Zeer zware regenval eist levens in China

Overstromingen De Chinese miljoenenstad Zhengzhou is getroffen door hevig noodweer. Twaalf mensen kwamen om in ondergelopen metrostellen.

Een metro in Zhengzhou liep vol.
Een metro in Zhengzhou liep vol. Foto merakiZz/Weibo/AFP

Grote delen van Centraal-China worden geteisterd door de zwaarste regenval in duizend jaar. Dat zeggen meteorologen tegen lokale media. In de stad Zhengzhou, waar meer dan 12 miljoen mensen wonen, viel volgens persbureau Reuters sinds zaterdag al 617 millimeter regen. Dat komt in de buurt van het jaargemiddelde van 641 millimeter. Zo’n 100.000 mensen zijn inmiddels geëvacueerd.

Volgens de lokale autoriteiten zouden in Zhengzhou zeker twaalf doden zijn gevallen toen passagiers vast kwamen te zitten in ondergelopen metro’s. Zo’n vijfhonderd reizigers konden worden gered. „Het water kwam tot mijn borst”, schreef een overlevende volgens Reuters op sociale media. „Het meest beangstigende was niet het water, maar de afnemende hoeveelheid lucht in de wagon.” Volgens een ooggetuige hadden veel mensen de metro genomen, omdat de elektrische bussen in de stad vanwege de wateroverlast niet konden rijden.

Het noodweer wordt veroorzaakt door de orkaan In-Fa. Volgens de voorspellingen houdt de regen de komende 24 uur nog aan. Wegen en gebouwen zijn ondergelopen. Straten veranderden in woest kolkende rivieren die auto’s meesleurden. Het treinverkeer rond Zhengzhou – een belangrijk vervoersknooppunt in China – ligt plat, en het universitaire ziekenhuis – met zevenduizend bedden het grootste in de regio – zit zonder stroom. Het Taiwanese technologiebedrijf Foxconn, dat in een fabriek net buiten Zhengzhou iPhones assembleert, zegt niet te zijn getroffen.

Ook in de rest van de provincie Henan zorgt de regen voor veel overlast. Veel rivieren zijn buiten hun oevers getreden en meerdere steden kampen met overstromingen. In de stad Gongyi kwamen vier mensen om het leven. Het leger is aanwezig om te helpen met de bestrijding van de wateroverlast. (NRC)