Overstromingen

Ziekenhuis VieCuri in Venlo woensdag weer open

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rondom het noodweer en de wateroverlast in Limburg en delen van België en Duitsland.

Ziekenhuis VieCuri in Venlo woensdag weer open

Het VieCuri Medisch Centrum in de Limburgse stad Venlo gaat woensdag weer open. Dat heeft de Veiligheidsregio Limburg Noord zondagavond bekendgemaakt. Het ziekenhuis werd vrijdag volledig ontruimd uit vrees voor wateroverlast door een overstroming van de Maas. Nu het gevaar van hoogwater volgens de Veiligheidsregio is geweken, kunnen de 237 geëvacueerde patiënten weer terug naar Venlo.

De opstart van het VieCuri-ziekenhuis gaat twee dagen duren. „De komende dagen wordt een complexe operatie verricht om alles in gereedheid te brengen voor een veilige herstart”, schrijft de Veiligheidsregio in een verklaring. Alle afspraken en operaties voor maandag en dinsdag zijn afgezegd en verzet.

Burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg, bedankte zondag vrijwilligers, militairen van Defensie en medewerkers van het waterschap voor hun hulp. Midden- en Noord-Limburg zijn de afgelopen dagen tijdens het hoogwater van de Maas „door het oog van de naald gekropen”, zegt Scholten tegen persbureau ANP. „Het was een lakmoesproef. Maar we hadden geen rekening gehouden met waterstanden hoger dan die in 1995. Dat leert ons dat ons scenario waterveiligheid moet worden bijgesteld”, aldus de burgemeester, die wil dat de zeventien zwakke plekken in de hoogwaterbescherming zo snel mogelijk worden aangepakt.

Het ziekenhuis in Venlo werd volledig geëvacueerd wegens het hoge water. Foto Vincent Jannink/ANP

Meeste geëvacueerde inwoners Venlo per direct terug naar huis

Bijna alle ruim 10.000 inwoners van Venlo die de afgelopen dagen hun huis moesten verlaten vanwege overstromingsgevaar, mogen weer naar hun woning terugkeren. Dat heeft de gemeente zondagmiddag bekendgemaakt. „De dijken zijn veilig bevonden. Daarop heeft de gemeente besloten om veel gebieden vrij te geven voor terugkeer”, meldt de gemeente.

De autoriteiten raden terugkerende bewoners aan te controleren of hun elektriciteit en gas naar behoren werkt. Daarnaast kan bouwkundige schade zijn ontstaan aan woningen die meer dan vijftig centimeter onder water hebben gestaan. De gemeente raadt geëvacueerde inwoners aan foto’s van eventuele schade te maken voordat zij hun woning opruimen en schoonmaken.

Bewoners van drie straten in de Limburgse plaats zijn van de terugkeer uitgezonderd. Wanneer ook deze Venloënaren terug naar hun woningen mogen, is niet bekend. „Over dit gebied wordt later een besluit genomen”, aldus de gemeente. „De beveiliging blijft hier gehandhaafd.”

Horecagelegenheden aan de Maasboulevard in Venlo liepen de afgelopen dagen onder. Foto Vincent Jannink/ANP

Watermaatschappij: wees zuinig met drinkwater in Limburg

Watermaatschappij WML Limburg heeft inwoners van de provincie opgeroepen zuinig om te gaan met drinkwater. „Vermijd niet strikt noodzakelijk kraanwatergebruik”, zo zegt een woordvoerder van de maatschappij zondag tegen persbureau ANP. WML zou nog niet de „volle productiecapaciteit” voor drinkwater beschikbaar hebben door de overstromingen van afgelopen dagen, waardoor er mogelijk tekorten ontstaan als er te veel water verbruikt wordt.

„We [vragen] onze klanten om niet strikt noodzakelijk watergebruik, zoals het vullen van zwembadjes en het poetsen van de auto, de komende dagen zoveel als mogelijk te vermijden”, aldus WML. „Op die manier houden we voldoende drinkwater beschikbaar voor alle Limburgers. En vooral voor hen die het op dit moment het hardst nodig hebben.”

Angela Merkel bezoekt Duits rampgebied

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de plaats Schuld in de deelstaat Rijnland-Palts bezocht. Merkel sprak samen met regiopremier Malu Dreyer met inwoners en hulpverleners in de regio.

Volgens internationale persbureaus bestempelde Merkel de situatie ter plaatse als „surrealistisch” en „angstaanjagend”. Ze beloofde dat de overheid snel financiële hulp zal verlenen aan het gebied. „Wij staan aan uw zijde”, aldus de Bondskanselier.

Schuld ligt in het zwaar getroffen district Ahrweiler, waar minstens 110 mensen zijn overleden als gevolg van het noodweer. Ongeveer 670 mensen raakten gewond. In de rest van Duitsland vielen 46 dodelijke slachtoffers door de watersnood.

De Duitse Bondskanslier Angela Merkel in Schuld. Foto Christof Stache/AP

Evacués uit Roermond mogen terug naar huis

Roermondenaren die de afgelopen week hun huis moesten verlaten vanwege overstromingsgevaar, mogen weer terugkeren naar hun woning. Dat heeft de gemeente Roermond zondagmiddag bekendgemaakt. Volgens het Waterschap Limburg is het gebied rond het water de Hambeek weer veilig, waardoor de 550 geëvacueerde woningen weer betreden mogen worden.

Donderdag en vrijdag werden duizenden Roermondenaren geëvacueerd vanwege verwachte overstromingen in de plaats, evenals gebieden rond de rivier de Roer in Roerdalen en rond de Maas en het Julianakanaal in Echt-Susteren. Ook deze gebieden werden zondag veilig verklaard. Deze evacués horen zondag van hun eigen gemeente wanneer ze weer naar huis kunnen, zo stelde Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zondag tijdens een persconferentie over de overstromingen.

