Britse premier en minister tóch in quarantaine na besmetting in kabinet

De Britse gezondheidsminister Sajid Javid.
De Britse gezondheidsminister Sajid Javid. Foto Peter Nicholls/Reuters

De Britse premier Boris Johnson en zijn minister van Financiën Rishi Sunak gaan zondag toch in thuisquarantaine. Eerder op de dag werd bekend dat de twee niet in thuisquarantaine zouden gaan, ondanks dat collega-minister Sajid Javid zaterdag bekend maakte besmet te zijn met het coronavirus. Beide mannen hebben recent contact gehad met Javid, maar omdat de Britse overheid meedoet een proefproject hoefden ze niet in thuisisolatie, en konden ze zich in plaats daarvan dagelijks laten testen.

Deze beslissing leverde de twee veel kritiek op. De Britse oppositiepartij Labour vond dat deze gang van zaken een verkeerd signaal afgeeft aan het Britse volk, namelijk dat er „één regel voor hen is en een andere voor de rest van ons”. In reactie daarop schrijft Sunak zondag op Twitter: „het gevoel dat de regels niet voor iedereen hetzelfde zijn, is verkeerd”.

Volgens Downing Street doen zo’n twintig organisaties mee aan het proefprogramma, naast de Britse overheid onder meer ook spoorbeheerder Network Rail en grensbewakingsdienst Border Force. Minister van Kabinetszaken Michael Gove zou ook al van het programma gebruik gemaakt hebben.

Javid (51) maakte zaterdag bekend dat hij besmet is met het coronavirus. De 57-jarige Johnson werd afgelopen jaar door het virus geveld en belandde toen op de intensive care. Beide mannen zijn volledig gevaccineerd.

Update 13:40 Dit bericht is aangepast nadat Johnson en Sunak zondag aankondigden naar aanleiding van ontstane ophef toch in quarantaine te gaan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Britse premier en minister hoeven niet in quarantaine na besmetting in kabinet