Europese Commissie keurt staatssteun aan KLM opnieuw goed

KLM hoefde de staatssteun in afwachting van het besluit niet terug te betalen.
KLM hoefde de staatssteun in afwachting van het besluit niet terug te betalen. Foto Koen van Weel/ANP

De Europese Commissie (EC) keurt de Nederlandse staatssteun van 3,4 miljard euro aan KLM opnieuw goed. Dat geld had de Nederlandse overheid toegekend vanwege de omzetterugloop als gevolg van de coronacrisis, maar het Europese Gerecht oordeelde in mei dat de onderbouwing niet goed genoeg was.

De commissie is nu tegemoet gekomen aan de vragen van de Europese rechter. Zo staat in het besluit beter uitgelegd hoe de organisatie van Air France-KLM in elkaar steekt en waarom KLM apart steun vroeg en kreeg, terwijl Air France van de Franse overheid ook al steun ontving. Hoe dat precies zit, is nog niet bekend. Het volledige besluit wordt pas later gepubliceerd.

De EC moet alle overheidssteun van meer dan 250 miljoen euro toetsen op marktverstoring. De commissie blijft van mening dat het geld noodzakelijk en proportioneel is om te voorkomen dat de economie verstoord wordt. De zaak bij de Europese rechter was aangespannen door concurrent Ryanair. Het hof in Luxemburg schortte de gevolgen van de uitspraak op tot een nieuw besluit van de commissie, daardoor hoefde KLM de steun nog niet terug te betalen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: besmettingen stijgen niet verder, maar wel te hoog niveau