Overstromingen

Dodental België opgelopen tot 37, nog zes vermisten

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rondom het noodweer en de wateroverlast in Limburg en delen van België en Duitsland.

Dodental België opgelopen tot 37, nog zes vermisten

Het dodental als gevolg van de overstromingen in België is donderdag opgelopen tot 37. Dat melden verschillende Belgische media. De autoriteiten verwachten niet dat het aantal veel hoger zal worden. In het door het noodweer getroffen gebied worden nog zes mensen vermist.

De politie probeert met zoekacties in het rampgebied ook deze zes personen nog te vinden. Het Nationaal Crisiscentrum zegt tegen de Belgische krant De Morgen dat er van een aantal van hen „een vermoedelijk teken van leven is”. Van anderen wordt sterk vermoed dat zij bij „de dodelijke slachtoffers zullen behoren”.

Het eveneens door het noodweer getroffen Duitsland telde tot dusverre 170 doden.

Met honden wordt gezocht naar overlevenden en vermisten. Yves Herman/Reuters

Ruim half miljard aan schade in drie Limburgse gemeenten

In de drie zwaar getroffen Limburgse gemeenten Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Gulpen-Wittem ligt de schade door de overstromingen van vorige week op meer dan een half miljard euro. Dat meldt persbureau ANP op basis van schattingen van de drie gemeenten. De zwaarst getroffen gemeente is Valkenburg, met naar schatting circa 400 miljoen euro schade.

Dat Valkenburg de zwaarst getroffen gemeente is komt doordat ondernemers, naast de materiële schade aan de gemeente, daar omzet mislopen. In de twee andere gemeenten zijn vooral particulieren getroffen. Volgens de gemeente Meerssen heeft de wateroverlast daar voor tussen de 30 miljoen en 50 miljoen euro aan schade gezorgd. De gemeente Gulpen-Wittem spreekt van 63 miljoen euro schade.

De komende dagen verwachten andere Limburgse gemeenten een betere inschatting over de schade door de overstromingen maken. Naast vergoedingen door verzekeraars draait het Rijk op voor veel onverzekerde schade, nadat het gebied vorige week tot rampgebied werd uitgeroepen en daarmee de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking trad. Het Nationaal Rampenfonds heeft daarnaast meer dan 7,5 miljoen euro opgehaald voor de wederopbouw van getroffen gemeenten.

Noodverordening in Valkenburg vanwege ernstig vervuild slib

Voor de groengebieden bij Valkenburg is er een noodverordening ingesteld vanwege gezondheidsrisico door vervuild slib. Wie zich daar ophoudt, kan een bekeuring krijgen, zo heeft burgemeester Daan Prevoo van gemeente Valkenburg aan de Geul woensdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Dit slib is ontstaan door een combinatie van water uit de rivier, regenwater en rioolwater, aangevuld met stoffen die mensen in hun woning hadden staan ten tijde van de overstromingen, zoals frituurvet of verf.

De burgemeester liet daarnaast weten dat de gemeente zo’n 400 miljoen euro aan schade heeft geleden. Het is nog niet duidelijk hoeveel daarvan precies vergoed wordt door verzekeraars en het Rijk. Prevoo heeft niet bekendgemaakt hoe dit bedrag is vastgesteld. Op basis van een eerste schatting liet het Verbond van Verzekeraars woensdag weten dat de totale schade in Limburg kan neerkomen op een veelvoud van 10 miljoen euro, meldt persbureau ANP.

De helft van het schadebedrag bestaat uit materiële schade. De andere helft is schade aan bedrijven die inkomsten misliepen door de overstromingen, mede veroorzaakt doordat de stad in het zuiden van Limburg juist tijdens het hoogseizoen de deuren moet sluiten. Ongeveer 2.300 huizen zijn geraakt door het noodweer, waarvan 700 ernstig. De burgemeester deed eerder woensdag al een oproep om tijdelijke woonruimte te vinden voor de getroffen gezinnen. Volgens Prevoo hebben deze Valkenburgers inmiddels tijdelijk onderdak gevonden.

