Laatste Nieuws Coronacrisis

GGD: tegen alle fraudeurs met coronaregistratie wordt aangifte gedaan

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit was het belangrijkste nieuws uit de coronacrisis in Nederland en het buitenland, van woensdag 21 juli:

 • Tegen iedereen die fraudeert met een coronaregistratie wordt aangifte gedaan bij de politie, meldt koepelorganisatie GGD GHOR. Dit nadat mensen op verschillende manieren fraude probeerden te plegen met vervalste registratiekaarten of weglopen zonder prik.
 • Nederland beschouwt Thailand als een ‘hoogrisicoland’ wegens een stijging van coronabesmettingen aldaar. Het reisadvies voor het populaire vakantieland kleurt vanaf donderdag oranje.
 • In bijna alle veiligheidsregio’s in Nederland is het risiconiveau woensdag opgeschaald naar ‘zeer ernstig’, wat betekent dat er veel nieuwe besmettingen zijn of dat de druk op de zorg extreem is, of allebei.
 • RIVM meldde woensdag bijna zevenduizend nieuwe positieve coronatests, 122 meer dan op dinsdag, maar ruim drieduizend minder dan vorige week woensdag. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen steeg licht.

Volg hier het coronablog van donderdag 22 juli

GGD: altijd aangifte bij fraude met coronaregistratie

Tegen iedereen die fraudeert met een coronaregistratie zal aangifte worden gedaan bij de politie. Dat meldt koepelorganisatie GGD GHOR woensdag in een verklaring. Bij vaccinatielocaties van de GGD is de afgelopen weken op verschillende manieren fraude geprobeerd te plegen.

Dat gebeurde onder meer door mensen die zich met vervalste registratiekaarten op de priklocaties meldden. „Zij proberen een vaccinatie in de landelijke registratiesystemen te laten zetten, zonder dat zij die hebben gekregen”, aldus de koepelorganisatie, die laat weten dat er scherp wordt gecontroleerd op deze registratie. „Door de verschillende controlemechanismen worden de valse kaarten snel ontdekt.” De GGD’s wijzen fraudeurs op de „enorme gezondheidsrisico’s die ze creëren voor zichzelf en anderen”.

Eerder op woensdag kwam een andere vorm van vaccinatiefraude aan het licht, toen bleek dat op verschillende coronavaccinatielocaties mensen zijn weggelopen met een vaccinatieregistratie zonder een vaccinatie te hebben gehaald. Zij deden alsof ze naar de wc moesten of zetten het op een lopen. Op een aantal locaties zijn mensen ook staande gehouden en is hun registratie ongedaan gemaakt.

Lees ook: Fraude bij vaccinatielocaties: weglopen met registratie maar zonder prik

Honderden nepvaccins in Oeganda, Grieken demonstreren tegen vaccinatieplicht zorgpersoneel

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland:

 • In Oeganda zijn zeker achthonderd mensen geïnjecteerd met een nepvaccin. Persbureau AFP publiceert woensdag over de oplichterij, waarbij volgens Oegandese overheidsfunctionarissen „gewetenloze” artsen en gezondheidswerkers betrokken waren. De toegediende valse middelen zouden water hebben bevat; de ontvangers die daarvoor flink hebben betaald hoeven volgens een arts niet te vrezen voor hun gezondheid. De nepvaccinaties werden in mei en juni gezet, juist in een periode dat echte vaccins schaars waren. De oplichters profiteerden daar dus van - er zouden twee mensen zijn gearressteerd. Functionarissen laten aan AFP weten dat mensen die gevaccineerd willen worden, gratis worden bediend op officiële priklocaties. Oeganda heeft inmiddels ruim een miljoen doses van AstraZeneca ontvangen, in het kader van het deelprogramma Covax.
 • Duizenden mensen gingen woensdag de straat op in de Griekse steden Athene en Thessaloniki, om te protesteren tegen een eventuele vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. De politie in Athene zette traangas in om ongeveer drieduizend deelnemers uiteen te drijven, zo schrijft persbureau Reuters. Deze week besluit het parlement of artsen en verpleegkundigen, ook van ouderentehuizen, verplicht worden zich te laten vaccineren tegen Covid-19. De regering proobeert de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, want er zijn grote zorgen over het deltavirus en de snelle toename van het aantal positieve tests. Deze specifieke maatregel stuit echter duidelijk op protest; ook vorige week al gingen mensen de straat op tegen de vaccinatieplicht.
 • Zuid-Afrika streeft ernaar om tegen de Kerst ten minste één dosis vaccin aan 35 miljoen mensen (van de totale populatie van 60) te hebben gegeven. Dat zei een hoge functionaris van de ministerie van Volksgezondheid woensdag. Tot nu zijn in Zuid-Afrika ongeveer 5,8 miljoen prikken gezet, verdeeld over het Janssen-vaccin en het middel van Pfizer. In een briefing aan een parlementaire commissie liet het ministerie ook weten dat zo’n 25.000 doses lijken te gestolen of verwoest, tijdens de rellen in het land vorige week.
 • Ook op woensdag 14 juni demonstreerden enkele duizenden mensen in Athene tegen een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Foto Kostas Tsironis/EPA

