Spotprenten

Deense cartoonist Kurt Westergaard (86) overleden

De bekende Deense cartoonist Kurt Westergaard is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat melden Deense media zondag. Westergaard haalde zich in 2005 wereldwijd de woede van moslims op de hals vanwege zijn spotprenten van de profeet Mohammed. Beroemd werd een tekening van de profeet met een tulband in de vorm van een bom. Westergaard laat een vrouw en vijf kinderen achter. Westergaard werkte van 1983 tot 2010 voor de Deense krant Jyllands-Posten. Met name vanwege zijn Mohammed-karikaturen werd hij meermaals met de dood bedreigd. Westergaard werd sindsdien zwaar beveiligd en werd in 2010 ook in een van zijn schuilhuizen aangevallen door Somalische man met een bijl. Hij overleefde die aanval ternauwernood, de dader kreeg tien jaar celstraf opgelegd. (NRC)