Laatste nieuws coronacrisis

OMT: overweeg negatief testbewijs ook te vragen aan volledig gevaccineerden

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

We gaan dit blog afsluiten. Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 19 juli:

 • Het Outbreak Management Team (OMT) verzoekt het demissionaire kabinet om te overwegen om bij grote publieksevenementen iedereen een negatieve testuitslag te vragen. Het gaat volgens het OMT om grootschalige en drukbezochten evenementen en de (nacht)horeca.
 • De Belgische autoriteiten gaan strenger controleren op reizigers uit de Europese Unie. Dat heeft de Belgische premier Alexander de Croo maandag aangekondigd op een persconferentie.
 • Twee mannen zijn maandag door de rechtbank in Den Bosch schuldig bevonden aan het vernielen van een coronatest- en behandellocatie in het Brabantse Beek en Donk met zwaar vuurwerk eind vorig jaar. Een 26-jarige man uit Helmond heeft 120 dagen gevangenisstraf gekregen, waarvan 109 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur.
 • Bij het RIVM zijn tussen zondag- en maandagochtend 8.932 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Dat is een lichte daling vergeleken met eerdere dagen. De afgelopen vijf dagen schommelde het aantal positieve tests steeds rond de 10.000.
 • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandagmiddag gestegen naar 361. Dat is een toename van vijftig coronapatiënten ten opzichte van zondagmiddag, de grootste toename in twee maanden tijd.
Lees hier verder in het coronablog van dinsdag 20 juli

OMT: overweeg negatief testbewijs ook te vragen aan volledig gevaccineerden

Het Outbreak Management Team (OMT) verzoekt het demissionaire kabinet om te overwegen om bij grote publieksevenementen iedereen een negatieve testuitslag te vragen. Het gaat volgens het OMT om grootschalige en drukbezochten evenementen en de (nacht)horeca. Volgens de wetenschappelijk adviseurs blijft verdwijnt de ‘groene’ toegangscode in de CoronaCheck-app niet als iemand positief is getest, omdat diegene is gevaccineerd.

Met de app kunnen mensen ondanks hun positieve test dus toegang krijgen tot publieksevenementen, waar bij sommige de 1,5 meter niet meer geldt. Daardoor kunnen zij ondanks hun inenting het virus verspreiden. Bij bepaalde publieksevenementen zou het volgens het OMT nodig zijn om ook volledig gevaccineerden te vragen naar een negatief testbewijs. Dat staat in het jongste advies van de adviseurs van het demissionaire kabinet.

Verder pleit het OMT ervoor om aan het thuiswerk-advies van het kabinet toe te voegen dat werknemers het best buiten de spitstijden moeten reizen, om op die manier drukte in het openbaar vervoer te voorkomen. Ook willen de adviseurs dat het kabinet meer werk maakt van de campagne om jongeren over te halen zich te laten vaccineren. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het coronavirus zich vooral verspreid onder jongere leeftijdsgroepen van 18 tot 24 jaar, gevolgd door 25 tot 29-jarigen.

Ook blijkt uit het OMT-advies dat van de coronabesmettingen in de maand juli de meeste zijn voorgekomen onder niet-gevaccineerden. Van alle mensen die tussen 1 en 14 juli positief zijn getest, is van 72 procent de vaccinatiestatus bekend. In 84 procent van de gevallen zijn die niet-gevaccineerd, 10 procent is gedeeltelijk gevaccineerd en 6 procent volledig gevaccineerd.

Bezoekers van het Stereo Sunday Festival tonen hun toegangsbewijs eerder deze maand. Foto Rob Engelaar/ANP

België scherpt controles voor EU-reizigers aan

De Belgische autoriteiten gaan strenger controleren op reizigers uit de Europese Unie. Dat heeft de Belgische premier Alexander de Croo maandag aangekondigd op een persconferentie. Wie terugkomt uit een EU-land waar een gevaarlijke virusvariant circuleert en nog niet volledig gevaccineerd is moet in quarantaine tot een negatieve PCR-test overlegd kan worden. Deze test moet zeven dagen na aankomst herhaald worden.

