Doden door overstromingen in China na zware regenval

Overstromingen Volgens Chinese meteorologen was het de zwaarste regenval in duizend jaar. Er zijn zeker twaalf doden gevallen, mogelijk loopt het dodental nog op.
Mensen trotseren de regen in de overstroomde stad Zhengzhou in de Chinese provincie Henan.
Mensen trotseren de regen in de overstroomde stad Zhengzhou in de Chinese provincie Henan. Foto STR / AFP

Grote delen van Centraal-China worden geteisterd door de zwaarste regenval in duizend jaar. Dat zeggen meteorologen tegen lokale media. In de stad Zhengzhou, waar meer dan 12 miljoen mensen wonen, viel in een uur tijd ruim 200 millimeter regen. Zo’n 100.000 mensen zijn inmiddels geëvacueerd. Staatsmedia melden dat er zeker twaalf doden zijn gevallen, maar het dodental loopt mogelijk nog aanzienlijk op.

Het noodweer houdt al sinds het weekend aan en voorlopig is het nog niet voorbij. Wegen, gebouwen en ook het metronetwerk in de stad zijn ondergelopen. Straten veranderden in woest kolkende rivieren die auto’s meesleurden. Ook het treinverkeer ligt plat. Honderden mensen kwamen vast te zitten in de ondergelopen metro’s. Op sociale media zijn filmpjes te zien van mensen die tot hun schouders in het water van ondergelopen metrostellen staan.

Ook in de rest van de provincie Henan zorgt de regen voor veel overlast. Veel rivieren zijn buiten hun oevers getreden en meerdere steden kampen met overstromingen. In de buurt van Zhengzhou is een dam doorgebroken. Het leger is aanwezig om te helpen met de bestrijding van de wateroverlast.

Het noodweer wordt veroorzaakt door orkaan In-Fa. Volgens de voorspellingen houdt de regen de komende 24 uur nog aan.

Twitter avatar mlyao1 DUTY Rainstorm,god bless zhengzhou! https://t.co/oqQiaZvvYB
Twitter avatar tongbingxue Tong Bingxue 仝冰雪 Massive flash floods caused by heavy rain in Zhengzhou, central Chinese province of Henan, severe damage reported. https://t.co/F6VQ5vRZjn