400 miljoen doses Janssen naar Afrika, ziekenhuizen in Indonesië overbelast

In Papoea graaft een groep mannen met beschermende kleding aan nieuwe graven voor de coronadoden.
In Papoea graaft een groep mannen met beschermende kleding aan nieuwe graven voor de coronadoden. Foto Antara Indrayadi/Reuters

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • De 55 Afrikaanse landen, krijgen vanaf volgende week samen 400 miljoen doses van het Janssen-vaccin binnen. Vanaf september krijgt elk land maandelijks 10 miljoen doses, vanaf januari 2022 worden dat er 20 miljoen. Tot nu toe zijn zo’n 60 miljoen doses toegediend aan een bevolking van 1,3 miljard mensen. De Janssen-vaccins kunnen voor de bescherming van de helft van de 800 miljoen inwoners van het continent zorgen. De doses worden beschikbaar gesteld door Covax, het wereldwijde vaccinatiedeelprogramma, en donaties van landen waar vaccins over zijn.
  • Ziekenhuizen in de Indonesische regio Papoea zitten door een golf ernstige Covid-19-gevallen bijna vol. Enkele zijn al voor 100 procent bezet, waardoor behandelingen worden verplaatst naar bijvoorbeeld tenten. Er is een ernstig gebrek aan zuurstof. Indonesië kampt met een vervijfvoudiging van het aantal besmettingen in vijf weken. Op sommige dagen deze week vielen meer dan 1.400 coronadoden.

    Op dinsdag kondigde president Joko Widodo de versoepeling van maatregelen aan op 26 juli, omdat het aantal besmettingen volgens hem daalt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spoorde Indonesië op donderdag aan juist een strengere en bredere lockdown in te voeren, omdat er zorgen zijn over het hoge reproductiecijfer in het land.
  • De Australische premier Scott Morrison heeft zijn excuses aangeboden voor de achterblijvende vaccinatiecampagne in zijn land. In het land stijgen de besmettingen weer. De afgelopen week werden de hoogste besmettingsaantallen gemeten in zestien maanden, steeds zo’n 140 per dag. 25 miljoen Australiërs zitten in lockdown. „Het spijt me dat ik niet voor de besmettingscijfers heb kunnen zorgen waar we begin dit jaar op hoopten”, zegt Morrison tegen verslaggevers. Zo’n 15 procent van de Australische bevolking is gevaccineerd. In het land worden zo’n 150.000 prikken per dag gezet.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Meer delen van Nederland donkerrood op Europese coronakaart