De burgemeester vertelde mee te leven met nabestaanden van slachtoffers in Duitsland en België, waar meer dan honderd mensen om het leven zijn gekomen als gevolg van de overstromingen. „Zij hebben het zwaarder voor de kiezen gekregen”, zei Prevoo. „We mogen van geluk spreken dat wij geen slachtoffers hebben in dit deel van het rampgebied.” Hij bedankte daarnaast de hulpdiensten voor hun werk in het rampgebied.

Inwoners van Valkenburg ruimen puin na de overstromingen van vorige week. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Rampendienst Duitsland verwacht geen overlevenden meer te vinden

De Duitse rampendienst Technisches Hilfswerk (THW) denkt dat er tijdens zoekacties na de watersnood van afgelopen week geen overlevenden meer worden gevonden. De voorzitter van de dienst Sabine Lackner heeft woensdag tegen Redaktionsnetzwerk Deutschland gezegd dat THW in de zwaar getroffen gebieden Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts nog steeds op zoek is naar vermisten, maar dat deze waarschijnlijk niet meer gered kunnen worden.

De dienst heeft zo’n drieduizend medewerkers ingezet in het gebied. Bij de zoektocht naar slachtoffers worden kelders leeggepompt en paden vrijgemaakt. Daarnaast biedt THW hulp aan inwoners van het gebied die momenteel nog geen drinkwater of elektriciteit hebben, bijvoorbeeld door drinkwater te distribueren in de regio.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft woensdag aangekondigd dat het hulppakket voor de overstromingsgebieden in elk geval voor de helft vergoed wordt door de staat. Dit komt neer op minstens 400 miljoen euro, aldus Scholz. „Als er meer nodig is, bieden we meer”, voegde hij daar aan toe.

Politieagenten doorzoeken het Ahr-gebied op maandag, na de overstromingen van afgelopen week. Foto Friedemann Vogel/EPA

Gemeente Valkenburg op zoek naar tijdelijke woonruimte voor zo’n 700 gezinnen

Zo’n 700 gezinnen uit de gemeente Valkenburg zijn op zoek naar een tijdelijke woonruimte omdat ze nog niet terug kunnen naar hun eigen huis. Dat meldt de Limburgse omroep L1 woensdagochtend via L1 radio. De burgemeester van de gemeente Valkenburg aan de Geul deed daar een oproep aan mensen in de omgeving die plek beschikbaar hebben voor de ontheemden.

Een oproep voor tijdelijke woonruimte deed de gemeente op dinsdag al via Twitter. Uit het hele land ontving de gemeente toen zo’n 50 reacties. De burgemeester Daan Prevoo zegt dat het echter fijner is als de vervangende woonruimte in de omgeving zou zijn. „Mensen moeten een rustige plek hebben om rustig na te denken en te beginnen met de wederopbouw”, stelde hij op de radio. De telefoon van de gemeente zou sinds de oproep op de radio „roodgloeiend” staan, zei een woordvoerder tegen persbureau ANP.

In de huizen die nog niet begaanbaar zijn in Valkenburg is voorlopig nog geen stroom, is het nog vochtig en stinkt het. Tot nu toe zaten de mensen zonder huis in een hotel, maar volgens de burgmeester is een vervangende woning, bijvoorbeeld een vakantiewoning of een bovenwoning, aangenamer.

Een brug voor een huis in het centrum van Valkenburg is ingestort. Foto Sabine Joosten/ANP/Hollandse Hoogte

Noodsituatie Limburg-Noord opgeheven, toeristen weer welkom

In Limburg-Noord is de noodtoestand opgeheven. Dat heeft Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, dinsdagavond bekendgemaakt op een persconferentie. Ook zijn in het gebied alle noodverordeningen ingetrokken. Dat betekent dat toeristen weer welkom zijn.

Op zeven plekken in het noorden van de provincie is het nog verboden om over de dijken te lopen. Deze plaatsen zijn afgezet. De brandweer en de politie nemen de leiding over het gebied weer over van de Veiligheidsregio en L1 functioneert vanaf dinsdagavond 20.00 uur niet meer als calamiteitenzender.

Het Waterschap Limburg laat aan 1Limburg weten dat het in de provincie de goede kant op gaat met de waterstanden. „Bij Sint Pieter stroomt er 650 kuub per seconde. Dat was 3300 kuub per seconde op het hoogtepunt. Ook in de Roer stroomt het water met nagenoeg normale proporties”, aldus het waterschap.

