In beeld

Offerfeest staat ook dit jaar in het teken van familie, vlees en het coronavirus

Wereldwijd wordt door moslims dinsdag Eid al-Adha, het Offerfeest, gevierd. Het is het belangrijkste islamitische feest. Ook dit jaar staat het in de schaduw van de coronapandemie. Grote bijeenkomsten zijn in veel landen nog verboden en ook het afreizen naar familieleden is soms moeilijk. Toch valt er ook genoeg te vieren.
Het Offerfeest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren aan God. Moslims slachten vee, voornamelijk schapen, maar ook geiten, op deze dag. Deze Afghaanse vluchtelingen in Pakistan bereiden zich voor op het slachten van een rund.
Foto Muhammad Sajjad/AP
Het vlees verdelen moslims onder familie, vrienden en armen. In het Indonesische West-Java bereidt deze man zich voor op het verdelen van het eten.
Foto Bagus Indiahono/AP
Met een wapen naar de moskee. Het kan in de Jemenitische stad Sanaa, maar deze man wordt wel eerst onderworpen aan een veiligheidscontrole door een militair voor hij mag gaan bidden.
Foto Yahya Arhab/EPA
In de Pakistaanse stad Karachi kunnen mensen het dier dat ze willen offeren op een markt kopen en het vervolgens mee naar huis nemen.
Foto Asif Hassan/AFP
In Indonesië zijn grote bijeenkomsten binnen verboden, en ook het reizen naar andere gebieden is aan banden gelegd. Al maanden worstelt het land met een flinke uitbraak van het coronavirus en dat heeft ook gevolgen voor het Offerfeest. Wel wordt er buiten gebeden, zoals hier bij een moskee in Banda Atjeh.
Foto Abdul Hadi/AFP
Een kleine meerderheid van de Albanese bevolking is islamitisch. Een deel van hen woonde dinsdagochtend een gebed bij op een plein in de hoofstad Tirana.
Foto Gent Shkullaku/AFP
Biddende jongeren op de Filippijnen.
Foto Mark R. Cristino/EPA
Tijdens, en voorafgaand aan, het Offerfeest worden schapen, geiten en runderen halal geslacht. De keel van de dieren wordt zonder verdoving doorgesneden, zodat ze doodbloeden.
Foto Khalil Hamra/AP
Een gebed in Indonesië. Grote bijeenkomsten zijn daar vanwege de coronacrisis verboden. Vice-president Ma'ruf Amin heeft mensen op het hart gedrukt thuis te bidden met familie. Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld.
Foto WF Sihardian/AFP
In de Afghaanse stad Kabul spelen kinderen met speelgoedwapens. Kinderen worden tijdens het Offerfeest vaak verwend met cadeautjes of nieuwe kleren.
Foto Rahmat Gul/AP
Gebed tijdens het Offerfeest voor de Sofia Moskee in Het Turkse Istanbul.
Foto Erdem Sahem/EPA
Ondanks de coronamaatregelen kunnen moslims wereldwijd vaak wel terecht in moskeeën om te bidden tijdens het feest. Er zijn vaak wel extra maatregelen. Zo is er een limiet aan het aantal bezoekers dat binnen mag zijn en moeten ze afstand houden, zoals hier in Moskou.
Foto Kirill Kudryavtsev/AFP
De Syrische president Bashar al-Assad heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan een moskee in Homs om het ochtendgebed bij te wonen.
Foto Ho/Sana/AFP
Zeven stenen gooien moslims naar zuilen die de duivel moeten symboliseren. Het is een van de rituelen tijdens de bedevaart naar Mekka, de hadj. Na afloop laten mannen hun hoofd kaal scheren.
Foto Ahmed Yosri/Reuters
De bedevaart in Saoedi-Arabië is voor het tweede jaar op rij anders dan anders vanwege de coronapandemie. Geen 2,5 miljoen pelgrims die naar Mekka trekken, maar slechts 60.000. Alleen de Saoedische bevolking zelf is welkom, om te voorkomen dat er coronabesmettingen plaatsvinden.
Foto Amr Nabil/AP
De pelgrims die toegelaten worden tot de hadj in Mekka moeten daarnaast allemaal gevaccineerd zijn.
Foto Amr Nabil/AP
Ook in Nederland vieren moslims het Offerfeest. De Rotterdamse Mevlana Moskee stroomde dinsdag vol voor het ochtendgebed.
Foto Lex van Lieshout/ANP