‘Door lek valse toegangsbewijzen te krijgen via app CoronaCheck’

Door een lek in de database van een coronatestbedrijf was het mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen te krijgen in de app CoronaCheck. Dat schrijft RTL Nieuws na eigen onderzoek. Ook zouden de privégegevens van zo’n 60.000 mensen die bij het bedrijf een coronatest gedaan hebben gelekt zijn.

Volgens RTL Nieuws zit het lek bij coronatestbedrijf Testcoronanu, dat is aangesloten bij het initiatief Testenvoorjereis.nl en daarmee door de overheid wordt aangeraden als bedrijf om je op het coronavirus te laten testen. RTL Nieuws schrijft dat dit betekent dat het bedrijf met belastinggeld wordt gesubsidieerd.

Door het lek kon iedereen in de coronadatabase van Testcoronanu door het aanpassen van een paar regels code een eigen negatieve test toevoegen. Hierna verscheen in de CoronaCheck app automatisch een geldig negatief testbewijs voor de in de database ingevulde naam, zonder dat de betreffende persoon is gevaccineerd is tegen, getest is op of hersteld is van een besmetting met het coronavirus.

Bij Testcoronanu zijn zondag alle locaties gesloten, zo meldt het bedrijf op de website. Er zou sprake zijn van „onvoorziene omstandigheden”. Testcoronanu heeft zo’n tien testlocaties in Nederland en België. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het testbedrijf na melding door RTL Nieuws afgesloten van zijn systemen, waardoor er geen testen of toegangsbewijzen meer kunnen worden uitgegeven. De Autoriteit Persoonsgegevens eist dat het bedrijf per direct stopt met testen omdat de gegevens van geteste personen bij het bedrijf niet veilig zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste coronabesmetting onder sporters in olympisch dorp in Tokio