De Jonge: besmettingen stijgen niet verder, maar wel te hoog niveau

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) tijdens het persmoment van maandag 19 juli.
Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) tijdens het persmoment van maandag 19 juli. Foto Bart Maat/ANP

Het aantal dagelijkse positieve coronatestuitslagen zal volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) niet veel verder stijgen. De besmettingscijfers zijn naar verwachting gestabiliseerd en nieuwe coronamaatregelen zouden daarom voorlopig niet nodig zijn, zo heeft het kabinet in overleg met het OMT bepaald. Wel is het besmettingsniveau „op dit niveau nog te hoog”, zo zei De Jonge maandag tijdens een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte (VVD).

Wel gaat het advies gelden om zoveel mogelijk thuis te werken, aldus Rutte. Vorige week woensdag zei hij na druk van de Tweede Kamer toe dit advies opnieuw in te voeren. Ook benadrukte hij dat het belangrijk is om thuis voldoende lucht binnen te laten om de verspreiding van het virus tegen te gaan, bijvoorbeeld door de deuren en ramen een kwartier per dag open te laten. Ventilatie wordt toegevoegd aan de lijst met basisregels, naast handen wassen en anderhalve meter afstand houden.

Daarnaast is het noodzakelijk dat de anderhalve meter afstand in de horeca, op straat en thuis gehandhaafd worden. Horecazaken werden door Rutte in het bijzonder opgeroepen zich te blijven houden aan de voorwaarden om open te kunnen. Bezoekers moeten hier een zitplaats hebben, omdat hier geldt dat bezoekers anderhalve meter afstand moeten kunnen houden.

Volgens De Jonge blijkt uit de testuitslagen die binnen komen dat vaccineren werkt. 85 procent van de mensen die positief test op het coronavirus is niet gevaccineerd, slechts 5 procent was al volledig gevaccineerd. Dit vertaalt zich tot nu toe „in beperkte mate” door naar nieuwe ziekenhuisopnames. De minister hoopt dat dit zo blijft.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: besmettingen stijgen niet verder, maar wel te hoog niveau