De sluis in de Roer werd gesloten om te voorkomen dat de hoge Maas de Roer instroomt en de hele binnenstad van Roermond blank zou worden gezet. Foto Vincent Jannink/ANP

Waalse regering trekt 2 miljard euro uit voor heropbouw

De Waalse regering heeft 2 miljard euro vrijgemaakt voor de wederopbouw van het Belgische gebied dat vorige week zwaar werd getroffen door overstromingen. Dat heeft de Waalse premier Elio Di Rupo dinsdag gezegd tijdens een persconferentie. Hij zei dat het bedrag mogelijk nog kan oplopen. „We moeten eerlijk zijn, we hebben kolossaal veel geld nodig; een bedrag waar we vandaag nog geen volledig zicht op hebben”, aldus Di Rupo.

De Waalse regering gaat met het geld onder meer mensen die niet zijn verzekerd voorzien van 2.500 euro. Ook zijn er wetswijzigingen op komst om niet-verzekerden toch te kunnen helpen. Kleine zelfstandigen kunnen tot 50.000 euro aan schadevergoeding eisen. Voor grotere ondernemingen geldt dat zij tot 75 procent van de opgelopen schade kunnen terugkrijgen.

Van de 2 miljard euro is 800 miljoen euro afkomstig uit een pot die bedoeld was voor economische wederopbouw. Een aantal van de plannen die daarmee gefinancierd zouden worden, zijn geschrapt.

Wallonië is hard geraakt door de overstromingen, zoals hier in Luik. Foto Philippe Bourguet/bePress Photo Agency

Schademelding door meer dan tweehonderd Limburgse boeren

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft tot nu toe ruim tweehonderd meldingen binnengekregen van boeren die zeggen schade te hebben als gevolg van de overstromingen. Volgens een woordvoerder geeft dit aantal „bij lange na” geen compleet beeld, omdat veel boeren nog bezig zijn hun bedrijfsvoering weer op te starten of hun schade nog in kaart moeten brengen.

Sommige oogsten zijn compleet verloren gegaan, bij andere gewassen is het afwachten of de planten nog herstellen van de grote hoeveelheid water. Ook zijn stallen beschadigd en staat land met gras dat dient als veevoer vol met slib en puin. Volgens de woordvoerder van de LLTB zal de totale omvang van de schade duidelijk worden zodra boeren officiële meldingen kunnen doen om gecompenseerd te worden vanuit het rampenfonds van de overheid.

Weilanden en gebouwen in het gebied rond Brommelen kwamen vrijdag onder water te staan, nadat een dijk aan het Julianakanaal doorbrak. Foto Remko de Waal/ANP

Slachtoffers watersnood België herdacht in Verviers

In heel België is dinsdag om 12.01 uur ‘s middags een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de overstromingen. In de stad Verviers waren koning Filip en zijn vrouw, koningin Mathilde, aanwezig bij een officiële ceremonie, net als premier Alexander De Croo. In totaal zijn tot nu toe 31 dodelijke slachtoffers geteld, terwijl nog 70 mensen vermist worden. Ook zijn mensen dakloos geraakt, of is hun huis zwaar beschadigd als gevolg van de natuurramp. De Vlaamse zender VRT meldde dinsdagochtend dat in Wallonië in totaal nog zo’n 3.400 huishoudens zonder drinkwater zaten.

Het koningspaar sprak rond de ceremonie met reddingswerkers, de politie en slachtoffers. In het hele land hangen de vlaggen halfstok. De dag van nationale rouw vindt één dag voor de Belgische nationale feestdag plaats, waarvoor dinsdagavond al feestelijke evenementen gepland stonden. Onder meer het klassieke concert in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, is vanwege de herdenking afgelast. Koning Filip en zijn vrouw waren hiervoor uitgenodigd, meldt dagblad De Standaard.

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde luisteren in Verviers naar een speech voorafgaand aan de minuut stilte voor slachtoffers van de overstromingen. Foto Yves Herman/Reuters

Dijkdoorbraak in Gelderse Hattem, Defensie beëindigt inzet in Limburg

Een dijk bij de Gelderse plaats Hattem is in de nacht van maandag op dinsdag doorgebroken. Er is een gat van vijftien meter ontstaan tussen het Apeldoorns kanaal en de uiterwaarden van de IJssel, meldt regionaal dagblad De Stentor.

