Fraude bij vaccinatielocaties: weglopen met registratie maar zonder prik

Vaccineren GGD GHOR heeft zo’n tien meldingen gekregen van betrapte fraudeurs. Op welke schaal de fraude gebeurt, is niet duidelijk.

Vaccinatielocatie in de Utrechtse Jaarbeurs.
Vaccinatielocatie in de Utrechtse Jaarbeurs. Foto Ilvy Njiokiktjien

Op verschillende coronavaccinatielocaties zijn mensen weggelopen met een vaccinatieregistratie zonder een vaccinatie te hebben gehaald. Zodra deze mensen de registratiekaart hebben ontvangen, verlaten ze de wachtrij en lopen ze naar buiten. Dat zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. „Ze verzinnen een smoesje, bijvoorbeeld dat ze naar het toilet moeten, of ze zetten het simpelweg op een lopen.”

Op welke schaal dit gebeurt, is niet duidelijk, omdat waarschijnlijk niet elke fraudeur wordt betrapt. GGD GHOR heeft zo’n tien meldingen gekregen van betrapte fraudeurs, onder meer van GGD regio Utrecht en GGD Haaglanden. „Maar er zullen ongetwijfeld mensen doorheen geglipt zijn”, aldus de woordvoerder.

Op een aantal locaties zijn mensen staande gehouden die met een registratie en zonder vaccinatie naar buiten probeerden te lopen. Zij moesten hun registratiekaart inleveren en hun vaccinatieregistratie in het systeem werd ongedaan gemaakt.

Toezicht uitgebreid

Niet op alle vaccinatielocaties krijgen mensen een vaccinatieregistratie voordat ze geprikt worden. Sommige zijn zo ingericht dat dit pas na het prikken gebeurt. Naar aanleiding van de fraude zijn er nu meer locaties waar de registratie pas na het prikken plaatsvindt. Op alle locaties is aandacht gevraagd voor mogelijke fraude en is het toezicht uitgebreid en verscherpt.

GGD regio Utrecht koos voor registreren vóór het prikken vanwege de efficiëntie. „Dat bevordert de doorstroming. De registratiekaart moet namelijk geprint worden en dat kost tijd”, zegt een woordvoerder van GGD regio Utrecht. „Op de kleine priklocaties is de kans op fraude klein, omdat de registratiebalies dicht bij de prikkers staan. Op de grotere locaties zit er meer ruimte tussen, waardoor mensen blijkbaar makkelijker ongezien uit de wachtrij kunnen glippen.”

Lees ook:De hoop is nu op tieners gevestigd

„Het is jammer dat mensen zichzelf en hun omgeving voor de gek denken te houden”, zegt de GGD GHOR-woordvoerder. „Vaccineren blijft vrijwillig; wij zullen nooit iemand dwingen om een prik daadwerkelijk te laten zetten, maar roepen mensen wel op om goed na te denken over een vaccinatie voordat ze naar een vaccinatielocatie komen.”

De reactie van GGD regio Utrecht is op 21-7-2021 om 17.35 uur toegevoegd aan dit bericht.