Laatste nieuws Tokio 2020

Teruglezen: onderzoek naar corona-uitbraak Olympische ploeg Tsjechië

In dit blog houdt NRC de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws bij uit Tokio. De openingsceremonie van de Zomerspelen is op vrijdag 23 juli.

Dit blog is gesloten

In dit blog verzamelde NRC nieuws en uitslagen van de eerste olympische wedstrijden in Tokio. De Spelen gaan vrijdag officieel van start.

Volg hier het volgende blog over de Olympische Spelen

Onderzoek naar corona-uitbraak Olympische ploeg Tsjechië

Twee leden van de Olympische ploeg van Tsjechië hebben donderdag positief getest op het coronavirus. Het gaat om beachvolleybalster Marketa Nausch-Slukova en wielrenner Michal Schlegel. In totaal is nu van vier atleten en twee begeleiders van het Tsjechische team bekend dat zij besmet zijn met het coronavirus. Tsjechische autoriteiten en het Olympisch Comité hebben een onderzoek ingesteld.

Tsjechische media brengen de besmettingen in het team in verband met de Tsjechische dokter Vlastimil Voracek, die als eerste positief testte en niet gevaccineerd was. Alle besmette atleten zaten met Voracek in het vliegtuig naar Tokio. In een eerste reactie heeft de Tsjechische premier Andrej Babiš het feit dat Voracek niet gevaccineerd was „een schandaal” genoemd. „Overal overtuigen we mensen om zich te laten vaccineren. En de arts van onze delegatie is niet eens gevaccineerd”, zei Babiš woensdag.

Tsjechische roeiers in training. Foto Reuters / Thomas Peter

Kleine versoepelingen in ‘coronabubbel’ van Oranjevrouwen

De Oranjevrouwen krijgen wat meer vrijheden in hun hotel in Sendai, nadat bondscoach Sarina Wiegman had geklaagd over de omstandigheden waarin de ploeg moest verblijven. Ze zei woensdag na hun openingswedstrijd dat het hotel net een gevangenis was. Donderdag heeft de woordvoerder van de KNVB aan persbureau ANP laten weten dat de omstandigheden in het hotel wat zijn „genormaliseerd”.

De voetballers mogen vanaf donderdag in een afgesloten deel van de tuin zitten en een rondje lopen in een park als daar geen andere gasten zijn. Ook mogen de spelers nu gewoon via de hoofdingang. De woordvoerder noemde dit heel belangrijk „in het kader van mentale gezondheid”.

Het team moest eerst door de personeelsingangen naar binnen, mocht niet in de openbare ruimtes komen en kon niet zonder reden naar buiten. Spits Vivianne Miedema zei woensdagavond dat dit best moeilijk was. „Helemaal als je alleen op een kamer zit die vrij krap is en waar de wifi ook hapert.”

Basisregels zoals de mondkapjesplicht, handen wassen en de anderhalvemeterregel worden wel gehandhaafd. Daarnaast mogen deelnemers van de Olympische Spelen geen openbare gelegenheden bezoeken.

De Oranjevrouwen voor hun wedstrijd tegen Zambia woensdag. Foto Andre Penner/AP

Taekwondoka Reshmie Oogink moet Spelen verlaten na positieve coronatest

Reshmie Oogink is de tweede Nederlandse sporter die op de Olympische Spelen in Tokio positief getest is op het coronavirus. De 31-jarige taekwondoka moet in elk geval tien dagen in quarantaine en kan dus niet meedoen aan de Spelen die vrijdag beginnen, meldt persbureau ANP donderdagochtend. Ook een staflid van de roeiploeg zit in quarantaine na een positieve coronatest.

Oogink is meervoudig Nederlands kampioen taekwondo. Ze plaatste zich in mei dit jaar voor de Spelen, ondanks verschillende blessures in de afgelopen jaren.

Op haar eerste Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 bereikte ze de kwartfinales. Ze zei toen tegen de NOS dat ze graag door wilde naar de volgende Spelen.

Tijdens het kwalificatietoernooi versloeg ze in de halve finales de Oostenrijkse Marlene Jahl, die in april nog brons gehaald had op het EK. Hierdoor kreeg ze één van de twee tickets naar Tokio. Voor Oogink is de positieve test een hard gelag. „Ik heb er geen woorden voor. Dit is het einde van mijn carrière.”