Het water van het kanaal stroomt de uiterwaarden in. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zegt tegen de krant dat woningen en bedrijfspanden geen gevaar lopen om overstroomd te raken. Wel hebben boeren halsoverkop hun vee uit het gebied gehaald en zijn wegen rondom het gebied afgesloten. Volgens de woordvoerder gaat het om een gewone situatie. „Het overloopgebied is er juist om dit op te vangen. Er is niets aan de hand.”

De grootste wateroverlast in het zuiden van Nederland lijkt voorbij. Defensie heeft maandagavond de inzet in Limburg beëindigd. In totaal zijn sinds vorige week woensdag achthonderd militairen aan het werk geweest in het overstroomde gebied. Maandag brachten militairen nog mensen terug naar hun huis in het dorp Bergen, dat omringd werd door hoogwater.

Defensie heeft daarnaast geholpen met het bestrijden van het water en het evacueren van inwoners, bijvoorbeeld de patiënten van het ziekenhuis VieCuri in Venlo. De aangelegde noodbrug over de Geul in Valkenburg is maandag weer afgebroken, omdat de oorspronkelijke brug was gerepareerd.

Nationaal Rampenfonds haalt ruim zes miljoen op voor Zuid-Limburg

In minder dan vier dagen tijd heeft het Nationaal Rampenfonds meer 6,5 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de overstromingen in Zuid-Limburg. Op vrijdag werd bankrekeningnummer 777 opengesteld zodat bedrijven en particulieren konden doneren aan de getroffenen van het gebied en dat wordt massaal gedaan.

Het Nationaal Rampenfonds is bedoeld om maatschappelijke projecten en initiatieven te financieren die gericht zijn op het herstel van de getroffen regio. Het geld kan gebruikt worden voor zaken „die schrijnend zijn en niet uit andere bronnen gedekt worden”, zoals het fonds het initiatief omschrijft. Hoe groot de totale schade is in Zuid-Limburg wordt nog onderzocht. Het grootste overstromingsgevaar is in de meeste delen van de regio geweken.

Huizen onder water rondom Brommelen. Foto ANP / Remko de Waal

In België zijn nog 70 mensen vermist, dodental blijft 31

In België zijn nog zeventig mensen vermist na de overstromingen van de afgelopen dagen. Dat heeft de Belgiche premier Alexander De Croo maandag op een persconferentie bekendgemaakt. Zondag telde het land - dat zwaar is getroffen door de overstromingen - nog 127 vermisten. De Croo noemt het „hoopvol nieuws” dat de autoriteiten vijftig vermiste mensen hebben getraceerd.

Volgens de premier zijn in België 31 mensen om het leven gekomen bij de watersnood in de afgelopen week. Het dodental blijft daardoor ongewijzigd. Morgen is een nationale dag van rouw in België, het land staat dan stil bij de gevolgen van de watersnood. „We zullen een minuut stilstaan bij wat ons overkomen is en het menselijke leed dat schuilgaat achter de cijfers”, aldus De Croo.

Waarschuwingsniveau voor hoogwaterstand verlaagd naar code oranje

Rijkswaterstaat heeft de waarschuwing voor hoogwater verlaagd van code rood naar code oranje. De afvoer van de Maas is door de neerslag in de Ardennen en Noord-Frankrijk nog uitzonderlijk hoog, maar de piek van de hoogwatergolf heeft Limburg verlaten en de waterstanden dalen daar.

Naar verwachting trekt het hoogste waterpunt in de Maas in de nacht van maandag op dinsdag langs Den Bosch. Benedenstrooms van Limburg zijn de risico’s van het hoogwater minder groot, onder andere doordat het hoogwater is afgevlakt en de dijken meer bescherming bieden.

