Polsstokhoogspringer Koppelaar mist Spelen door positieve test

Rutger Koppelaar tijdens het Nederlands Kampioenschap in februari vorig jaar.
Rutger Koppelaar tijdens het Nederlands Kampioenschap in februari vorig jaar. Foto Sander Chamid/SCS

De Nederlandse polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar moet de Olympische Spelen volgende week in Tokio noodgedwongen missen door een positieve coronatest. Vlak voor hij naar de Japanse hoofdstad zou afreizen, moest hij een streep zetten door zijn trip vanwege de testuitslag. Het is niet duidelijk wanneer hij zijn uitslag kreeg. Het atletiektoernooi staat van 30 juli tot 8 augustus op de olympische agenda.

De 28-jarige Koppelaar uit maandag via sociale media zijn teleurstelling. De atleet stelt dat hij volledig gevaccineerd was tegen Covid-19 maar desondanks positief testte. „Ik heb nu vijf negatieve PCR-tests op rij nodig om naar Tokio te reizen”, laat hij weten. Volgens de polsstokhoogspringer kan dat acht weken in beslag nemen, dus is hij sowieso te laat voor de Spelen.

„Regels zijn regels. Mijn hart is gebroken. Ik ben er kapot van”, aldus Koppelaar. De atleet stelt dat hij er alles aan heeft gedaan om niet besmet te raken, „maar toch was dit niet genoeg”. Koppelaar zegt zich op het restant van het seizoen de richten. Daarna probeert hij zich te kwalificeren voor de Olympische editie in Parijs van 2024.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: OMT: overweeg negatief testbewijs ook te vragen aan volledig gevaccineerden