OMT: overweeg negatief testbewijs ook te vragen aan volledig gevaccineerden

Bezoekers van het Stereo Sunday Festival tonen hun toegangsbewijs eerder deze maand.
Bezoekers van het Stereo Sunday Festival tonen hun toegangsbewijs eerder deze maand. Foto Rob Engelaar/ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) verzoekt het demissionaire kabinet om te overwegen om bij grote publieksevenementen iedereen een negatieve testuitslag te vragen. Het gaat volgens het OMT om grootschalige en drukbezochten evenementen en de (nacht)horeca. Volgens de wetenschappelijk adviseurs blijft verdwijnt de ‘groene’ toegangscode in de CoronaCheck-app niet als iemand positief is getest, omdat diegene is gevaccineerd.

Met de app kunnen mensen ondanks hun positieve test dus toegang krijgen tot publieksevenementen, waar bij sommige de 1,5 meter niet meer geldt. Daardoor kunnen zij ondanks hun inenting het virus verspreiden. Bij bepaalde publieksevenementen zou het volgens het OMT nodig zijn om ook volledig gevaccineerden te vragen naar een negatief testbewijs. Dat staat in het jongste advies van de adviseurs van het demissionaire kabinet.

Verder pleit het OMT ervoor om aan het thuiswerk-advies van het kabinet toe te voegen dat werknemers het best buiten de spitstijden moeten reizen, om op die manier drukte in het openbaar vervoer te voorkomen. Ook willen de adviseurs dat het kabinet meer werk maakt van de campagne om jongeren over te halen zich te laten vaccineren. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het coronavirus zich vooral verspreid onder jongere leeftijdsgroepen van 18 tot 24 jaar, gevolgd door 25 tot 29-jarigen.

Ook blijkt uit het OMT-advies dat van de coronabesmettingen in de maand juli de meeste zijn voorgekomen onder niet-gevaccineerden. Van alle mensen die tussen 1 en 14 juli positief zijn getest, is van 72 procent de vaccinatiestatus bekend. In 84 procent van de gevallen zijn die niet-gevaccineerd, 10 procent is gedeeltelijk gevaccineerd en 6 procent volledig gevaccineerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: België scherpt controles voor EU-reizigers aan