Treinverkeer tussen Maastricht en Luik tot augustus ontregeld, 5 miljoen euro gedoneerd

Tot begin augustus rijden er geen treinen tussen Maastricht en Luik.
Tot begin augustus rijden er geen treinen tussen Maastricht en Luik. Foto Jean-Pierre Geusens/Hollandse Hoogte

Door wateroverlast rijden tussen Maastricht en de Belgische stad Luik tot maandag 2 augustus geen treinen. Dat verwacht spoorbedrijf NS. Reizigers kunnen tot het treinverkeer weer is opgestart, gebruik maken van taxibusjes, die rijden vanaf de stations Maastricht, Maastricht Randwyck en Eijsden. De extra reistijd bedraagt zestig minuten.

De watersnood heeft voor meer overlast gezorgd in het openbaar vervoer. In België is de verwachting dat het treinverkeer weken ontregeld is. Het spoor ligt vol met bomen en puin en is op sommige plekken weggevaagd.

Ondertussen is het totale donatiebedrag via Giro 777 zondagavond opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro. Dat meldde het Nationaal Rampenfonds. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg. Meer dan 105.000 individuele donateurs hebben geld gestort.

De grootste problemen lijken maandag voorbij. De hoge waterstanden in de rivieren zijn overal gaan zakken, meldt Rijkswaterstaat aan persbureau ANP. De Nederrijn, de Waal, de Lek en de IJssel stijgen maandag nog iets verder, maar vanaf dinsdag zakt het water overal. De afvoer van de Maas onder Maastricht is gezakt tot een normale waterstand.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Totale dodental overstromingen in België en Duitsland opgelopen tot 187