‘Tienduizenden overtollige vaccins van AstraZeneca mogelijk vernietigd’

Bij huisartsen liggen tienduizenden ongebruikte vaccins van AstraZeneca.
Bij huisartsen liggen tienduizenden ongebruikte vaccins van AstraZeneca. Foto Sander Koning/ANP

Tienduizenden AstraZeneca-vaccins dreigen vernietigd te moeten worden. Het gaat om vaccins die ongebruikt zijn achtergebleven bij huisartsen. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins en naar het buitenland transporteren mag niet. Dat melden dagbladen Trouw en de Volkskrant woensdag.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kan de kwaliteit van de vaccins niet langer waarborgen zodra deze bij de huisarts arriveren. Geneesmiddelen die al bij artsen zijn afgeleverd voor hun patiënten mogen daarom niet verhandeld worden. „Ook niet wanneer dit gratis is en voor een goed doel”, zegt een woordvoerder van de Inspectie tegen Trouw.

Huisartsen kunnen overgebleven vaccins van AstraZeneca nu aanmelden bij een RIVM-makelaar die kijkt of ze elders in Nederland ingezet kunnen worden, maar die kans lijkt klein. De vraag naar AstraZeneca is gedaald sinds mensen als tweede prik Pfizer kunnen kiezen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Tienduizenden overtollige vaccins van AstraZeneca mogelijk vernietigd’