Schademelding door meer dan tweehonderd Limburgse boeren

Weilanden en gebouwen in het gebied rond Brommelen kwamen vrijdag onder water te staan, nadat een dijk aan het Julianakanaal doorbrak.
Weilanden en gebouwen in het gebied rond Brommelen kwamen vrijdag onder water te staan, nadat een dijk aan het Julianakanaal doorbrak. Foto Remko de Waal/ANP

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft tot nu toe ruim tweehonderd meldingen binnengekregen van boeren die zeggen schade te hebben als gevolg van de overstromingen. Volgens een woordvoerder geeft dit aantal „bij lange na” geen compleet beeld, omdat veel boeren nog bezig zijn hun bedrijfsvoering weer op te starten of hun schade nog in kaart moeten brengen.

Sommige oogsten zijn compleet verloren gegaan, bij andere gewassen is het afwachten of de planten nog herstellen van de grote hoeveelheid water. Ook zijn stallen beschadigd en staat land met gras dat dient als veevoer vol met slib en puin. Volgens de woordvoerder van de LLTB zal de totale omvang van de schade duidelijk worden zodra boeren officiële meldingen kunnen doen om gecompenseerd te worden vanuit het rampenfonds van de overheid.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Slachtoffers watersnood België herdacht in Verviers