Op dit moment is volgens de Belgische regering in geen een EU-land de situatie zo nijpend dat de maatregel nodig is, maar als dit verandert zullen de aangekondigde verscherpingen van kracht worden. Die volgden op de drastische toename van besmettingen in verschillende Europese landen en de groeiende aanwezigheid van de Delta-variant in België.

Ook veranderen de coronabeperkingen rondom buitenevenementen in België. Wie in het bezit is van een zogenoemd Covid Safe Ticket (CST) hoeft zich niet aan coronamaatregelen te houden bij grote buitenevenementen. Een CST wordt afgegeven aan volledig gevaccineerden, aan mensen die recent het coronavirus hebben gehad of een negatieve PCR-test hebben gedaan. Vanaf 1 september gaan dezelfde regels voor binnenevenementen gelden.

België vraagt een negatieve PCR-test van EU-reizigers die niet volledig zijn ingeënt. Foto Rob Engelaar/ANP/Hollandse Hoogte

‘Vrouwen harder getroffen op de arbeidsmarkt’, Johnson toch in quarantaine

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • Het aantal vrouwen dat haar baan verloor tijdens de pandemie is hoger dan het aantal mannen dat werkloos raakte tijdens de coronacrisis. Uit een vandaag verschenen rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) bleek dat 4,2 procent van de banen voor vrouwen verdwenen, tegen 3 procent van de banen voor mannen. Ook het herstel duurt langer: werkgelegenheid voor mannen zal naar verwachting dit jaar al terug zijn op het niveau van 2019, voor vrouwen duurt dit langer.
 • Volledig gevaccineerde Britten die naar Spanje reizen, hoeven bij terugkeer niet in quarantaine. Hoewel Spanje op de Britse coronakaart oranje is, wat betekent dat men bij terugkeer in quarantaine moet, geldt er een uitzondering voor dit land voor gevaccineerden. De uitzondering betekent een impuls voor het toerisme in Spanje, dat jaarlijks miljoenen Britse toeristen ontvangt. Sinds de aankondiging van de Britse regering zijn de boekingen op Spanje volgens luchtvaartmaatschappijen met 400 procent gestegen.
 • Wie wel in quarantaine moet, is de Britse premier Boris Johnson, nadat de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid op zaterdag aangaf lichte coronasymptomen te hebben. In eerste instantie wilde Johnson de verplichte quarantaine van tien dagen omzeilen door mee te doen aan een testprogramma van de nationale gezondheidsdienst, waarbij men dagelijks getest wordt. Na kritiek besloot Johnson toch in zelfisolatie te gaan, waardoor hij deze maandag Freedom Day, de dag waarop alle coronamaatregelen in zijn land komen te vervallen, achter gesloten deuren moet beleven.
 • Lees ook: Leidt Freedom Day tot een Engelse cultuuroorlog om het mondkapje?

Taakstraffen voor vernielen coronatestlocatie in Brabant

Twee mannen zijn maandag door de rechtbank in Den Bosch schuldig bevonden aan het vernielen van een coronatest- en behandellocatie in het Brabantse Beek en Donk met zwaar vuurwerk eind vorig jaar. Een 26-jarige man uit Helmond heeft 120 dagen gevangenisstraf gekregen, waarvan 109 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur. Een 22-jarige man uit Gemert heeft 120 dagen jeugddetentie gekregen, waarvan 110 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 100 uur. Ook moeten ze een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 5.500 euro.

De unit was kort voor het voorval in november 2020 voor een huisartsenpraktijk geplaatst om daar coronapatiënten geïsoleerd te kunnen behandelen en om tests af te nemen. De verdachten hebben daar zwaar vuurwerk afgestoken, waardoor de rolluiken en de ramen verwoest raakten en het interieur zwaar beschadigd. De rechtbank zegt te begrijpen dat de coronamaatregelen van de regering zeer ingrijpend waren en boosheid en frustratie konden oproepen. „Maar dat wil niet zeggen dat deze gevoelens mogen leiden tot vernieling. Daarbij komt dat de verdachten ervoor kozen een testunit, van belang voor de bestrijding en beheersing van de pandemie, te vernielen.” Dat vindt de rechtbank „zeer kwalijk”.