Dodental door zwarte schimmel in India loopt op naar 4.252, uitbraak geassocieerd met Covid-19

Het aantal mensen dat in India gestorven is als gevolg van mucormycose is opgelopen naar 4.252. The Indian Times meldt dat tot 15 juli 45.432 gevallen zijn gemeld van de ziekte, die beter bekend staat als zwarte schimmel. In 84,4 procent van die gevallen had de patiënt eerder het coronavirus onder de leden.

Bijna de helft van de geïnfecteerden wordt behandeld voor de schimmel, die binnendringt in de neus, ogen en soms het brein. In de meeste huidige gevallen blijkt dit te zijn gebeurd tussen twaalf en achttien dagen nadat een patiënt genezen is verklaard van het coronavirus. Mogelijk heeft dit te maken met de behandelmethode voor Covid-19-patiënten. Ook diabetes wordt met de ziekte in verband gebracht.

NRC liep een dag mee met dokter Shailesh Kothalkar, die steeds meer patiënten met zwarte schimmel moet behandelen

De Indiase minister van Volksgezondheid Mansukh Mandaviya heeft de regio’s in het land gevraagd om zwarte schimmelinfecties te registreren in het Covid-19-systeem. Op die manier wil de regering beter in kaart brengen wat de onderliggende oorzaken zijn van de schimmelepidemie.

De 65-jarige Mata Ambar Tripati verloor zijn oog als gevolg van een mucormycose-infectie. Foto Adnan Abidi/Reuters

Reisadvies Thailand op oranje, vakantiereizen afgeraden

Nederland beschouwt Thailand vanaf donderdag als een ‘hoogrisicoland’ wegens een stijging van coronabesmettingen aldaar. Het reisadvies voor het populaire vakantieland in Zuidoost-Azië wordt aangepast naar oranje, waarmee niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden en reizigers na terugkomst een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) moeten laten zien. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt. Ook het reisadvies van het Oost-Afrikaanse land Rwanda, waar de besmettingen eveneens opliepen, kleurt morgen oranje.

In Thailand werden de afgelopen week gemiddeld ruim tienduizend positieve coronatests per dag gemeld. De Thaise regering scherpte eind juni verschillende coronamaatregelen aan om het virus in te dammen. zo werden bouwplaatsen gesloten en wijken afgesloten waar veel arbeidsmigranten wonen. Ook worden evenementen afgelast, waaronder De Grote Prijs van Thailand in de MotoGP, de hoogste klasse van de motorsport.

Met het besluit volgt Nederland het inreisverbod dat vorige week is ingesteld door de Europese Unie. „Er is onder andere gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen”, schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. „Dat aantal moet lager zijn dan 75 per 100.000 inwoners over een periode van 14 dagen.” Daarnaast is gekeken naar in hoeverre in Thailand wordt getest, in welke mate bron- en contactonderzoek plaatsvindt en of daar coronamaatregelen gelden. Op basis van die criteria wordt overigens het inreisverbod naar Nederland vanuit Oekraïne donderdag opgeheven. Daarmee geldt niet langer een testverplichting voor reizigers uit dat land.

Het zuidelijke eiland Ko Phangan is sinds 15 juli open voor gevaccineerde buitenlandse bezoekers, een experiment van de regering om de hard geraakt toeristische sector te helpen. Foto Lillian Suwanrumpha / AFP

Ministerie van VWS in beroep tegen uitspraak Wob-verzoeken Nieuwsuur

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil Wob-verzoeken over het coronabeleid blijven afhandelen zoals tot nu toe heeft gedaan. In een brief aan de Tweede Kamer maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag bekend in beroep te gaan tegen een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland, die bepaalde dat Wob-verzoeken zoals wettelijk vastgelegd per stuk en binnen acht weken afgehandeld moeten worden. De zaak was aangespannen door het programma Nieuwsuur, dat onder meer WOB-verzoeken heeft lopen naar interne documentatie over de CoronaMelder-app, de besmettelijkheid van kinderen en memo’s over de communicatie tussen het ministerie en het Outbreak Management Team (OMT).

