Gemeente Valkenburg op zoek naar tijdelijke woonruimte voor zo’n 700 gezinnen

Een brug voor een huis in het centrum van Valkenburg is ingestort.
Een brug voor een huis in het centrum van Valkenburg is ingestort. Foto Sabine Joosten/ANP/Hollandse Hoogte

Zo’n 700 gezinnen uit de gemeente Valkenburg zijn op zoek naar een tijdelijke woonruimte omdat ze nog niet terug kunnen naar hun eigen huis. Dat meldt de Limburgse omroep L1 woensdagochtend via L1 radio. De burgemeester van de gemeente Valkenburg aan de Geul deed daar een oproep aan mensen in de omgeving die plek beschikbaar hebben voor de ontheemden.

Een oproep voor tijdelijke woonruimte deed de gemeente op dinsdag al via Twitter. Uit het hele land ontving de gemeente toen zo’n 50 reacties. De burgemeester Daan Prevoo zegt dat het echter fijner is als de vervangende woonruimte in de omgeving zou zijn. „Mensen moeten een rustige plek hebben om rustig na te denken en te beginnen met de wederopbouw”, stelde hij op de radio. De telefoon van de gemeente zou sinds de oproep op de radio „roodgloeiend” staan, zei een woordvoerder tegen persbureau ANP.

In de huizen die nog niet begaanbaar zijn in Valkenburg is voorlopig nog geen stroom, is het nog vochtig en stinkt het. Tot nu toe zaten de mensen zonder huis in een hotel, maar volgens de burgmeester is een vervangende woning, bijvoorbeeld een vakantiewoning of een bovenwoning, aangenamer.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Waalse regering trekt 2 miljard euro uit voor wederopbouw