Rijkswaterstaat zegt samen met de waterschappen alert te blijven en dat maatregelen worden getroffen tegen het hoge waterpeil. Zo kunnen stuwen worden geopend of mobiele keringen geplaatst tegen het hoogwater. Ook de waterstand in de Rijn is dalende. De verwachting is dat het water nog licht verder zal stijgen bij Tiel, Wageningen en Zutphen, maar vanaf dinsdag overal zal dalen. Uiterwaarden en buitendijkse gebieden zullen dan weer langzaam leeglopen.

In Venlo mogen maandag inmiddels alle inwoners weer terug naar hun huis na de evacuatie van afgelopen weekend. De gemeente heeft maandagochtend bekendgemaakt dat ook de laatste straten in het dorp Steyl zijn vrijgegeven. De meeste inwoners mochten zondag al terug naar huis. Ongeveer 10.000 Venloënaren moesten vrijdag weg vanwege het hoge water.

Het water in de Maas is nog wel hoog, maar zakt inmiddels. Foto Vincent Jannink/ANP

Coronasteun geldt ook voor door overstromingen getroffen ondernemers

Een aantal coronasteunmaatregelen voor ondernemers zullen ook gaan gelden voor Limburgse bedrijfseigenaren die hun inkomsten zien dalen door de watersnood van afgelopen week. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Naast het vergoeden van schade door verzekeraars en vanuit het Rijk via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen, kunnen ondernemers ook steunaanvragen doen via de loonsteunregeling NOW en de steun voor vaste lasten TVL. „Die regelingen maken geen onderscheid in de reden voor het omzetverlies en zijn nu ook van toepassing voor Limburg”, aldus Rutte.

„We blijven het volgen, ook ten aanzien van de schade die is voortgekomen uit de overstromingen”, zei Rutte over de situatie in Limburg. „We leven zeer mee met onze collega’s in België en Duitsland waar veel mensen zijn omgekomen als gevolg van deze rampzalige situatie en zeggen alle hulp toe waar we kunnen.” Rutte zei daarnaast „onder de indruk” te zijn van hoe de Veiligheidsregio’s in Limburg „de zaken regelen”.

Belgische verzekeraars: waterschade loopt in de honderden miljoenen

De waterschade die in België is veroorzaakt door de overstromingen van de afgelopen dagen wordt door verzekeraars geschat op ‘honderden miljoenen’. Dagblad De Morgen meldt dat bij verzekeraars al duizenden schadeclaims binnen zijn, goed voor een bedrag van minstens 150 miljoen euro. Omdat niet alle schade gedekt wordt door de verzekering, heeft de Belgische premier Alexander De Croo aangekondigd een rampenfonds beschikbaar te stellen.

In mobiele schadeloketten van verzekeraar Ethias kunnen gedupeerden op meerdere plaatsen in Wallonië ter plekke hun schade melden. De overstromingen zorgden er in sommige dorpen, zoals Pepinster, voor dat hele huizen werden weggespoeld en veel spullen verloren gingen. Het officiële dodental in België staat op 31 mensen, ook worden nog 127 mensen vermist.

De overstromingen hebben een ravage achtergelaten in Pepinster. Foto Julian Warnand/EPA

Treinverkeer tussen Maastricht en Luik tot augustus ontregeld, 5 miljoen euro gedoneerd

Door wateroverlast rijden tussen Maastricht en de Belgische stad Luik tot maandag 2 augustus geen treinen. Dat verwacht spoorbedrijf NS. Reizigers kunnen tot het treinverkeer weer is opgestart, gebruik maken van taxibusjes, die rijden vanaf de stations Maastricht, Maastricht Randwyck en Eijsden. De extra reistijd bedraagt zestig minuten.

De watersnood heeft voor meer overlast gezorgd in het openbaar vervoer. In België is de verwachting dat het treinverkeer weken ontregeld is. Het spoor ligt vol met bomen en puin en is op sommige plekken weggevaagd.

Ondertussen is het totale donatiebedrag via Giro 777 zondagavond opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro. Dat meldde het Nationaal Rampenfonds. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg. Meer dan 105.000 individuele donateurs hebben geld gestort.

De grootste problemen lijken maandag voorbij. De hoge waterstanden in de rivieren zijn overal gaan zakken, meldt Rijkswaterstaat aan persbureau ANP. De Nederrijn, de Waal, de Lek en de IJssel stijgen maandag nog iets verder, maar vanaf dinsdag zakt het water overal. De afvoer van de Maas onder Maastricht is gezakt tot een normale waterstand.