Uit de Kamerbrief blijkt dat het ministerie inmiddels vijftig extra juristen heeft aangetrokken voor de behandeling van Wob-verzoeken, waarin elke burger een formeel verzoek kan doen tot openbaarmaking van overheidsdocumenten. Voor journalisten is dit een belangrijk handvat om het functioneren van de overheid te kunnen controleren. Een meerderheid van de Tweede Kamer riep naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank het ministerie nog op om de uitspraak van de rechter op te volgen.

Lees ook: drie vragen over de behandeling van Wob-verzoeken in de coronacrisis

Het overheidsgebouw in Den Haag waarin de ministeries van VWS en van SZW zijn ondergebracht Foto Peter Hilz/Hollandse Hoogte

Risiconiveau in 23 veiligheidsregio’s nu ‘zeer ernstig’

In bijna alle veiligheidsregio’s in Nederland is het risiconiveau op het coronadashboard woensdag opgeschaald naar ‘zeer ernstig’. Alleen voor de provincies Zeeland en Drenthe is de status nog ‘ernstig’.

De risiconiveaus worden bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het risiconiveau ‘zeer ernstig’ betekent volgens het coronadashboard dat de situatie erg slecht is. Er zijn „extreem veel” nieuwe besmettingen en/of de druk op de zorg is er extreem groot. Het risiconiveau heeft geen gevolgen voor de coronamaatregelen die in een veiligheidsregio gelden, deze worden landelijk bepaald. Wel betekent het dat inwoners extra moeten opletten.

GGD Utrecht kondigt sluiting grote vaccinatielocaties aan

De GGD Utrecht sluit in augustus enkele grote vaccinatielocaties, omdat er naar verwachting steeds minder capaciteit nodig is. Bijna iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie is volgens de gezondheidsdienst inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd, heeft een afspraak ingepland of heeft een uitnodiging ontvangen. De GGD Utrecht zegt woensdag in een verklaring zich te richten op kleinschaliger vaccineren, bijvoorbeeld in specifieke wijken waar de vaccinatiegraad nog achterblijft.

De Expo in Houten sluit als eerste grote vaccinatielocatie. Op 4 augustus wordt hier de laatste prik gezet. Eind augustus volgen ook de Jaarbeurs in Utrecht en de Rijtuigenloods in Amersfoort. Een precieze sluitingsdatum staat voor deze hallen nog niet vast. Andere locaties in de regio Utrecht blijven voorlopig open. Op basis van de vaccinatiebehoefte wordt na de zomer gekeken of deze verder afgebouwd kunnen worden.

Koepelorganisatie GGD-GHOR zegt niet een landelijk beeld te hebben over wanneer andere vaccinatielocaties gaan sluiten. Regionale GGD’en kunnen zelf besluiten welke locaties wanneer dichtgaan. Wel verwacht de GGD-GHOR dat vanaf het vierde kwartaal van dit jaar de capaciteit van de GGD’en voor aan het coronavirus gerelateerde taken kan worden teruggebracht.

De vaccinatiehal in de Expo in Houten blijft nog tot 4 augustus geopend. Foto Robin Utrecht/ANP/Hollandse Hoogte

GGD: fraudeurs lopen zonder coronaprik weg met vaccinatieregistratie

Er zijn zo’n tien meldingen binnengekomen bij koepelorganisatie GGD GHOR over mensen die bij verschillende vaccinatielocaties zijn weggelopen met een vaccinatieregistratie, zonder dat zij een prik hebben gehaald. Onder meer in regio Utrecht en Haaglanden deden mensen alsof ze naar de wc moesten of zetten zij het op een lopen, melden de GGD’s, die het toezicht hebben uitgebreid en verscherpt. Het vermoeden is dat deze vorm van fraude vaker voorkomt.

Lees hier het hele bericht: Fraude bij vaccinatielocaties: weglopen met registratie maar zonder prik

RIVM meldt 6.945 nieuwe besmettingen

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn het afgelopen etmaal 6.945 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 122 meer dan op dinsdag, maar ruim drieduizend minder dan vorige week woensdag.

Ook werd bij het RIVM melding gedaan van drie nieuwe sterfgevallen. Dit hoeft niet te betekenen dat zij ook de afgelopen 24 uur zijn gestorven. Soms worden de cijfers met vertraging doorgegeven aan het RIVM.

GGD doelwit van DDoS-aanval: maken van prik- en testafspraak beperkt

De websites van de GGD zijn het doelwit geworden van DDoS-aanvallen. Daardoor is het voor gebruikers niet mogelijk om via DigiD in te loggen en is het maken van een afspraak voor een coronatest of vaccinatie moeilijk of niet mogelijk. Ook het inzien van eerder gemaakte prik- en testafspraken en het ophalen van een coronatestuitslag is door de aanval bemoeilijkt. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR woensdag.