Woensdag moest skateboardster Candy Jacobs ook al de Spelen verlaten na een positieve test op het coronavirus.

Reshmie Oogink tijdens de kwartfinale taekwondo tegen Jackie Galloway uit de VS op de Olympische Spelen in 2016. Foto Robin Utrecht/ANP

Guinee trekt zich terug van Olympische Spelen

Guinee heeft vanwege het coronavirus besloten om toch niet deel te nemen aan de Olympische Spelen die vrijdag beginnen. Dat maakte de minister van Sport van het Afrikaanse land woensdag bekend, meldt persbureau AFP. De regering is bezorgd vanwege de nieuwe coronabesmettingen en wil de gezondheid waarborgen van de atleten.

De republiek in West-Afrika deed in 1968 voor het eerst mee aan de Olympische Zomerspelen. Tijdens zijn elf deelnames heeft Guinee nog nooit een medaille gewonnen. Guinee is niet het eerste land dat zijn deelname aan de Spelen in Tokio afzegt. Eerder meldde ook Noord-Korea zich al af.

Regisseur olympische openingsceremonie ontslagen vanwege Holocaust-grap

Het comité dat in Tokio de Olympische Spelen organiseert, heeft donderdag de regisseur van de openingsceremonie ontslagen vanwege grappen over de Holocaust. Regisseur Kentaro Kobayashi zou de opmerkingen gemaakt hebben in een cabaretshow in 1998. Voorzitter van het olympisch comité Seiko Hashimoto verontschuldigde zich voor deze onrust vlak voor het begin van de Spelen, meldt persbureau AP donderdag. Ze zei dat Kabayashi moest vertrekken vanwege „de grappen die hij maakte over een tragedie”.

Het Simon Wiesenthal Center, een internationale Joodse mensenrechtenorganisatie, zei dat „elke associatie van deze persoon met de Olympische Spelen in Tokio een belediging is voor de nagedachtenis van zes miljoen joden”. Kobayashi heeft zijn verontschuldigingen aangeboden. De openingsceremonie vindt vrijdag plaats in Tokio. Door het ontslag van Kobayashi is het onduidelijk hoe het evenement er uit gaat zien. Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn er bijna geen toeschouwers toegestaan: slechts 950 mensen zijn welkom, onder wie vijftien wereldleiders.

Het is niet de eerste ophef ontstaan over de Olympische Spelen in Tokio. Zo werd eerder deze week muziekcomponist Keigo Oyamada ontslagen, nadat op sociale media kritiek ontstond. Hij had in tijdschriften opgeschept over het pesten van klasgenoten. Het stuk met zijn muziek zal niet gebruikt worden tijdens de ceremonie.

De regisseur Kentaro Kobayashi die donderdag is ontslagen. Foto Tokyo 2020/AP)

Mike Foppen is tweede Nederlandse atleet met positieve test, stelt vlucht uit

Mike Foppen is de tweede atleet van Team NL die positief is getest op het coronavirus. De Nederlandse kampioen op de 5.000 meter werd eerder deze week van de testuitslag op de hoogte gebracht. Nu moet hij twee negatieve testresultaten inleveren om alsnog naar Tokio te kunnen afreizen; zijn geplande vlucht naar Japan moest worden uitgesteld.

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie heeft woensdag aan persbureau ANP laten weten dat de ploeg „niet heel ongerust” is over het vervolg voor Foppen. Hij heeft al één negatieve testuitslag kunnen afgeven. Als de tweede ook lukt, kan de sporter volgens Roskam „nog ruim op tijd hier zijn voor zijn olympische optreden”. De series van de 5000 meter bij de mannen staan voor dinsdag 3 augustus op het programma.

Polsstookhoogspringer Rutger Koppelaar, die een positieve testuitslag kreeg na zijn vaccinaties, heeft eerder deze week laten weten niet te geloven dat hij nog zijn olympische debuut kan maken.

Behalve de Nederlandse besmettingsgevallen kwam woensdag ook nieuws naar buiten over de Russische zwemmer Ilja Borodin: hij mist de Olympische Spelen door een positieve test, zo heeft de Russische zwemfederatie bekendgemaakt. Team GB liet weten dat de Engelse sportschutter Amber Hill zich vanwege een positieve uitslag uit de Spelen moet terugtrekken. Zij stelde in een verklaring „kapot” te zijn van die uitkomst.

