Wateroverlast

Evacuaties in Venlo

De gemeente Venlo heeft vrijdagavond besloten ruim 10.000 inwoners te evacueren. Dat was nodig omdat het water in de Maas sneller steeg dan verwacht. De mensen die geëvacueerd worden, wonen in lager gelegen dorpen langs de Maas, zoals Arcem, Lomm en Velden. De gemeente wilde niet pas ’s nachts evacueren, als de Maas het hoogste punt bereikt. Het gaat om 10.000 inwoners in 7.100 huizen.

Venloënaren wordt verzocht om naar een verblijfplaats bij vrienden of familie te gaan. Mocht dat niet lukken, dan zijn er op vijf verschillende locaties opvangplekken ingericht. Voor inwoners zonder eigen vervoer zet de gemeente bussen in, die naar een opvanglocatie rijden. Op negen plekken in Venlo staan bussen klaar.

Eerder op de dag was al besloten om ook tweehonderd patiënten van het VieCurie Medisch Centrum in Venlo te evacueren.

Ook in Gelderland namen gemeenten vrijdag maatregelen tegen het hoogwater. De gemeente Arnhem heeft de Rijnkade afgesloten, omdat de weg is overstroomd. Oorzaak is het snel opkomende water in de Rijn. In Nijmegen is de Waalkade gesloten voor alle verkeer vanwege de verwachte waterstand in de Waal. Bussen worden omgeleid. Gemeenten aan de rivieren hebben laaggelegen parkeerplaatsen aan het water eveneens afgesloten. De Rijn bij Lobith bereikt naar verwachting zondagochtend de hoogste stand.

Waterschap Rivierenland start zaterdag met dijkbewaking in het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Zondag gebeurt dat ook in het Land van Altena. Het waterschap verwacht dat de Maas dit weekend het hoogste niveau ooit gemeten bereikt in het gebied. Met de dijkbewaking controleert het waterschap de staat van de dijken en is het de bedoeling dat risico’s tijdig worden opgemerkt.

Demissionair premier Rutte noemde overstromingen vrijdagavond tijdens een bezoek aan Limburg „verschrikkelijk” en „heftig”. „Gelukkig zijn er hier nog geen dodelijke slachtoffers zoals in België of Duitsland. Laten we hopen dat dat ook niet gebeurt”, aldus Rutte. De premier bezocht als eerste Venlo. Naast Rutte zal in de komende dagen ook demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) naar het rampgebied afreizen.

Het Rode Kruis opende een speciale hulplijn voor getroffenen in het rampgebied in Limburg. Dat meldde de hulporganisatie vrijdagmiddag. Volgens het Rode Kruis kan iedereen die hand- en spandiensten nodig heeft, bellen met 070-4455888. De hulporganisatie biedt praktische hulp in de vorm van het vullen van zandzakken of opruimen. Ook kunnen gedupeerden terecht voor psychosociale steun. Ook gemeenten kunnen er terecht voor hulp bij de nasleep van de overstroming. Eerder heeft het Rode Kruis geholpen met het klaarzetten van veldbedden voor geëvacueerde mensen.