Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkeling rondom de overstromingen en wateroverlast in het zuiden van Nederland, oosten van België en westen van Duitsland bij. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag 17 juli:

  • Op Giro 777, dat is geopend voor financiële hulp aan de overstroomde gebieden in Limburg, stond de teller zaterdagavond op 3 miljoen euro.
  • In Duitsland en België is in de loop van zaterdag het dodental als gevolg van de overstromingen verder opgelopen. Volgens persbureau Reuters zijn in Duitsland in ieder geval 141 mensen omgekomen. Het Belgische nationale crisiscentrum heeft tot nu toe informatie over 27 dodelijke slachtoffers.
  • De Limburgse gemeente Bergen heeft zaterdag een ‘dringende oproep’ uitgedaan tot de evacuatie van het dorpje Well. Het water komt „hoger dan gedacht”, aldus de gemeente. Volgens het Waterschap Limburg zijn de dijken onvoldoende stevig om bescherming te bieden tegen de steeds hoger wordende waterstand.
  • De opgeworpen nooddijk bij het dorp Horn, ten noordwesten van Roermond, heeft het zaterdagmiddag begeven, meldt de gemeente Leudal. ‘s Ochtends werd al een deel van de dorpen Haelen en Horn per direct geëvacueerd, omdat een dijkdoorbraak waarschijnlijk leek. Om uiterlijk 13.00 uur moest iedereen uit gebied weg zijn.
  • Evacués uit het gebied rond het Zuid-Limburgse dorp Meerssen konden zaterdagochtend weer naar huis. Mensen uit Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moesten vrijdagmiddag hun huis verlaten, nadat een gat was ontstaan in de dijk van het Julianakanaal. Het gat werd in de loop van de zaterdag gedicht, waarop het waterpeil begon te zakken en het voor bewoners weer voldoende veilig werd om terug te keren.

Lees meer in het blog van zaterdag 17 juli Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Overstromingsblog 18 juli