In beeld

Van winnaar Pogacar tot alleskunner Van Aert. Dit was de laatste week van de Tour de France

Op weg naar Parijs moest het peloton in de derde week nog flink wat cols overwinnen. De Sloveen Tadej Pogacar (22) zette zijn tweede Tourzege op rij kracht bij door twee etappes te winnen, terwijl de 26-jarige Belg Wout van Aert in het slotweekend de show stal. De laatste Tourweek in beeld.

 

Bekijk ook het fotodagboek van de eerste week en de tweede week.

Het peloton op een van de vier beklimmingen tijdens de zestiende etappe van El Pas de La Case naar Saint-Gaudens op 13 juli, een rit van 169 kilometer.
Foto Christophe Ena/ AP
Oostenrijks kampioen Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe) komt solo over de meet in Saint-Gaudens. Hij liet zijn medevluchters op de Col de Portet-d'Aspet achter zich en bleek niet meer in te halen.
Foto Daniel Cole / AP
Op de Franse nationale feestdag 14 juli fietst het peloton langs een grote Franse vlag. De etappe begint die dag in Muret en eindigt bovenop de Col du Portet.
Foto Stephane Mahe / REUTERS
Een uitgeputte Tadej Pogacar (UAE Emirates) geniet op de grond na van zijn overwinning op de Col du Portet op 14 juli, waar hij mede-vluchters Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) en Richard Carapaz (Ineos) te snel af is.
Foto Belga
De gehavende equipe van Jumbo-Visma maakt op 12 juli, de tweede rustdag van de Tour, een rondje om de benen te strekken. Onder meer kopman Primoz Roglic is er dan al niet meer bij: hij kwam in de eerste week zwaar ten val en moest opgeven vanwege zijn verwondingen.
Foto David Stockman / BELGA
Fans juichen op 15 juli voor Jumbo-Visma-renner Sepp Kuss. Achter de Amerikaan rijdt klassementsleider Pogacar, met daarachter weer Carapaz en Van Aerts ploeggenoot Vingegaard. Ook de 41-jarige Alejandro Valverde (Movistar) weet de groep met favorieten te volgen op weg naar Luz Ardiden.
Foto Christophe Petit-Tesson / EPA
Het peloton raast 16 juli op weg van Mourenx naar Libourne langs een in bloei staand veld vol zonnebloemen, een iconisch beeld tijdens de Tour de France.
Foto Stephane Mahe / Reuters
De Spanjaard Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) komt ten val in de veertiende etappe van Carcassone naar Quillan, verreden op 10 juli. Hij kan zijn weg vervolgen en eindigt in Parijs op een verdienstelijke negende plaats in het algemeen klassement.
Foto Christophe Ena / AP
Mark Cavendish in zijn groene trui staat op vrijdag 16 juli klaar voor de start van de negentiende etappe. De Brit won vier etappes en kwam daarmee op gelijke hoogte met Tour-legende Eddy Merckx. Beide coureurs wisten 34 keer als eerste de finish te passeren.
Foto Daniel Cole / AP
In een nagenoeg perfect aerodynamische houding is Wout van Aert op weg naar zijn tweede zege in de Tour van 2021. De tijdrit in het slotweekend wordt een groot succes voor Jumbo-Visma, want Jonas Vingegaard belandt op de derde plaats van het podium en stelt daarmee de tweede plek in het algemeen klassement veilig.
Foto Christophe Ena / AP
Waar Tadej Pogacar in 2020 in de laatste tijdrit alles en iedereen verpulverde en Primoz Roglic passeerde in het klassement, daar deed hij het zaterdag 17 juli relatief rustig aan. Met een achtste plek hield hij ruimschoots genoeg over om zijn tweede eindoverwinning in de Tour de France veilig te stellen.
Foto Daniel Cole / AP
Alleskunner Wout van Aert wint na een bergetappe en een tijdrit op zondag 18 juli ook de slotspurt op Champs-Élysées in Parijs. De Belg laat landgenoot Jasper Philipsen achter zich. Mark Cavendish wordt derde en verspeelt daarmee zijn kans om deze Tour nog het recordaantal zeges op te hogen naar 35.
Foto Christophe Ena / AP
Voor het tweede jaar op rij wordt zondag de pas 22-jarige Tadej Pogacar tot winnaar gekroond van de Tour de France. Achter de Sloveen weet tourdebutant Jonas Vingegaard uit Denemarken een tweede plaats uit het vuur te slepen, voor Richard Carapaz uit Ecuador.
Foto Garnier Etienne / Reuters