Na het krijgen van een inenting is het voor volledig gevaccineerden niet mogelijk om een vaccinatiebewijs op te halen in de app. Wie onlangs een test heeft gedaan, is of wordt door de GGD GHOR opgebeld om hun testuitslag door te geven, omdat de websites niet bereikbaar zijn. De landelijke koepel raadt aan telefonisch een afspraak te maken als dat online niet lukt. Het is niet mogelijk om te bellen voor een testuitslag.

Bij een DDoS-aanval krijgt een website te maken met grote hoeveelheden dataverkeer, waardoor de servers overbelast raken. Het gevolg is dat websites tijdelijk onbereikbaar zijn. In 2018 waren de websites van DigiD ook beperkt toegankelijk als gevolg van zo’n aanval. Ook de Belastingdienst en verschillende Nederlandse banken zijn er eerder door getroffen.

Lichte stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Er liggen woensdagmiddag 428 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er dertien meer dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive care worden 106 patiënten met Covid-19 behandeld, zes meer dan een dag eerder. Op de reguliere verpleegafdelingen liggen 322 coronapatiënten, zeven meer dan dinsdagmiddag.

‘Tienduizenden overtollige vaccins van AstraZeneca mogelijk vernietigd’

Tienduizenden AstraZeneca-vaccins dreigen vernietigd te moeten worden. Het gaat om vaccins die ongebruikt zijn achtergebleven bij huisartsen. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins en naar het buitenland transporteren mag niet. Dat melden dagbladen Trouw en de Volkskrant woensdag.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kan de kwaliteit van de vaccins niet langer waarborgen zodra deze bij de huisarts arriveren. Geneesmiddelen die al bij artsen zijn afgeleverd voor hun patiënten mogen daarom niet verhandeld worden. „Ook niet wanneer dit gratis is en voor een goed doel”, zegt een woordvoerder van de Inspectie tegen Trouw.

Huisartsen kunnen overgebleven vaccins van AstraZeneca nu aanmelden bij een RIVM-makelaar die kijkt of ze elders in Nederland ingezet kunnen worden, maar die kans lijkt klein. De vraag naar AstraZeneca is gedaald sinds mensen als tweede prik Pfizer kunnen kiezen.

Bij huisartsen liggen tienduizenden ongebruikte vaccins van AstraZeneca. Foto Sander Koning/ANP

Franse ‘coronapas’ vanaf vandaag verplicht

Volwassenen die in Frankrijk grote evenementen, culturele instellingen, bioscopen of pretparken willen bezoeken, moeten vanaf vandaag een coronapas laten zien om aan te tonen dat ze geen gezondheidsrisico vormen. De pass sanitaire is vanaf augustus ook nodig bij bezoeken aan onder meer horecazaken en winkelcentra.

Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen volgens de ANWB de CoronaCheck-app gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn. Met de internationale QR-code kan Frankrijk onder meer zien wanneer en met welk coronavaccin reizigers geprikt zijn. Ook kan het gele vaccinatieboekje worden gebruikt.

Volgens een recente peiling steunt 62 procent van de Fransen de maatregel, maar er is ook veel verzet. Afgelopen zaterdag demonstreerden in Parijs nog zo’n 114.000 mensen tegen de pas. De protesten waren voor de regering reden om de regels iets te versoepelen. Zo is de coronapas straks niet nodig om toegang te krijgen tot winkelcentra met een omvang van minder dan 20.000 vierkante meter.

Welkom in dit blog

Welkom in het coronablog van woensdag 21 juli. Hierin houdt NRC het nieuws over het coronavirus bij. Dit waren de belangrijkste nieuwsontwikkelingen van dinsdag 20 juli:

 • Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6.823 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 2.028 minder dan maandag. In de afgelopen week is het aantal positieve coronatests met 34 procent toegenomen, het RIVM spreekt van een „voorzichtige stabilisatie”.
 • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is tussen maandag en dinsdag toegenomen met 54 tot 415, het hoogste aantal sinds eind mei. Er liggen nu 100 patiënten op de IC, dat zijn er 16 meer dan maandag.
 • De rechtbank in Lelystad heeft twee brandstichters van een GGD-teststraat in Urk dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf en jeugddetentie. Volgens de rechter heeft het tweetal in januari een mondkapje aangestoken en dit vervolgens in de prullenbak gegooid. De brand die ontstond, verergerden ze door er desinfectiemiddel op te spuiten.
 • Festivalorganisator ID&T wil nog deze week meer duidelijkheid over de perspectieven voor de rest van het festivalseizoen. Dinsdag heeft de organisator in gesprek met verschillende ministeries en OMT-leden gevraagd om een tijdlijn. Mocht deze in haar ogen „onzorgvuldig” zijn opgesteld, dan zet ID&T het kort geding dat zij vorige week met 45 mede-eisers aanspande door.
Lees hier het hele blog van 20 juli terug