Lange rij bij Carré voor afscheid Peter R. de Vries

Afscheid Een rij mensen staat woensdagochtend voor het Amsterdamse theater Carré. Zij willen een laatste ode brengen aan de overleden misdaadverslaggever Peter R. de Vries.
Publiek voor de ingang van het Carré in Amsterdam.
Publiek voor de ingang van het Carré in Amsterdam. Foto Sem van de Wal/ANP

Vanaf 11.00 uur kan iedereen die dat wil in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam een laatste groet brengen aan de overleden misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Woensdagochtend vormden zo’n tweehonderd bezoekers een lange rij tot aan de Sarphatistraat. Even voor 11.00 uur opende het theater de deuren voor het publieke afscheid; Carré zal tot 20.00 uur openblijven.

Vanwege de drukte heeft het Event Medical Service (EMS) woensdagmiddag extra hulpverleners naar het Carré gestuurd. Volgens de gemeente begint de wachtrij op het Frederiksplein en staan er naar schatting zo’n negenhonderd bezoekers te wachten. De gemeente deelt water uit voor wachtenden en adviseert mensen om rekening te houden met de warmte en wachttijd.

Donderdagochtend om 11.00 uur zullen verschillende radiostations het nummer ‘A Whiter Shade of Pale’ van Procol Harum draaien als eerbetoon aan De Vries. Op datzelfde tijdstip begint in besloten kring de uitvaart van De Vries.

Op 6 juli werd De Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed negen dagen later op 64-jarige leeftijd in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. „Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen”, lieten de nabestaanden weten in een verklaring. Ze zeiden „onnoemelijk trots en tegelijkertijd ontroostbaar” te zijn. Er werd uit alle hoeken van de samenleving geschokt gereageerd op zijn overlijden.

Correctie (21 juli 2021): In een eerdere versie van dit artikel werd per abuis vermeld dat Peter R. de Vries op 8 juli was neergeschoten, maar dat gebeurde op 6 juli. Dat is hierboven aangepast.