De officier van justitie vond een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en daar was de rechtbank het eigenlijk mee eens. Maar de rechter heeft mee laten wegen dat de verdachten een mediationtraject hebben gevolgd met de huisarts en spijt hebben betuigd aan hem. Daarnaast is bij de 22-jarige man volgens een psychiater sprake van zwakbegaafdheid en een autismestoornis. De andere verdachte heeft een licht verstandelijke beperking hebben en zou daarom verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Aan zijn straf zijn voorwaarden gekoppeld. Zo moet hij zich verder laten behandelen door een zorginstelling en beschermd gaan wonen.

Medewerkers van de huisartsenpost ruimden de ravage op die het zware vuurwerk had veroorzaakt. Foto Rob Engelaar/ANP

RIVM registreert 8.932 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tussen zondag- en maandagochtend 8.932 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Dat is een lichte daling vergeleken met eerdere dagen. De afgelopen vijf dagen schommelde het aantal positieve tests steeds rond de 10.000. Op drie van de vijf dagen kwam het getal boven de 11.000 uit.

Het RIVM meldt daarnaast dat twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het betekent niet dat deze personen de afgelopen 24 uur zijn overleden: meldingen van sterfgevallen kunnen met vertraging binnenkomen bij het instituut.

Tijdens een persconferentie zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandag dat het aantal besmettingen naar verwachting is gestabiliseerd. Nieuwe coronamaatregelen zouden daarom voorlopig niet nodig zijn.

Polsstokhoogspringer Koppelaar mist Spelen door positieve test

De Nederlandse polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar moet de Olympische Spelen volgende week in Tokio noodgedwongen missen door een positieve coronatest. Vlak voor hij naar de Japanse hoofdstad zou afreizen, moest hij een streep zetten door zijn trip vanwege de testuitslag. Het is niet duidelijk wanneer hij zijn uitslag kreeg. Het atletiektoernooi staat van 30 juli tot 8 augustus op de olympische agenda.

De 28-jarige Koppelaar uit maandag via sociale media zijn teleurstelling. De atleet stelt dat hij volledig gevaccineerd was tegen Covid-19 maar desondanks positief testte. „Ik heb nu vijf negatieve PCR-tests op rij nodig om naar Tokio te reizen”, laat hij weten. Volgens de polsstokhoogspringer kan dat acht weken in beslag nemen, dus is hij sowieso te laat voor de Spelen.

„Regels zijn regels. Mijn hart is gebroken. Ik ben er kapot van”, aldus Koppelaar. De atleet stelt dat hij er alles aan heeft gedaan om niet besmet te raken, „maar toch was dit niet genoeg”. Koppelaar zegt zich op het restant van het seizoen de richten. Daarna probeert hij zich te kwalificeren voor de Olympische editie in Parijs van 2024.

Rutger Koppelaar tijdens het Nederlands Kampioenschap in februari vorig jaar. Foto Sander Chamid/SCS

Aantal coronapatiënten met 50 gestegen, grootste toename in twee maanden

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandagmiddag gestegen naar 361. Dat is een toename van vijftig coronapatiënten ten opzichte van zondagmiddag, de grootste toename in twee maanden tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen kwamen er het afgelopen etmaal 42 patiënten bij, het hoogste aantal sinds 5 juni. In totaal liggen daar nu 277 coronapatiënten. Op de IC’s zijn nu in totaal 84 mensen met Covid-19 opgenomen.

Tsjechische atleet positief getest in olympisch dorp

In aanloop naar de Olympische Spelen zijn opnieuw twee atleten positief getest op het coronavirus. De Tsjechische beachvolleyballer Ondrej Perusic mist mogelijk het toernooi door zijn besmetting, meldt persbureau AP maandag. Hij wordt over zeven dagen geacht aan te treden tegen de beachvolleyballers van Letland. Mocht hij nog niet hersteld zijn, dan dient de Tsjechische delegatie volgens teammanager Martin Dokter een verzoek in de wedstrijd uit te stellen.

