Buitenland strenger voor reizigers uit rood Nederland

Vakantieperikelen Frankrijk en Duitsland verstrengen inreisregels voor ‘rood’ Nederland. Er is geen land dicht voor reizende Nederlanders.

Niet-volledig gevaccineerde Nederlanders moeten als ze naar Frankrijk gaan een negatieve coronatest overleggen die minder dan 24 uur oud is.
Niet-volledig gevaccineerde Nederlanders moeten als ze naar Frankrijk gaan een negatieve coronatest overleggen die minder dan 24 uur oud is. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Door het hoge aantal dagelijkse besmettingen, kleurt Nederland rood op de coronakaart van Europa. De toelatingsregels van andere landen, die per land verschillen, veranderen daardoor voortdurend.

Frankrijk is dit weekeinde strenger geworden voor wie niet volledig is ingeënt, maar juist soepeler voor gevaccineerden. Wie niet volledig is ingeënt moet een negatieve PCR-test of snelle antigeentest tonen die minder dan 24 uur oud is. Gevaccineerden (met BioNTech/Pfizer, Moderna of AstraZeneca) mogen nu al zeven dagen na hun tweede inenting Frankrijk binnen. Heeft iemand de Janssen-prik gekregen, dan mag pas vrijelijk na 28 dagen naar Frankrijk worden gereisd.

Voor Duitsland gelden sinds zondag ook nieuwe regels. Hoewel het buurland in Nederlandse ogen groen is en vrij toegankelijk, kleurt Nederland vanuit Duitsland gezien rood. Nederlanders moeten een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen laten zien, of anders een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur (behalve als ze op doorreis zijn). Een verwarrende mededeling op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt ook niet: mensen zouden zich ‘vóór vertrek moeten registreren’. Onduidelijk is hoe en waar.

Zeven landen zijn ‘beperkt toegankelijk’ voor Nederlanders

Omdat Nederlanders massaal van plan zijn met vakantie te gaan en schoolvakantie in de regio Noord en in Midden zijn begonnen, werd de ANWB afgelopen weekend overspoeld door telefoontjes. Via de Reiswijzer kreeg de reizigersorganisatie 2 miljoen telefoontjes in 24 uur. Ter vergelijk: in heel 2020 kwamen er 20 miljoen telefoontjes binnen. De Reiswijzer op de site klokte 2,4 miljoen pageviews en daarbij werden de pagina’s van Frankrijk, Duitsland en Italië het vaakst geraadpleegd. Italië kleurt groen en is dus vrij toegankelijk. Het land wil van Nederlandse reizigers wel een bewijs van volledige vaccinatie zien of een antigeentest of een negatieve PCR-test niet ouder dan 48 uur.

Beperkt toegankelijk

Spanje, Portugal, Groot-Brittannië, en Ierland behoren tot de landen die volgens de ANWB-reiswijzer op dit moment maar ‘beperkt toegankelijk’ zijn voor reizigers vanuit Nederland. Het heeft te maken met de kleur die zij op de Europese coronakaart krijgen. Spanje bijvoorbeeld kleurt oranje en daar zouden mensen volgens het advies van Buitenlandse Zaken alleen heen moeten gaan voor ‘noodzakelijke reizen’. Ook Portugal is oranje.

Lees ook: Wat merkt de Nederlandse reiziger van de strengere inreisregels?

Groot-Brittannië (oranje) en Ierland (geel) zijn weer van een andere categorie. Voor beide landen is een negatieve test verplicht en moet iedereen in quarantaine. Die quarantaine verschilt ook weer per land: Groot-Brittannië eist op dag 2 en 8 een PCR-test die negatief moet zijn. Ierland verplicht mensen van buiten in principe tot 14 dagen quarantaine, maar die wordt opgeheven als de reiziger na vijf dagen negatief test.

Ook Hongarije, Noorwegen en Turkije zijn ‘beperkt toegankelijk’ voor Nederlandse reizigers en er gelden (inreis)beperkingen. Er is nu geen enkel land dicht voor Nederlanders.