Laatste nieuws coronacrisis

39 Nederlandse militairen op Curaçao besmet met coronavirus

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is afgesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus van dinsdag 20 juli is gesloten. Volg het laatste coronanieuws in het nieuwe blog.

Dit was het belangrijkste nieuws:

 • Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6.823 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 2.028 minder dan maandag. In de afgelopen week is het aantal positieve coronatests met 34 procent toegenomen, het RIVM spreekt van een „voorzichtige stabilisatie”.
 • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is tussen maandag en dinsdag toegenomen met 54 tot 415, het hoogste aantal sinds eind mei. Er liggen nu 100 patiënten op de IC, dat zijn er 16 meer dan maandag.
 • De rechtbank in Lelystad heeft twee brandstichters van een GGD-teststraat in Urk dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf en jeugddetentie. Volgens de rechter heeft het tweetal in januari een mondkapje aangestoken en dit vervolgens in de prullenbak gegooid. De brand die ontstond, verergerden ze door er desinfectiemiddel op te spuiten.
 • Festivalorganisator ID&T wil nog deze week meer duidelijkheid over de perspectieven voor de rest van het festivalseizoen. Dinsdag heeft de organisator in gesprek met verschillende ministeries en OMT-leden gevraagd om een tijdlijn. Mocht deze in haar ogen „onzorgvuldig” zijn opgesteld, dan zet ID&T het kort geding dat zij vorige week met 45 mede-eisers aanspande door.

Organisator ID&T wil snel meer duidelijkheid over perspectief festivalseizoen

Festivalorganisator ID&T wil deze week nog meer duidelijkheid over de perspectieven voor de rest van het festivalseizoen. Dinsdag heeft de organisator in gesprek met verschillende ministeries en OMT-leden gevraagd om een tijdlijn. Mocht deze in haar ogen „onzorgvuldig” zijn opgesteld, dan zet ID&T het kort geding dat zij vorige week met 45 mede-eisers aanspande door, zegt operationeel directeur Rosanne Janmaat.

ID&T spande vorige week samen met ruim dertig andere festivalorganisatoren een kort geding aan tegen de overheid, omdat de regering vanwege de oplopende coronabesmettingen besloot meerdaagse evenementen tot 13 augustus niet toe te staan en bij optredens zitten verplicht te stellen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkgsgezondheid, CDA) nodigde de festivalorganisator uit om in gesprek te gaan, waarop het evenementenbureau besloot het kort geding te schorsen.

Waterdicht systeem
ID&T ging het gesprek dinsdag in met de eis om uiterlijk op 1 augustus een „waterdicht systeem” te hebben voor Testen voor Toegang. Ook moeten de voorwaarden gebruikt voor Fieldlabs de basis vormen voor een „duurzame oplossing” voor het organiseren van evenementen. Aan tafel konden vertegenwoordigers van de ministeries geen toezeggingen doen. Wel gaven zij volgens Janmaat inzicht in de onzekerheid over de Deltavariant en eventuele maatregelen waarmee de festivalsector mogelijk weer open zou kunnen.

Daartoe behoort onder meer het verplichten van een coronatest die maximaal 24 uur oud is, ook voor volledig gevaccineerde bezoekers. Volgens Janmaat een „pittige uitdaging” voor de festivalsector: „Onze bezoekers moeten een extra horde nemen om een evenement te bezoeken, en voor meerdaagse evenementen moet dan een testfaciliteit op de camping komen.”

De komende tijd gaat ID&T onderzoeken of het praktisch haalbaar is om festivals met de strengere eisen te organiseren, zowel op de korte als de lange termijn. Ook blijft de festivalorganisator in gesprek met de overheid over eventuele aanpassingen: „We hopen onze zorgen duidelijk te hebben gemaakt.”

Een leeg podium op festival Defqon. Foto Menno van der Veen/MNO Photo

39 Nederlandse militairen op Curaçao besmet met coronavirus

39 op Curaçao gelegerde militairen van de Nederlandse landmacht zijn positief getest op het coronavirus. Zij gaan in isolatie op de marinebasis Parera, meldt het ministerie van Defensie dinsdagavond. De rest van de Compagnie in de West is in quarantaine gegaan.

De Compagnie in de West staat de civiele autoriteiten op Curaçao bij. De Nederlandse militairen verzorgen bijvoorbeeld humanitaire hulp na een orkaan, of helpen bij het handhaven van de openbare orde. Andere militairen nemen de taken van de besmette en in quarantaine verblijvende militairen (tijdelijk) over.