Het Japanse organiserend Comité van de Olympische Spelen houdt online geanonimiseerde gegevens bij over besmettingen, onder personeel en medewerkers van het evenement.

Mike Foppen in actie op het onderdeel 3000 meter tijdens de Europese Kampioenschappen Indoor Atletiek in juni van dit jaar. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

‘Beelden van knielende atleten verboden op sociale media van Olympische Spelen’

Medewerkers van de sociale mediateams van de Olympische Spelen mogen geen beelden delen van knielende atleten. Dat heeft de organisatie hen opgedragen, meldt de Britse krant The Guardian woensdag. Volgens een betrokkene zou de boodschap van hogerhand zijn overgebracht in aanloop naar de voetbalwedstrijd tussen de vrouwenteams van Groot-Brittannië en Chili. Wereldwijd knielen atleten in allerlei takken van sport voorafgaand aan hun wedstrijden om aandacht te vragen voor racisme.

Hoewel op tv de beelden van de knielende Britse en Chileense voetbalsters wel vertoond werden en een paar uur later hetzelfde gebeurde bij het duel tussen de Verenigde Staten en Zweden, verschenen op de officiële Facebook-, Instagram- en Twitteraccounts van de Spelen geen foto’s of video’s. Datzelfde gold voor het liveblog op de website van Tokio 2020 en de kanalen van het Internationaal Olympisch Comité. Een woordvoerder van de organisatie wilde tegenover The Guardian niet reageren op de berichtgeving, maar zei wel dat het knielen van de atleten over de hele wereld „een groot tv-bereik” heeft gekregen.

De voebalsters van de Verenigde Staten en Zweden knielen voorafgaand aan hun eerste wedstrijd van het olympisch toernooi. Foto Kimimasa Mayama/EPA

Monsterzege Nederlandse voetbalvrouwen in eerste wedstrijd tegen Zambia

De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste wedstrijd ooit op de Olympische Spelen met grote cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, die als eerste Nederlandse afvaardiging in actie kwam op de Spelen in Japan, versloeg Zambia met 10-3. Vivianne Miedema maakte vier doelpunten in het Miyagi-stadion in de stad Rifu.

De Oranjevoetbalsters gaan op hun eerste Spelen voor een medaille. In Zambia, de Afrikaanse vertegenwoordiger in het voetbaltoernooi voor vrouwen, troffen ze een ideale tegenstander om aan het vertrouwen te werken. Een goede graadmeter voor de rest van het toernooi was het echter niet. De nummer 104 van de wereldranglijst gaf zoveel ruimte weg en maakte achterin zoveel fouten, dat Oranje bij rust al met 6-1 voor stond. De grootste zege ooit, 13-1 tegen Macedonië in 2009, bleef buiten bereik.

Nederland krijgt naar verwachting zaterdag aanzienlijk meer tegenstand van Brazilië, dat het toernooi ook begon met een klinkende zege, op China (5-0). Het land dat als eerste eindigt in groep F, gaat het in de kwartfinales opnemen tegen de nummer twee van groep G. In die poule begonnen de Verenigde Staten, de favoriet voor het goud, met een verrassende nederlaag tegen Zweden (0-3).

Geblesseerde Sherida Spitse op de tribune

Wiegman en haar speelsters zijn al ruim twee weken in Japan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de omstandigheden. Bij de avondwedstrijd in Rifu was het zo’n 25 graden Celsius. Tot de tweeduizend toeschouwers in het stadion, dat plaats biedt aan zo’n vijftigduizend mensen, behoorde ook Sherida Spitse. De recordinternational raakte maandag op de training geblesseerd en moet de rest van de Spelen thuis voor de tv volgen.

Na een kwartier stond het al 3-0, door doelpunten van Miedema (twee) en Lieke Martens. De eerste treffer van Miedema viel na een fout van de Zambiaanse keepster, waarna meer blunders volgden. Oranje gaf zelf de 3-1 van Barbra Banda weg. Aniek Nouwen en Merel van Dongen verkeken zich op een diepe bal en keepster Sari van Veenendaal liet zich ook verrassen door de aanvoerster van Zambia. Nadat de Afrikaanse ploeg ook nog de lat had geraakt, maakte Miedema nog binnen het half uur haar hattrick compleet.