Tot begin augustus rijden er geen treinen tussen Maastricht en Luik. Foto Jean-Pierre Geusens/Hollandse Hoogte

Totale dodental overstromingen in België en Duitsland opgelopen tot 187

Het officiële dodental als gevolg van de overstromingen van de afgelopen week is opgelopen tot 187. In België kwamen 31 mensen om het leven, in Duitsland staat het aantal dodelijke slachtoffers nog steeds op 156. Dat melden Duitse media en het Belgische crisiscentrum. Het aantal vermisten in Duitsland is wel flink gedaald: de Duitse politie heeft in de deelstaat Noordrijn-Westfalen meer dan 700 personen die als vermist opgegeven waren telefonisch gelokaliseerd. Nu is nog van ongeveer 150 mensen niet duidelijk waar ze zijn. In België zijn nog zeker 163 personen „vermoedelijk vermist of onbereikbaar”, aldus het crisiscentrum.

Premier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen gaat ervan uit dat de wederopbouw na de watersnoodramp lang zal duren. Hij beloofde nogmaals snelle hulp aan de slachtoffers van de overstroming. „We moeten acuut en in geval van nood helpen”, zei Laschet. „Dat doen we. Met alles wat we kunnen, zo snel mogelijk.” De Duitse Bondskanslier Angela Merkel bezocht zondag het zwaar getroffen dorp Schuld, waar minstens 110 mensen zijn overleden als gevolg van het noodweer. Merkel noemde de gevolgen van de ramp in het dorpje „surrealistisch” en „angstaanjagend”.

Belgische hulpdiensten beginnen vandaag met gerichte zoekacties naar lichamen in de buurt van het Waalse dorp Pepinster, waar complete huizen weggespoeld werden door het water. Het crisiscentrum verwacht geen levende slachtoffers meer tussen het puin te vinden. „De focus van de operaties verlegt zich nu naar het zware opruimwerk en het opmeten van de immense materiële schade.” Zondag werden nog tientallen mensen vermist in de Waalse plaats.

Het treinverkeer in het zuiden van België is inmiddels grotendeels hervat, meldt spoorbeheerder Infrabel. Het kan nog tot zeker begin augustus duren voordat alle treinen in de regio weer volgens dienstregeling rijden. Infrabel liet eerder weten dat er voor tientallen miljoenen euro’s schade is aan de sporen.

Het water heeft in Pepinster een enorme ravage aangericht. Foto Virginia Mayo/AP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkeling rondom de overstromingen en wateroverlast in het zuiden van Nederland, oosten van België en westen van Duitsland bij. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zondag 18 juli:

  • De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag de plaats Schuld in de deelstaat Rijnland-Palts bezocht. Samen met regiopremier Malu Dreyer sprak ze met inwoners en hulpverleners in de regio. De situatie ter plaatse noemde ze „surrealistisch” en „angstaanjagend”. Ze beloofde dat de overheid snel financiële hulp zal verlenen aan het gebied. Het dodental van de watersnood in Duitsland stond zondag op 156, honderden mensen waren nog vermist.
  • Het dodenaantal als gevolg van de overstromingen in België stond zaterdagmiddag op 27, meer dan 163 mensen worden nog vermist. Het Waalse Pepinster is het zwaarst getroffen. Een rij huizen langs de rivier werd daar weggevaagd. Hulpdiensten zoeken maandag verder naar slachtoffers en overlevenden.
  • Het VieCuri Medisch Centrum in de Limburgse stad Venlo gaat woensdag weer open. Het ziekenhuis werd vrijdag volledig ontruimd uit vrees voor wateroverlast door een overstroming van de Maas. De meeste inwoners van de stad mochten zondag ook weer terug naar huis.
  • Watermaatschappij WML Limburg heeft inwoners van de provincie opgeroepen zuinig om te gaan met drinkwater. WML zou nog niet de „volle productiecapaciteit” voor drinkwater beschikbaar hebben door de watersnood van afgelopen dagen, waardoor er mogelijk tekorten ontstaan als er te veel water verbruikt wordt.

Lees meer in het blog van zondag 18 juli