Perusic verbleef al in het olympisch dorp in Tokio. Hij is de derde sporter bij wie in het atletendorp een coronabesmetting wordt geconstateerd. Eerder werden twee spelers en een video-analist van het Zuid-Afrikaanse voetbalteam positief getest. Zij zijn overgeplaatst naar een isolatiefaciliteit, die wordt beheerd door het Olympisch comité. Hun teamgenoten worden extra gecontroleerd in aanloop naar de openingswedstrijd van het voetbaltoernooi, aankomende donderdag tegen Japan.

Naast de besmettingen in het olympisch dorp is ook bij een trainingskamp van de Amerikaanse turnploeg elders in Japan een sporter positief getest. De identiteit van de besmette turner is niet bekendgemaakt, maar volgens persbureau Reuters gaat het om een reserve die niet in contact is geweest met de turners die zeker gaan uitkomen. Deze persoon is zondag samen met een andere vervanger in quarantaine geplaatst, de rest van de turners is maandag zoals gepland afgereisd naar het olympisch dorp.

De Jonge: besmettingen stijgen niet verder, maar wel te hoog niveau

Het aantal dagelijkse positieve coronatestuitslagen zal volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) niet veel verder stijgen. De besmettingscijfers zijn naar verwachting gestabiliseerd en nieuwe coronamaatregelen zouden daarom voorlopig niet nodig zijn, zo heeft het kabinet in overleg met het OMT bepaald. Wel is het besmettingsniveau „op dit niveau nog te hoog”, zo zei De Jonge maandag tijdens een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte (VVD).

Wel gaat het advies gelden om zoveel mogelijk thuis te werken, aldus Rutte. Vorige week woensdag zei hij na druk van de Tweede Kamer toe dit advies opnieuw in te voeren. Ook benadrukte hij dat het belangrijk is om thuis voldoende lucht binnen te laten om de verspreiding van het virus tegen te gaan, bijvoorbeeld door de deuren en ramen een kwartier per dag open te laten. Ventilatie wordt toegevoegd aan de lijst met basisregels, naast handen wassen en anderhalve meter afstand houden.

Daarnaast is het noodzakelijk dat de anderhalve meter afstand in de horeca, op straat en thuis gehandhaafd worden. Horecazaken werden door Rutte in het bijzonder opgeroepen zich te blijven houden aan de voorwaarden om open te kunnen. Bezoekers moeten hier een zitplaats hebben, omdat hier geldt dat bezoekers anderhalve meter afstand moeten kunnen houden.

Volgens De Jonge blijkt uit de testuitslagen die binnen komen dat vaccineren werkt. 85 procent van de mensen die positief test op het coronavirus is niet gevaccineerd, slechts 5 procent was al volledig gevaccineerd. Dit vertaalt zich tot nu toe „in beperkte mate” door naar nieuwe ziekenhuisopnames. De minister hoopt dat dit zo blijft.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) tijdens het persmoment van maandag 19 juli. Foto Bart Maat/ANP

Europese Commissie keurt staatssteun aan KLM opnieuw goed

De Europese Commissie (EC) keurt de Nederlandse staatssteun van 3,4 miljard euro aan KLM opnieuw goed. Dat geld had de Nederlandse overheid toegekend vanwege de omzetterugloop als gevolg van de coronacrisis, maar het Europese Gerecht oordeelde in mei dat de onderbouwing niet goed genoeg was.

De commissie is nu tegemoet gekomen aan de vragen van de Europese rechter. Zo staat in het besluit beter uitgelegd hoe de organisatie van Air France-KLM in elkaar steekt en waarom KLM apart steun vroeg en kreeg, terwijl Air France van de Franse overheid ook al steun ontving. Hoe dat precies zit, is nog niet bekend. Het volledige besluit wordt pas later gepubliceerd.

De EC moet alle overheidssteun van meer dan 250 miljoen euro toetsen op marktverstoring. De commissie blijft van mening dat het geld noodzakelijk en proportioneel is om te voorkomen dat de economie verstoord wordt. De zaak bij de Europese rechter was aangespannen door concurrent Ryanair. Het hof in Luxemburg schortte de gevolgen van de uitspraak op tot een nieuw besluit van de commissie, daardoor hoefde KLM de steun nog niet terug te betalen.

