‘Vrouwen harder getroffen op de arbeidsmarkt’, Johnson toch in quarantaine

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

  • Het aantal vrouwen dat haar baan verloor tijdens de pandemie is hoger dan het aantal mannen dat werkloos raakte tijdens de coronacrisis. Uit een vandaag verschenen rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) bleek dat 4,2 procent van de banen voor vrouwen verdwenen, tegen 3 procent van de banen voor mannen. Ook het herstel duurt langer: werkgelegenheid voor mannen zal naar verwachting dit jaar al terug zijn op het niveau van 2019, voor vrouwen duurt dit langer.
  • Volledig gevaccineerde Britten die naar Spanje reizen, hoeven bij terugkeer niet in quarantaine. Hoewel Spanje op de Britse coronakaart oranje is, wat betekent dat men bij terugkeer in quarantaine moet, geldt er een uitzondering voor dit land voor gevaccineerden. De uitzondering betekent een impuls voor het toerisme in Spanje, dat jaarlijks miljoenen Britse toeristen ontvangt. Sinds de aankondiging van de Britse regering zijn de boekingen op Spanje volgens luchtvaartmaatschappijen met 400 procent gestegen.
  • Wie wel in quarantaine moet, is de Britse premier Boris Johnson, nadat de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid op zaterdag aangaf lichte coronasymptomen te hebben. In eerste instantie wilde Johnson de verplichte quarantaine van tien dagen omzeilen door mee te doen aan een testprogramma van de nationale gezondheidsdienst, waarbij men dagelijks getest wordt. Na kritiek besloot Johnson toch in zelfisolatie te gaan, waardoor hij deze maandag Freedom Day, de dag waarop alle coronamaatregelen in zijn land komen te vervallen, achter gesloten deuren moet beleven.
  • Lees ook: Leidt Freedom Day tot een Engelse cultuuroorlog om het mondkapje? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: besmettingen stijgen niet verder, maar wel te hoog niveau