Brandstichters GGD-teststraat Urk veroordeeld tot celstraf en jeugddetentie

De GGD in Urk moest de testlocatie vervangen na de brandstichting.
De GGD in Urk moest de testlocatie vervangen na de brandstichting. Foto Jeroen Jumelet/ANP

De rechtbank in Lelystad heeft twee brandstichters van een GGD-teststraat in Urk dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf en jeugddetentie. De 21-jarige Fokke V. moet een celstraf uitzitten van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. De andere verdachte in de zaak was een 16-jarige jongen uit het Friese Lemmer, de rechter heeft hem veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie, waarvan 131 voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur.

Volgens de rechter heeft het tweetal in januari een mondkapje aangestoken en dit vervolgens in de prullenbak gegooid. De brand die ontstond, verergerden ze door er desinfectiemiddel op te spuiten. Ook gooiden ze andere verzamelden spullen op het vuur. De GGD-testcontainer op het Urkse haventerrein werd door de vlammen verwoest; de schade bedroeg 46.000 euro. Deskundigen stellen dat beiden tijdens de brandstichting verminderd toerekeningsvatbaar waren.

Lees ook: Brandstichters coronateststraat op Urk ‘werd geld in vooruitzicht gesteld’

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste begin deze maand 24 maanden celstraf, waarvan 12 voorwaardelijk, tegen V. Volgens justitie was hij schuldig aan het in brand steken van de coronateststraat in het vissersdorp in januari. Het OM eiste 229 dagen jeugddetentie - waarvan 180 voorwaardelijk - en een taakstraf van 120 uur tegen de minderjarige verdachte.

Het incident vond plaats in de periode dat in veel Nederlandse steden avondklokrellen waren. V. erkende tegen de rechtbank van Lelystad dat hij de brand met zijn minderjarige neef heeft veroorzaakt. Ze zouden daarvoor geld aangeboden hebben gekregen door een lid van de notoire lokale groepering ’132 jaar voorwaardelijk’. Justitie weersprak dat op basis van onderzoek en stelde dat V. met zijn verhaal de schuld en verantwoordelijkheid probeerde af te schuiven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Helft Australische bevolking in lockdown