KLM hoefde de staatssteun in afwachting van het besluit niet terug te betalen. Foto Koen van Weel/ANP

Cypriotische tv-zender aangevallen door anti-coronademonstranten

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland:

 • De Cypriotische lokale tv-zender Sigma in Nicosia is zondag aangevallen door mensen die demonstreerden tegen de coronamaatregelen. Auto’s van het tv-station werden beschadigd of in brand gestoken en in het gebouw werden vernielingen aangericht, meldt persbureau AFP. Medewerkers werden in het gebouw beschermd door agenten. Sigma was al vaker doelwit van demonstranten die ontevreden zijn over de berichtgeving rond de coronacrisis.
 • Op een Zuid-Koreaans marineschip gelegen bij Oost-Afrika is 80 procent van de bemanning positief getest op het coronavirus. Sinds de uitbraak op 15 juli begon zijn 247 coronabesmettingen geconstateerd. Persbureau Reuters meldt maandag dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten begonnen zijn met de repatriëring van de zieke bemanningsleden. Een vervangend team zal het schip terugvaren naar Zuid-Korea. Het schip lag in de Golf van Aden, tussen Jemen en Somalië, om piraterij tegen te gaan.
 • Op de dag dat Engeland ‘Freedom Day’ viert en de meeste coronamaatregelen laat vallen, versoepelt ook Schotland de restricties. Wel blijven, in tegenstelling tot in Engeland, enkele regels gelden. Zo moeten mensen zowel binnen als buiten één meter afstand houden, waar dat eerder anderhalve meter was. Buiten mogen maximaal vijftien mensen bij elkaar komen, binnen wordt dit aantal beperkt tot tien personen. Ook blijft het achterlaten van contactgegevens bij restaurants en cafés verplicht.
Lees ook: Engeland heft deze maandag veel beperkingen op. Leidt Freedom Day tot een Engelse cultuuroorlog om het mondkapje?

Een Zuid-Koreaans marineschip in de haven van van Manilla, september 2019. Foto Bullit Marquez/AP Photo

Financiële buffers zzp’ers ondanks coronacrisis stabiel

De financiële buffers van zelfstandig ondernemers zijn ongeveer even groot als voor de coronacrisis, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Begin 2021 schatte 20 procent van de zzp’ers maximaal drie maanden rond te kunnen komen, mocht het inkomen wegvallen. Dat is net zoveel als begin 2019. Wel zijn de verschillen tussen verschillende beroepsgroepen toegenomen.

39 procent van de zelfstandigen denkt een jaar of langer te kunnen overbruggen, iets minder dan in 2019 (41 procent). Zzp’ers met een beroep in de diensten- of logistieke sector, zoals kappers en taxichauffeurs, zijn het kwetsbaarst: een derde zegt binnen drie maanden in de financiële problemen te komen als er geen geld meer binnenkomt.

Onder meer zelfstandigen die werken in de ICT- en in de zorgsector hebben ten opzichte van 2019 vaker een buffer opgebouwd die toereikend is voor meer dan drie maanden zonder inkomsten. Zestien procent van alle zelfstandigen kon geen inschatting maken van hoelang zij zonder inkomen vooruit kunnen.

Een thuiswerkende vrouw tijdens de coronacrisis, Foto Roos Koole/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van zondag 18 juli:

 • Vanaf maandag wordt de tijd tussen de eerste en tweede coronaprik vervroegd van 35 naar 28 dagen. Dit geldt alleen voor nieuwe afspraken, bevestigt een woordvoerder van de koepelorganisatie GGD-GHOR. „Ruim drie miljoen mensen hebben nu al een tweede afspraak staan, die kunnen we niet allemaal vervroegen”, aldus de woordvoerder. „Daar hebben we niet genoeg vaccins voor.”
 • Door een lek in de database van een coronatestbedrijf was het mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen te krijgen in de app CoronaCheck, meldde RTL Nieuws. Privégegevens van zo’n 60.000 mensen die zich bij het bedrijf lieten testen zouden gelekt zijn.
 • Het RIVM meldde zondag 10.247 positieve coronatests, 856 minder dan zaterdag. Volgens de cijfers van het LCPS lagen er 235 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in het ziekenhuis. Van deze groep lagen er 76 op een IC-afdeling.

Lees hier het hele blog van zaterdag 17 en zondag 18 juli terug