GGD doelwit van DDoS-aanval: maken van prik- en testafspraak beperkt

De websites van de GGD zijn het doelwit geworden van DDoS-aanvallen. Daardoor is het voor gebruikers niet mogelijk om via DigiD in te loggen en is het maken van een afspraak voor een coronatest of vaccinatie moeilijk of niet mogelijk. Ook het inzien van eerder gemaakte prik- en testafspraken en het ophalen van een coronatestuitslag is door de aanval bemoeilijkt. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR woensdag.

Na het krijgen van een inenting is het voor volledig gevaccineerden niet mogelijk om een vaccinatiebewijs op te halen in de app. Wie onlangs een test heeft gedaan, is of wordt door de GGD GHOR opgebeld om hun testuitslag door te geven, omdat de websites niet bereikbaar zijn. De landelijke koepel raadt aan telefonisch een afspraak te maken als dat online niet lukt. Het is niet mogelijk om te bellen voor een testuitslag.

Bij een DDoS-aanval krijgt een website te maken met grote hoeveelheden dataverkeer, waardoor de servers overbelast raken. Het gevolg is dat websites tijdelijk onbereikbaar zijn. In 2018 waren de websites van DigiD ook beperkt toegankelijk als gevolg van zo’n aanval. Ook de Belastingdienst en verschillende Nederlandse banken zijn er eerder door getroffen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: GGD doelwit van DDoS-aanval: maken van prik- en testafspraak beperkt