Honderden nepvaccins in Oeganda, Grieken demonstreren tegen vaccinatieplicht zorgpersoneel

Ook op woensdag 14 juni demonstreerden enkele duizenden mensen in Athene tegen een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel.
Ook op woensdag 14 juni demonstreerden enkele duizenden mensen in Athene tegen een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Foto Kostas Tsironis/EPA

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland:

  • In Oeganda zijn zeker achthonderd mensen geïnjecteerd met een nepvaccin. Persbureau AFP publiceert woensdag over de oplichterij, waarbij volgens Oegandese overheidsfunctionarissen „gewetenloze” artsen en gezondheidswerkers betrokken waren. De toegediende valse middelen zouden water hebben bevat; de ontvangers die daarvoor flink hebben betaald hoeven volgens een arts niet te vrezen voor hun gezondheid. De nepvaccinaties werden in mei en juni gezet, juist in een periode dat echte vaccins schaars waren. De oplichters profiteerden daar dus van - er zouden twee mensen zijn gearressteerd. Functionarissen laten aan AFP weten dat mensen die gevaccineerd willen worden, gratis worden bediend op officiële priklocaties. Oeganda heeft inmiddels ruim een miljoen doses van AstraZeneca ontvangen, in het kader van het deelprogramma Covax.
  • Duizenden mensen gingen woensdag de straat op in de Griekse steden Athene en Thessaloniki, om te protesteren tegen een eventuele vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. De politie in Athene zette traangas in om ongeveer drieduizend deelnemers uiteen te drijven, zo schrijft persbureau Reuters. Deze week besluit het parlement of artsen en verpleegkundigen, ook van ouderentehuizen, verplicht worden zich te laten vaccineren tegen Covid-19. De regering proobeert de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, want er zijn grote zorgen over het deltavirus en de snelle toename van het aantal positieve tests. Deze specifieke maatregel stuit echter duidelijk op protest; ook vorige week al gingen mensen de straat op tegen de vaccinatieplicht.
  • Zuid-Afrika streeft ernaar om tegen de Kerst ten minste één dosis vaccin aan 35 miljoen mensen (van de totale populatie van 60) te hebben gegeven. Dat zei een hoge functionaris van de ministerie van Volksgezondheid woensdag. Tot nu zijn in Zuid-Afrika ongeveer 5,8 miljoen prikken gezet, verdeeld over het Janssen-vaccin en het middel van Pfizer. In een briefing aan een parlementaire commissie liet het ministerie ook weten dat zo’n 25.000 doses lijken te gestolen of verwoest, tijdens de rellen in het land vorige week.
  • Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: In India al 4.252 doden door zwarte schimmel, infectie-uitbraak geassocieerd met Covid-19