De regerend Europees kampioen en nummer twee van het laatste wereldkampioenschap bleef daarna doorgaan met scoren. Martens, Miedema, Shanice van de Sanden, Jill Roord en de invalsters Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova zorgden ervoor dat Oranje de dubbele cijfers haalde. In de slotfase scoorde Banda nog twee keer voor Zambia. (ANP)

Jill Roord viert het achtste doelpunt van de Nederlandse voetbalvrouwen. Doelvrouw Nali Hazel kijkt verslagen toe. Foto AFP

Favoriete Amerikaanse voetbalsters hard onderuit bij start Spelen

De Amerikaanse voetbalsters hebben bij de start van de Olympische Spelen een zware nederlaag moeten incasseren. De regerend wereldkampioen, die met sterren als Alex Morgan, Megan Rapinoe en Carli Lloyd naar Japan is gekomen, verloor in Tokio met 3-0 van Zweden. Stina Blackstenius maakte twee doelpunten.

Bij de Spelen van Rio 2016 werden de Amerikaanse vrouwen in de kwartfinales via strafschoppen uitgeschakeld door Zweden. Blackstenius scoorde toen in de reguliere speeltijd ook al (1-1). Zweden bereikte in Rio de finale, waarin het ondanks weer een treffer van Blackstenius verloor van Duitsland (1-2).

‘Team USA’ prolongeerde twee jaar geleden op het WK in Frankrijk de wereldtitel. De Amerikaanse voetbalsters versloegen Oranje toen in de finale met 2-0. Op de Olympische Spelen pakten de voetbalsters uit de Verenigde Staten vier keer goud (1996, 2004, 2008 en 2012) en een keer zilver (2000). (ANP)

Spelers van Zweden vieren de 3-0 overwinning op de Verenigde Staten. Foto Ricardo Mazalan/AP

Nederlandse skateboarder Candy Jacobs in Tokio positief getest op Covid-19

Skateboarder Candy Jacobs is woensdag in Tokio positief getest op het coronavirus en mist daardoor de Olympische Spelen. Ze moet in ieder geval tien dagen in quarantaine. Jacobs is de eerste Nederlandse sporter die positief test in het olympisch dorp.

De Nederlandse sportorganisatie NOC-NSF laat weten aan persbureau ANP dat de skateboardploeg zich aan alle coronaregels heeft gehouden. Daardoor zouden de andere twee deelnemers Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving nog steeds mee kunnen doen met de Spelen. Jacobs zegt kapot te zijn van de uitslag. „We waren klaar voor de Spelen, ik voel me fit en nu houdt het op. Ik heb tijd nodig om dit te verwerken. Ik wens mijn team alle kracht en succes nog in Tokio.”

Twitter avatar dennisboxhoorn Dennis Boxhoorn Skateboardster Candy Jacobs heeft in Tokio positief getest op het coronavirus en kan niet meedoen aan de Olympische Spelen. Ze zit in quarantaine. „Ik ben er kapot van”, zegt ze, „we waren klaar voor de Spelen en nu houdt het op.” De skateboardploeg kan gewoon verder in Tokio.

Afgelopen weekend vloog het team naar Tokio. Skateboarden is een nieuwe sport op de Olympische Spelen dit jaar en Nederland doet mee op het onderdeel ‘street’, waarbij het parcours bestaat uit nagemaakte objecten uit de straat, zoals bankjes, muurtjes en trappen.

Inclusief Jacobs zijn woensdagochtend acht nieuwe coronabesmettingen gemeld, waardoor het aantal positieve coronatesten in het gehele olympische kamp op 79 staat. In Nederland werd vorige week de polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar nog positief getest op het coronavirus, waardoor hij niet mee kon naar Tokio.