Op Curaçao werden sinds begin mei wekelijks nog maar een handvol besmettingen gemeld. Sinds begin juli loopt dit aantal weer op, met zaterdag en zondag in totaal 170 nieuwe besmettingen.

Luchtfoto’s van marinebasis Parera. Foto Ministerie van Defensie

Flinke stijging besmettingen in Frankrijk, Australiër ontsnapt uit quarantaine-hotel

 • Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Frankrijk is het afgelopen etmaal gestegen tot achttienduizend. Dat melden Franse media dinsdag. Vorige week waren er nog ongeveer zevenduizend nieuwe coronagevallen per dag. Gezondheidsminister Olivier Véran noemt de stijging „ongekend”. De minister wijt de stijging aan de deltavariant van het virus. „Deze stijging betekent een toename van 150 procent in een week tijd. Dat is nog niet vertoond, niet met Covid-19 noch met de Britse, Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse mutaties”, aldus Véran. In mei kende Frankrijk voor het laatst dergelijke aantallen positieve gevallen. Zo’n 37,8 miljoen mensen in Frankrijk hebben minstens een dosis van een coronavaccin gekregen, ruim dertig miljoen mensen in het land zijn al volledig gevaccineerd.
 • Met behulp van aan elkaar geknoopte lakens heeft een 39-jarige Australiër het voor elkaar gekregen te ontsnappen uit een quarantainehotel in Perth, in de deelstaat Western Australia. Dat schrijven Australische media dinsdag. Travis Jay Miles zat in het hotel opgesloten omdat hij bij aankomst in de deelstaat geen speciale pas kon tonen die wordt verlangd in verband met de coronamaatregelen. Hij had tot zijn terugvlucht naar de staat Queensland op dinsdag in het hotel moeten blijven, maar wist voor die tijd te ontkomen, door zich van vier verdiepingen hoog langs de lakens naar de vrijheid te laten zakken. Miles heeft niet lang van zijn vrijheid kunnen genieten, zo’n acht uur later werd hij opgepakt door de politie. Hij is negatief getest op het coronavirus, maar moet nu tot begin augustus de cel in omdat de officiële quarantaine van twee weken dan verloopt. Hij is aangeklaagd voor het niet opvolgen van officiële verordeningen en het geven van valse informatie aan de autoriteiten. Zodra zijn quarantaine afgelopen is kan hij voor de rechter verschijnen.
 • Volgens de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry kan de wereld niet wachten tot de coronapandemie voorbij is voordat de klimaatverandering wordt aangepakt. Kerry denkt dat de impact van de gevolgen van de coronacrisis alleen maar groter zal worden als landen de opwarming van de aarde niet aanpakken. „We hebben niet de luxe om te wachten tot het coronavirus is overwonnen om de klimaatuitdaging aan te gaan”, zei de speciale klimaatgezant van de Verenigde Staten in Londen. Kerry is in Europa om later deze maand aanwezig te zijn bij de G20-energietop in Italië.

Nieuwe golf besmettingen leidt toch tot meer opnames

Het was eerder in de coronacrisis een wetmatigheid: twee weken na een stijging van de besmettingen volgt een stijging van de ziekenhuisopnames. De hoop was dat de massale vaccinaties dat patroon zouden doorbreken. Toch schieten de ziekenhuisopnames nu weer omhoog. Dinsdag werden bijna honderd nieuwe Covid-patiënten opgenomen op de verpleegafdeling en IC’s, de grootste dagelijkse toename sinds eind mei. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg daardoor weer tot boven de 400.

Het tempo waarmee het aantal opnames nu stijgt is hoog. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) noemde het maandag nog „goed nieuws” dat het aantal ziekenhuisopnames ondanks het hoge aantal besmettingen niet meer zo snel stijgt. Dat was nog voordat bekend werd dat er maandag ruim zestig nieuwe opnames werden gemeld, en maar liefst 96 op dinsdag. Vorige week lag het aantal ziekenhuisopnames nog rond de dertig per dag. Daarmee was overigens al sprake van een verdriedubbeling ten opzichte van de week daarvoor, bleek dinsdag uit de weekcijfers van het RIVM.

Lees hier het hele artikel: Nieuwe golf besmettingen leidt toch tot meer opnames

EMA gaat coronavaccin Vidprevtyn beoordelen

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat bekijken of het door de Franse farmaceut Sanofi Pasteur ontwikkelde coronavaccin Vidprevtyn effectief is in de bestrijding van het virus. Dat meldt het bureau dinsdag.

