Ministerie van VWS in beroep tegen uitspraak Wob-verzoeken Nieuwsuur

Het overheidsgebouw in Den Haag waarin de ministeries van VWS en van SZW zijn ondergebracht
Het overheidsgebouw in Den Haag waarin de ministeries van VWS en van SZW zijn ondergebracht Foto Peter Hilz/Hollandse Hoogte

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil Wob-verzoeken over het coronabeleid blijven afhandelen zoals tot nu toe heeft gedaan. In een brief aan de Tweede Kamer maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag bekend in beroep te gaan tegen een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland, die bepaalde dat Wob-verzoeken zoals wettelijk vastgelegd per stuk en binnen acht weken afgehandeld moeten worden. De zaak was aangespannen door het programma Nieuwsuur, dat onder meer WOB-verzoeken heeft lopen naar interne documentatie over de CoronaMelder-app, de besmettelijkheid van kinderen en memo’s over de communicatie tussen het ministerie en het Outbreak Management Team (OMT).

Uit de Kamerbrief blijkt dat het ministerie inmiddels vijftig extra juristen heeft aangetrokken voor de behandeling van Wob-verzoeken, waarin elke burger een formeel verzoek kan doen tot openbaarmaking van overheidsdocumenten. Voor journalisten is dit een belangrijk handvat om het functioneren van de overheid te kunnen controleren. Een meerderheid van de Tweede Kamer riep naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank het ministerie nog op om de uitspraak van de rechter op te volgen.

Lees ook: drie vragen over de behandeling van Wob-verzoeken in de coronacrisis Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Risiconiveau in 23 veiligheidsregio’s nu ‘zeer ernstig’, Zeeland en Drenthe staan op ‘ernstig’