Slachtoffers watersnood België herdacht in Verviers

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde luisteren in Verviers naar een speech voorafgaand aan de minuut stilte voor slachtoffers van de overstromingen.
De Belgische koning Filip en koningin Mathilde luisteren in Verviers naar een speech voorafgaand aan de minuut stilte voor slachtoffers van de overstromingen. Foto Yves Herman/Reuters

In heel België is dinsdag om 12.01 uur ‘s middags een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de overstromingen. In de stad Verviers waren koning Filip en zijn vrouw, koningin Mathilde, aanwezig bij een officiële ceremonie, net als premier Alexander De Croo. In totaal zijn tot nu toe 31 dodelijke slachtoffers geteld, terwijl nog 70 mensen vermist worden. Ook zijn mensen dakloos geraakt, of is hun huis zwaar beschadigd als gevolg van de natuurramp. De Vlaamse zender VRT meldde dinsdagochtend dat in Wallonië in totaal nog zo’n 3.400 huishoudens zonder drinkwater zaten.

Het koningspaar sprak rond de ceremonie met reddingswerkers, de politie en slachtoffers. In het hele land hangen de vlaggen halfstok. De dag van nationale rouw vindt één dag voor de Belgische nationale feestdag plaats, waarvoor dinsdagavond al feestelijke evenementen gepland stonden. Onder meer het klassieke concert in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, is vanwege de herdenking afgelast. Koning Filip en zijn vrouw waren hiervoor uitgenodigd, meldt dagblad De Standaard.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Slachtoffers watersnood België herdacht in Verviers