De Nederlandse Candy Jacobs bij de halve finale van het WK in Sao Paulo. Foto Sebastiao Moreira/EFE

Oegandese gewichtheffer die in Japan wilde blijven teruggevonden

De Oegandese gewichtheffer Julius Ssekitoleko is teruggevonden, nadat hij sinds vrijdag vermist werd in het Oegandese trainingskamp in de Japanse stad Izumisano. Volgens persbureau Reuters had hij bij zijn spullen een briefje achtergelaten, waarop geschreven stond dat hij in Japan wilde blijven en werk wilde vinden. Ssekitoleko, die niet geplaatst was voor de Spelen en voor de start van het toernooi weer zou terugvliegen naar Oeganda, werd dinsdag teruggevonden in de plaats Yokkaichi, gelegen op 160 kilometer van Isumisano.

De twintigjarige Ssekitoleko zou vrijdag de hogesnelheidstrein naar het nabijgelegen Nagoya hebben genomen, waar hij andere Oegandezen zou hebben willen opzoeken. Dinsdag werd hij „gezond en wel” teruggevonden, zo stelde de Japanse politie tegenover persbureau AFP. De politie kon nog niet zeggen of hij zal worden teruggestuurd naar het trainingskamp van de Oegandezen, of dat hij naar de Oegandese ambassade wordt doorverwezen. AFP meldt dat hij spoedig moet terugkeren naar zijn vaderland.

Drijvende olympische ringen in Tokio. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Directeur Spelen sluit afgelasting op laatste moment niet uit

De Olympische Spelen kunnen nog altijd geannuleerd worden, mocht het aantal besmettingen te hoog oplopen. Dat heeft directeur Toshiro Muto dinsdag gezegd tijdens een persconferentie, melden internationale persbureaus. Volgens Muto houdt de organisatie het aantal infecties met het coronavirus nauwlettend in de gaten en wordt indien nodig overlegd over eventuele maatregelen.

In aanloop naar het evenement, waarvan de openingsceremonie vrijdag plaatsvindt, zijn al bij verschillende sporters besmettingen geconstateerd. Zo kon de Nederlandse polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar vanwege een positieve test niet afreizen naar Tokio. De Tsjechische beachvolleyballer Ondrej Perusic, die al was gearriveerd in het olympisch dorp, kreeg maandag te horen dat hij het virus onder de leden had, terwijl ook twee spelers van het Zuid-Afrikaanse voetbalteam met een positieve test in quarantaine moesten.

Muto zei dinsdag dat sporters die zes uur voorafgaand aan hun wedstrijd negatief testen middels een PCR-test in actie mogen komen. De teammanager van Perusic, Martin Dokter, gaf maandag al te kennen dat mogelijk uitstel zal worden aangevraagd voor de eerste wedstrijd van de Tsjechische beachvolleyballers. Volgens het toernooischema komen zij maandag 26 juli in actie tegen Letland.

Spelen-directeur Toshiro Muto tijdens een persconferentie over de Olympische Spelen op 18 juli. Foto Yuichi Yamazaki/EPA

Welkom in dit blog - de laatste loodjes tot de Olympische Spelen

Welkom in dit blog. NRC houdt tijdens de Zomerspelen van Tokio de wedstrijduitslagen en de belangrijkste ontwikkelen bij. Aanstaande vrijdag 23 juli vindt de openingsceremonie plaats voor Tokio 2020 - de officiële benaming van het sportevenement dat vanwege de coronapandemie één jaar is verzet.

Bekijk ook: Japan maakt zich op voor de Olympische Spelen

In de dagen voor de spectaculaire plechtigheid gaan de wedstrijden bij sommige sporten al van start. Het gehele programma van de Nederlandse equipe voor de komende weken is hier te vinden. Op woensdag spelen de Nederlandse voetbalsters hun eerste wedstrijd in de groepsfase, tegen Zambia. Tijdens het toernooi kan het elftal van Sarina Wiegman geen beroep doen op middenvelder Sharida Spitse, zij liep maandag tijdens een training in Japan een knieblessure op.

Deze Olympische Spelen zijn natuurlijk getekend door de pandemie. Om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen, mogen er geen toeschouwers in de stadions komen en worden sporters getest. Net als journalisten, zo ondervond NRC-verslaggever Dennis Boxhoorn. Hij doet de komende weken vanuit Tokio verslag.

Lees ook zijn eerste reportage over de aankomst in Tokio: ‘Drinkende journalisten kunnen de reputatie van de Spelen schaden’