Oud-Nissan-topman

Duo dat Carlos Ghosn hielp bij zijn vlucht uit Japan krijgt celstraf

Het Amerikaanse duo dat oud-Nissan-topman Carlos Ghosn hielp bij zijn vlucht uit Japan, moet de cel in. Een rechtbank in Tokio heeft maandag oud-veiligheidsexpert Michael Taylor (60) veroordeeld tot twee jaar. Zijn zoon Peter Maxwell (28) kreeg één jaar en acht maanden. Dat melden internationale persbureaus. Het tweetal hielp de van miljoenenfraude verdachte Ghosn zich te verstoppen in een kist voor audioapparatuur, waarna hij in een privévliegtuig Japan wist te verlaten. Vader en zoon zouden volgens de Japanse aanklagers 1,3 miljoen dollar (1,1 miljoen euro) hebben gekregen voor de hulp. Ook ontvingen ze een half miljoen dollar voor juridische onkosten. Ze bekenden vorige maand schuld en zeiden spijt te hebben van hun daden.

Ghosn verblijft sinds zijn ontsnapping in Libanon, het land waar zijn ouders vandaan komen. Omdat Japan geen uitleveringsverdrag heeft met Libanon, is er geen uitzicht op een vervolg van het strafproces tegen de voormalig Nissan-topman. Hij zou zichzelf tijdens zijn werkzaamheden bij het autobedrijf voor zo’n 85 miljoen dollar hebben verrijkt met bedrijfsmiddelen, en valse verklaringen hebben afgegeven over zijn salaris. Zelf weerspreekt Ghosn alle beschuldigingen. (NRC)