De EMA start een zogeheten rolling review, waarbij gegevens van het vaccin tussentijds ingeleverd en beoordeeld kunnen worden. Sanofi Pasteur hoeft dan niet alle data in een keer aan te leveren. Deze procedure werd ook gebruikt bij de coronavaccins van onder meer Pfizer/BioNTech en AstraZeneca. De EMA gaat het Franse vaccin op deze manier beoordelen omdat voorlopige resultaten van onderzoeken „suggereren dat het vaccin de aanmaak van antilichamen op gang brengt die gericht zijn op SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, en kan helpen beschermen tegen de ziekte”.

Vidprevtyn is een herziene versie van een eerder kandidaatvaccin van Sanofi, waarvan in december 2020 bleek dat het bij vijftigplussers minder goed leek te werken dan verwacht. Met het vernieuwde vaccin is half mei een derde en laatste onderzoeksfase ingegaan, waarvan de resultaten bij verschijnen direct ter beoordeling doorgestuurd kunnen worden naar EMA.

Lees ook: Volg de wereldwijde race naar een vaccin

Dinsdag 6.823 nieuwe positieve coronatests

Het afgelopen etmaal zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6.823 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 2.028 minder dan op maandag.

„In de afgelopen dagen is een voorzichtige stabilisatie te zien van het aantal mensen met een positieve coronatest. De komende week zal duidelijk worden of de stabilisatie in het aantal meldingen van personen met een positieve test van de laatste dagen wordt omgezet in een daling”, laat het RIVM weten aan persbureau ANP.

Lees ook: zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

RIVM: aantal positieve coronatests afgelopen week gestegen met 34 procent

In de afgelopen week is het aantal positieve coronatests met 34 procent toegenomen, blijkt dinsdag uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het RIVM is er sprake van een „voorzichtige stabilisatie” van de positieve meldingen. De komende week zal moeten uitwijzen of de cijfers nu kunnen dalen.

In totaal kregen tussen 1 en 19 juli 126.874 mensen een positieve testuitslag. Van die groep is in 79 procent van de gevallen de vaccinatiestatus bekend: 77 procent van hen was niet ingeënt, 14 procent deels gevaccineerd en 9 procent volledig gevaccineerd.

Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners steeg van 301 naar 399 - dat is een toename van 32 procent. Het aantal positieve tests steeg in alle leeftijdsgroepen, aldus het instituut. De grootste toename is waarneembaar in de groep van 18 tot en met 24 jaar. Daarna volgen 13 tot 17-jaigen en 25- tot 29-jarigen.

Ook maakte het RIVM dinsdag bekend dat het reproductiegetal is gedaald tot 1,75. Dat getal geeft weer hoeveel anderen één besmet persoon kan besmetten. Een groep van honderd besmette personen kan dus 175 anderen infecteren. Eind vorige week stond het reproductiegetal nog op 2,91, het hoogste niveau ooit gemeten.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt verder tot 415

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is tussen maandag en dinsdag toegenomen met 54 tot 415, het hoogste aantal sinds eind mei. Er liggen nu 100 patiënten op de IC, dat zijn er 16 meer dan maandag. Op de verpleegafdelingen zijn 315 mensen met Covid-19 opgenomen; een stijging van 38 vergeleken met maandag.

In de ziekenhuizen zijn tussen maandag en dinsdag 96 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Ook hebben 42 patiënten de IC of verpleegafdelingen verlaten, waardoor er een aanwas is van 54. Dat is de grootste toename sinds eind mei, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS) over het afgelopen etmaal.

GGD neemt weer reizigerstesten af, behalve in Gelderland

De GGD neemt sinds dinsdag weer reizigerstesten af. Dat zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. Vanwege problemen in het lab schortte de dienst afgelopen weekend tijdelijk de tests op, die bedoeld zijn voor vakantiegangers. Alleen bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland is er voorlopig nog geen capaciteit voor de reizigertests.

Doordat het laboratorium te veel tijd nodig had om de tests te verwerken, was het niet mogelijk om binnen dertig uur uitsluitsel te geven. „Daardoor kwamen ook de reguliere tests in gevaar en we wilden die capaciteit bewaren”, zegt de woordvoerder van de GGD GHOR. Het ging om zes locaties: Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Groningen, Friesland, Drenthe en IJsselland. In Gelderland is het voorlopig nog steeds niet mogelijk om een gratis coronatest af te laten nemen. Een woordvoerder van de GGD Noord- en Oost-Gelderland kan niet zeggen wanneer het weer mogelijk is. Dat hangt af van het aantal besmettingen en de hoeveelheid reguliere coronatests die de GGD af moet nemen. „Zodra het kan, pakken we het weer op.”

