Verstappen valt uit in GP Groot-Brittannië na zware crash, Hamilton wint

Formule 1 Tijdens een fel gevecht om de eerste plek botste Verstappen met zijn achtervolger Hamilton, waarna de Nederlander hard in de bandenmuur terecht kwam. Na de herstart won Hamilton de race.
Max Verstappen had een gedeelte van de race op Silverstone de leiding.
Max Verstappen had een gedeelte van de race op Silverstone de leiding. Foto Peter Cziborra/Reuters

Max Verstappen is in de eerste ronde van de Grand Prix van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone uitgevallen. Tijdens een fel gevecht om de eerste positie met Lewis Hamilton gleed de Nederlander op hoge snelheid met zijn auto van de baan, nadat Lewis Hamilton hem toucheerde. Hamilton won uiteindelijk de race door vlak voor het einde Charles Leclerc in te halen. Leclerc, die bijna de hele race aan kop lag, werd tweede en Hamilton’s ploeggenoot Valtteri Bottas werd derde.

Verstappen kwam enkele minuten na de crash uit zijn grotendeels vernielde auto en stapte vervolgens zelf in de ambulance. Na een controle in het medisch centrum van het circuit bleek dat hij „oké” was, liet zijn vader Jos Verstappen weten in een eerste reactie in de uitzending van Ziggo Sport. „Max voelt zich een beetje licht in zijn hoofd. Er wordt in het ziekenhuis een CT-scan gemaakt, maar hij was er goed bij. Wel heeft hij wat last van zijn schouder”, zei Jos Verstappen tegen Ziggo Sport.

Twitter avatar F1 Formula 1 Verstappen’s car is untangled from the barriers, lifted onto a pick-up truck and is on its way back to the pits Well done to all the marshals 👏 #BritishGP 🇬🇧 #F1 https://t.co/JtLW5oOMB2

De race op Silverstone werd ruim een half uur stilgelegd. Ondertussen keek de wedstrijdleiding naar een mogelijke straf voor Hamilton en legde hem een tijdstraf van tien seconden op. Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner had Hamilton wat hem betreft „de volledige schuld” aan de botsing. „Dit is de snelste bocht van het circuit. Iedereen weet dat je dat niet moet doen in deze bocht”, aldus Horner.

Ondanks zijn crash behield Verstappen de leiding in de stand om het wereldkampioenschap. Wel slonk zijn voorsprong op Hamilton van 33 tot 8 punten. Op 1 augustus is de volgende wedstrijd in Hongarije. (ANP/NRC)

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 CODE ROOD! 🚩
In de herhaling van de start is de strijd tussen Verstappen en Hamilton goed zichtbaar 💥 Wie zit hier fout? 🧐 #ZiggoSportF1 #F1 #BritishGP🇬🇧 https://t.co/VSws7qSzyK