Ziekenhuis VieCuri in Venlo woensdag weer open

Het ziekenhuis in Venlo werd volledig geëvacueerd wegens het hoge water.
Het ziekenhuis in Venlo werd volledig geëvacueerd wegens het hoge water. Foto Vincent Jannink/ANP

Het VieCuri Medisch Centrum in de Limburgse stad Venlo gaat woensdag weer open. Dat heeft de Veiligheidsregio Limburg Noord zondagavond bekendgemaakt. Het ziekenhuis werd vrijdag volledig ontruimd uit vrees voor wateroverlast door een overstroming van de Maas. Nu het gevaar van hoogwater volgens de Veiligheidsregio is geweken, kunnen de 237 geëvacueerde patiënten weer terug naar Venlo.

De opstart van het VieCuri-ziekenhuis gaat twee dagen duren. „De komende dagen wordt een complexe operatie verricht om alles in gereedheid te brengen voor een veilige herstart”, schrijft de Veiligheidsregio in een verklaring. Alle afspraken en operaties voor maandag en dinsdag zijn afgezegd en verzet.

Burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg, bedankte zondag vrijwilligers, militairen van Defensie en medewerkers van het waterschap voor hun hulp. Midden- en Noord-Limburg zijn de afgelopen dagen tijdens het hoogwater van de Maas „door het oog van de naald gekropen”, zegt Scholten tegen persbureau ANP. „Het was een lakmoesproef. Maar we hadden geen rekening gehouden met waterstanden hoger dan die in 1995. Dat leert ons dat ons scenario waterveiligheid moet worden bijgesteld”, aldus de burgemeester, die wil dat de zeventien zwakke plekken in de hoogwaterbescherming zo snel mogelijk worden aangepakt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Angela Merkel bezoekt Duits rampgebied