheidsorganisatie. Foto Mark Schiefelbein/AP

Werkloosheid weer ongeveer even hoog als voor de coronacrisis

De werkloosheid in Nederland zit weer op het niveau van vóór de coronacrisis. Vorige maand waren volgens donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 297.000 Nederlanders werkloos, 3,2 procent van de beroepsbevolking. In maart 2020, toen de coronacrisis begon, waren er voor het laatst minder dan 300.000 mensen werkloos in Nederland.

Het werkloosheidscijfer steeg tussen maart en augustus 2020 van 2,9 procent naar 4,6 procent. Sinds september is dit percentage aan het dalen. Het gaat in deze cijfers om de beroepsbevolking: mensen tussen de 15 en 75 jaar die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Het aantal werkenden is inmiddels ook weer op hetzelfde punt als net voor het uitbreken van de coronacrisis.

Het CBS meldde donderdag ook dat huishoudens 8,8 procent meer hebben geconsumeerd in mei van dit jaar dan een jaar eerder. De stijging is iets lager dan in april; toen steeg de consumptie met 9,7 procent. Dat komt vooral doordat de consumptie veel minder was in het voorjaar van 2020 door de eerste lockdown. Verder blijft het consumentenvertrouwen gelijk in vergelijking met juni dit jaar, al lag dit vertrouwen in 2020 na het uitbreken van de coronacrisis wel veel lager.

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis, in het binnen- en buitenland. Dit is het blog voor donderdag 22 juli. Het belangrijkste nieuws van woensdag 21 juli:

  • Tegen iedereen die fraudeert met een coronaregistratie wordt aangifte gedaan bij de politie, meldt koepelorganisatie GGD GHOR. Dit nadat mensen op verschillende manieren fraude probeerden te plegen met vervalste registratiekaarten of weglopen zonder prik.
  • Nederland beschouwt Thailand als een ‘hoogrisicoland’ wegens een stijging van coronabesmettingen aldaar. Het reisadvies voor het populaire vakantieland kleurt vanaf donderdag oranje.
  • In bijna alle veiligheidsregio’s in Nederland is het risiconiveau woensdag opgeschaald naar ‘zeer ernstig’, wat betekent dat er veel nieuwe besmettingen zijn of dat de druk op de zorg extreem is, of allebei.
  • RIVM meldde woensdag bijna zevenduizend nieuwe positieve coronatests, 122 meer dan op dinsdag, maar ruim drieduizend minder dan vorige week woensdag. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen steeg licht.

Lees hier het hele blog van 21 juli terug

Pleisters bij het vaccineren bij de GGD vaccinatielocatie voor het Covid-19 vaccin in de Jaarbeurs in Utrecht, op 16 juni 2021. Foto Ilvy Njiokiktjien