Noodweer

Balans opmaken

In heel Duitsland zijn tot maandagochtend zeker 165 doden gevallen door het noodweer. In het zwaargetroffen district Ahrweiler, in deelstaat Rijnland-Palts, zijn 117 mensen om het leven gekomen. Het aantal vermisten is wel sterk gedaald: de Duitse politie wist meer dan zevenhonderd mensen telefonisch te lokaliseren. Nu is van nog ongeveer 150 mensen onduidelijk wat er met ze is gebeurd. Politie, brandweer en leger zoeken in het rampgebied nog naar slachtoffers.

In België is het dodental opgelopen tot 31. De Belgische hulpdiensten zijn klaar met de reddingsacties in de door overstromingen getroffen gebieden, meldt het Nationaal Crisiscentrum. Er zijn nog wel zoekacties gaande naar vermiste personen. Er zijn 163 mensen als vermist opgegeven. Het is niet duidelijk of zij in de problemen zijn geraakt of dat zij alleen onbereikbaar zijn, aldus het crisiscentrum.

In Limburg konden bijna alle geëvacueerde inwoners zondag naar hun huizen terugkeren. Ruim 10.000 inwoners van Venlo die de afgelopen dagen hun huis moesten verlaten vanwege overstromingsgevaar, mochten zondagmiddag naar huis. „De dijken zijn veilig bevonden. Daarop heeft de gemeente besloten om veel gebieden vrij te geven voor terugkeer”, meldt de gemeente.

Roermondenaren mochten zondagmiddag terugkeren naar hun woning. Volgens het Waterschap Limburg is het gebied rond het water de Hambeek weer veilig, waardoor de 550 geëvacueerde woningen weer betreden mogen worden. Mensen die terugkeren in hun woningen werden gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met het weer in gebruik nemen van de elektriciteit en het gas.

Het VieCuri Medisch Centrum in de Limburgse stad Venlo gaat woensdag weer open. Dat heeft de Veiligheidsregio Limburg Noord zondagavond bekendgemaakt. Het ziekenhuis werd vrijdag volledig ontruimd uit vrees voor wateroverlast door een overstroming van de Maas. Nu het gevaar van hoogwater volgens de Veiligheidsregio is geweken, kunnen de 237 geëvacueerde patiënten terug naar Venlo.

Op Giro 777 is tot maandagochtend ruim 5 miljoen euro binnengekomen. Zaterdagavond was er 3 miljoen euro gestort. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg. Er zullen vooral ‘burgerinitiatieven’ gesteund worden die de ‘lokale noden helpen lenigen’, aldus het Nationaal Rampenfonds.

De Brabantse brandweer heeft zaterdagmiddag in het dorpje Escharen een koe uit de Maas gered die honderd kilometer met de stroom was meegevoerd. De koe kwam uit het Midden-Limburgse plaatsje Echt. Het Technisch Takelteam, het specialistische vee-reddingsteam van de brandweer Brabant-Noord, hielp bij het uit het water halen van het dier. De koe is door een veearts gecontroleerd en maakt het goed.