Wie tussen vrijdag en maandag een afspraak had voor een test, was verzocht een afspraak elders in het land te maken of naar een commerciële aanbieder te gaan. Op die manier konden mensen hun testuitslag alsnog op tijd binnen hebben voor hun vakantiereis.

Bij de meeste GGD’s is het weer mogelijk om een reizigerstest af te laten nemen. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP/Hollandse Hoogte

Brandstichters GGD-teststraat Urk veroordeeld tot celstraf en jeugddetentie

De rechtbank in Lelystad heeft twee brandstichters van een GGD-teststraat in Urk dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf en jeugddetentie. De 21-jarige Fokke V. moet een celstraf uitzitten van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. De andere verdachte in de zaak was een 16-jarige jongen uit het Friese Lemmer, de rechter heeft hem veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie, waarvan 131 voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur.

Volgens de rechter heeft het tweetal in januari een mondkapje aangestoken en dit vervolgens in de prullenbak gegooid. De brand die ontstond, verergerden ze door er desinfectiemiddel op te spuiten. Ook gooiden ze andere verzamelden spullen op het vuur. De GGD-testcontainer op het Urkse haventerrein werd door de vlammen verwoest; de schade bedroeg 46.000 euro. Deskundigen stellen dat beiden tijdens de brandstichting verminderd toerekeningsvatbaar waren.

Lees ook: Brandstichters coronateststraat op Urk ‘werd geld in vooruitzicht gesteld’

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste begin deze maand 24 maanden celstraf, waarvan 12 voorwaardelijk, tegen V. Volgens justitie was hij schuldig aan het in brand steken van de coronateststraat in het vissersdorp in januari. Het OM eiste 229 dagen jeugddetentie - waarvan 180 voorwaardelijk - en een taakstraf van 120 uur tegen de minderjarige verdachte.

Het incident vond plaats in de periode dat in veel Nederlandse steden avondklokrellen waren. V. erkende tegen de rechtbank van Lelystad dat hij de brand met zijn minderjarige neef heeft veroorzaakt. Ze zouden daarvoor geld aangeboden hebben gekregen door een lid van de notoire lokale groepering ’132 jaar voorwaardelijk’. Justitie weersprak dat op basis van onderzoek en stelde dat V. met zijn verhaal de schuld en verantwoordelijkheid probeerde af te schuiven.

De GGD in Urk moest de testlocatie vervangen na de brandstichting. Foto Jeroen Jumelet/ANP

‘Sjansen met Janssen’: in Haarlem kunnen gevaccineerden op date na prik

De GGD Haarlem biedt een alternatief voor het mislukte plan dat de naam ‘dansen met Janssen’ droeg. Vrijgezellen kunnen namelijk vrijdagavond op date nadat ze zijn gevaccineerd met het Janssen-vaccin. De vaccinatielocatie in het Kennemer Sportcenter krijgt een wachtruimte met een ‘romantisch’ karakter, waar vrijgezellen tijdens de wachttijd van een kwartier na hun prik op blind date kunnen.

Gevaccineerden kunnen elkaar „op een laagdrempelige en coronaveilige afstand ontmoeten”. Het is de bedoeling dat de vrijgezellen elkaar na twee weken opnieuw ontmoeten, mocht de vaccinatiedate een succes blijken. Een stel krijgt bij een vervolgdate van de GGD een kleine attentie. „Voor veel mensen zonder partner is de coronaperiode extra zwaar geweest”, aldus een woordvoerder dinsdag tegen persbureau ANP.

Lees ook: Kabinet wachtte resultaten van Fieldlab-experimenten niet af

Eerder hoopte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) de vaccinatiebereidheid onder jongeren te stimuleren onder het credo ‘dansen met Janssen’. Daarmee wekte hij de suggestie dat jongeren direct na hun prik de kroeg of discotheek in konden, terwijl het vaccin pas na twee weken effectieve bescherming biedt. Nu het nachtleven en de horeca een grote besmettingsbron blijken te vormen en vooral jongeren geïnfecteerd raken, besloot het kabinet om gevaccineerden pas na twee weken een vaccinatiebewijs - en daarmee toegangspas tot het nachtleven - te geven.

