Thuiskok.

Grill-gekte

Was de zomer voorheen het seizoen van de vleesbarbecue met bijpassende kookboeken vol rookwalmen, lappen vlees en al dan niet bebaarde mannen met leren schorten voor, nu valt het grote aantal vegetarische en zelfs veganistische barbecueboeken op, niet zelden geschreven door vrouwen.

Emancipatie vindt plaats op elk niveau en in elk detail en de barbecue is een van de te veroveren terreinen, zo lijkt het. Het is niet langer het exclusieve domein van de mannen of carnivoren. Vrouwen eisen hun plek op achter de grill en groenten vind je steeds vaker óp de grill, want die zijn modieus en populairder dan ooit.

Hoewel ook dat allemaal enige nuancering behoeft, zo ben ik opgegroeid met een moeder die het vlees grilde en mijn zwager gaat tegenwoordig dan wel over de barbecue, maar het is mijn zus die het vlees voorbereidt. En gegrilde groenten zijn natuurlijk geen nieuwigheid, in andere wereldkeukens waren die al veel langer een vanzelfsprekendheid. Hoe dan ook: vegetariërs en veganisten hoeven zich niet langer tevreden te stellen met een salade, ook zij kunnen zich zorgeloos overgeven aan de zwaar gemarkete grill-gekte.

Een van de vrouwen die de barbecue naar haar hand zet, is Rukmini Iyer, bekend van haar populaire bakplaat-boekenserie met recepten voor in de oven. Deze zomer is ze terug met De Groene Barbecue, ‘75 vega en vegan recepten van de bbq’. Maar omdat Iyer nu eenmaal gespecialiseerd is in de oven, kunnen alle recepten in het boek ook daarin klaargemaakt worden. Niet iedereen heeft namelijk een tuin, balkon of barbecue om vrijuit te kunnen grillen.

Ik geloof dat ik geen auteur ken met zo’n hoge productie als Iyer, ze maakt het ene na het andere boek. Na de zomer staat er alweer een nieuwe uitgave op de kalender, met zoete recepten. Maar haar boeken zijn dan ook populair en ik begrijp goed waarom. De recepten zijn toegankelijk, snel en lekker. Je vindt er veel internationale invloeden in terug en creatieve variaties.

Aan de kookboeken zal het niet liggen, iedereen die wil, kan zich onderdompelen in de rookwalmen, nu afwachten of de zomer en zon er ook een beetje zin in krijgen.