Of een vaccinatiebewijs voldoende is om straks weer de kroeg in te gaan, is de vraag. Maandag adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) aan het demissionaire kabinet om na te denken over de vraag of niet alle bezoekers - inclusief volledig gevaccineerden - vooraf een negatief testbewijs moeten tonen. Gevaccineerden die positief testen, krijgen volgens het OMT nu namelijk in de CoronaCheck-app een toegangsbewijs voor publieksevenementen. Daardoor kunnen de besmettingen oplopen.

Na ‘dansen met Janssen’ luidt het credo in Haarlem nu ‘sjansen met Janssen’. Foto Sander Koning/ANP

Helft Australische bevolking in lockdown, easyJet verwacht opleving vluchten

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

 • Meer dan de helft van de Australische bevolking zit in lockdown, vanwege de uitbraak van de besmettelijke Deltavariant van het coronavirus in het land. In de deelstaat Zuid-Australië moeten vanaf dinsdagavond (lokale tijd) inwoners een week lang thuisblijven, nadat vijf coronabesmettingen zijn geregistreerd. Dat heeft de premier van de deelstaat, Steven Marshall aangekondigd, melden Australische media. Lockdowns golden al in Nieuw-Zuid Wales en Victoria. In Sydney mogen inwoners al meer dan drie weken niet zonder geldige reden naar buiten. Toch worden in die stad nog steeds besmettingen geconstateerd. Zo zijn dinsdag 78 nieuwe positieve coronatests gemeld.
 • Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft het afgelopen kwartaal vanwege de coronacrisis opnieuw fors verlies geleden. Het brutoverlies tot 30 juni kwam uit op 318 miljoen pond (370 miljoen euro). Toch is easyJet positief gestemd over de komende zomervakantie. Het Britse bedrijf verwacht dat de passagierscapaciteit tussen juli en september oploopt naar ongeveer 60 procent van het niveau van voor de pandemie. De afgelopen maanden was dat nog 17 procent, mede doordat er veel reisbeperkingen in Europa waren. Het bedrijf verwacht eerst vooral vluchten binnen Europa te maken, maar denkt dat de Britse markt de komende maanden weer aantrekt als gevaccineerden niet meer in quarantaine hoeven als ze naar het Verenigd Koninkrijk afreizen.
 • In India zijn dinsdag 30.000 nieuwe positieve coronatests gemeld, het laagste aantal in vier maanden. Dat blijkt uit data van het ministerie van Volksgezondheid, meldt persbureau Reuters. In de afgelopen 24 uur zijn 374 mensen overleden aan Covid-19. Dinsdag verscheen een rapport waarin staat dat het aantal doden door het coronavirus in India tien keer hoger kan liggen dan nu wordt gedacht. Het aantal wordt nu geschat op 414.000, maar ligt in werkelijkheid waarschijnlijk rond de 4,9 miljoen sterfgevallen.

Sydney is al meer dan drie weken in lockdown vanwege een uitbraak van het coronavirus. Foto Saeed Khan/AFP

Welkom in dit nieuwe blog

Welkom in het coronablog van dinsdag 20 juli. Hierin houdt NRC het nieuws over het coronavirus bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van maandag 19 juli:

 • Het Outbreak Management Team (OMT) verzoekt het demissionaire kabinet om te overwegen om bij grote publieksevenementen iedereen een negatieve testuitslag te vragen. Het gaat volgens het OMT om grootschalige en drukbezochten evenementen en de (nacht)horeca.
 • De Belgische autoriteiten gaan strenger controleren op reizigers uit de Europese Unie. Dat heeft de Belgische premier Alexander de Croo maandag aangekondigd op een persconferentie.
 • Twee mannen zijn maandag door de rechtbank in Den Bosch schuldig bevonden aan het vernielen van een coronatest- en behandellocatie in het Brabantse Beek en Donk met zwaar vuurwerk eind vorig jaar. Een 26-jarige man uit Helmond heeft 120 dagen gevangenisstraf gekregen, waarvan 109 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur.
 • Bij het RIVM zijn tussen zondag- en maandagochtend 8.932 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Dat is een lichte daling vergeleken met eerdere dagen. De afgelopen vijf dagen schommelde het aantal positieve tests steeds rond de 10.000.
 • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandagmiddag gestegen naar 361. Dat is een toename van vijftig coronapatiënten ten opzichte van zondagmiddag, de grootste toename in twee maanden tijd.

Lees ook: het hele coronablog terug van 19 juli