Alle inwoners Valkenburg hebben weer stroom

Heel Valkenburg heeft sinds de nacht van zaterdag op zondag weer elektriciteit. Dat heeft netbeheerder Enexis zondag bekendgemaakt. De plaats in Zuid-Limburg kampte sinds donderdag met stroomstoringen als gevolg van de watersnood. Zeker 375 huishoudens zouden zonder elektriciteit hebben gezeten, omdat stroomstations onder water stonden.

Sinds afgelopen nacht zijn volgens de netbeheerder ook de laatste 32 klanten in Valkenburg weer aangesloten op het net. Wel hebben sommige stroomstations mogelijk schade opgelopen. „Dat kan tot gevolg hebben dat inwoners in het centrum nog te maken kunnen krijgen met een kortdurende stroomonderbreking bij de omschakeling van de noodstroomvoorzieningen naar de vernieuwde voorzieningen”, aldus Enexis.

Netbeheerder: evacués moeten voorzichtig zijn met inschakelen stroom

Mensen die door de watersnood hun huis hebben moeten verlaten, moeten voorzichtig zijn met het aanzetten van de stroom als ze weer terug naar hun woning gaan. Dat zegt netbeheerder Enexis zondag. Het bedrijf heeft instructies op de website gezet.

Een woordvoerder laat weten dat het belangrijk is de staat van zowel de gas- als de elektriciteitsvoorziening goed te controleren voor deze weer terug aangezet worden. Door het hoge water kan kortsluiting ontstaan zijn. „Bij twijfel over mogelijke waterschade in de meterkast altijd het storingsnummer bellen”, zegt de woordvoerder. Wie gas ruikt moet onmiddellijk de gaskraan dichtdraaien, goed ventileren en het storingsnummer bellen.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio waarschuwt op calamiteitenzender L1 voor achtergebleven drijfhout en andere troep. „Je treft bij thuiskomst vaak ook wat aan. Stel je daarop in.”

Veiligheidsregio en gemeente in Limburg: kom niet kijken

De Midden-Limburgse gemeente Echt-Susteren waarschuwt zondag dat dagjesmensen die naar de schade van de watersnood komen kijken een boete kunnen krijgen. In het gebied tussen de Maas en het Julianakanaal heeft de gemeente een noodverordening ingesteld. „Bent u geen bewoner of hulpverlener? Blijf dan weg!”, aldus de gemeente.

Het waterpeil van de Maas en het kanaal is aan het zakken, maar de dijken en de grond zijn er nog steeds verzadigd. „Als de dijken, bruggen, wegen en (fiets)paden te veel belast worden kan dit nieuwe veiligheidsrisico’s veroorzaken”, aldus de gemeente. „Dit moet namelijk nog geïnspecteerd worden. Onze hulpverleners zijn nog hard aan het werk om de huidige wateroverlast en de gevolgen daarvan te bestrijden. We moeten er dan ook samen voor zorgen dat er geen nieuwe risico’s bij komen.”

De Veiligheidsregio Limburg-Noord roept waterrecreanten op ook zondag niet op de Maas te varen. Zaterdag werd dezelfde oproep gedaan. „Het water op de Maas is zeer gevaarlijk. De stroming is hard; dit kan acuut gevaar opleveren. Daarnaast bevinden zich in en vlak onder water objecten die schade kunnen aanrichten aan bootjes”, klonk het toen.

Een dronefoto van vrijdag 16 juli van de hoge waterstand bij het Limburgse gehucht Aasterberg, in de gemeente Echt-Susteren. Foto Sem van der Wal/ANP

Treinverkeer Limburg rijdt grotendeels weer

Het treinverkeer in de provincie Limburg is zondag grotendeels hervat. Alleen tussen Weert en Roermond en tussen Maastricht en het Belgische Luik rijden nog geen treinen vanwege de watersnood. Dat meldt NS op de website.

Tussen Weert en Roermond rijden snelbussen, tussen Maastricht en Luik pendelen taxibusjes. Zaterdag werd het treinverkeer tussen Weert en Roermond preventief stilgelegd, omdat een spoordijk op het traject dreigde te verzakken. De NS gaat ervan uit dat de problemen tussen Weert en Roermond in de loop van zondagmiddag opgelost zijn, de problemen op het Belgische spoor zijn naar verwachting op zijn vroegst begin augustus verholpen.

Dodental watersnood Duitsland loopt op naar 156

Het dodental door de watersnood in het westen van Duitsland is opnieuw opgelopen. De plaatselijke politie meldt zondagochtend dat alleen al in het district Ahrweiler (Rijnland-Palts) 110 mensen om het leven zijn gekomen. Zaterdagavond stond het aantal dodelijke slachtoffers nog op 98. Er zouden zeker 670 mensen gewond zijn geraakt.

Het dodental in de regio Noordrijn-Westfalen staat sinds gisteravond op 45 en in het Opper-Beierse district Berchtesgadener Land is minstens één persoon om het leven gekomen, dat betekent dat tot zover in Duitsland 156 doden zijn gevallen door het noodweer.

De autoriteiten verwachten dat het dodental in Ahrweiler nog zal oplopen, omdat er nog mensen vermist worden. Hoeveel mensen precies vermist worden is niet duidelijk. In Ahrweiler ligt de zwaar getroffen plaats Schuld, waar huizen door het kolkende water werden weggespoeld. Een groot deel van de wegen in het gebied is nog afgesloten, op veel plaatsen is nog geen elektriciteit en liggen telefoonnetwerken plat.

Hulpdiensten halen auto’s van de weg bij Erftstadt. Foto Sascha Steinbach/EPA

Water in de Maas in regio Roermond is aan het zakken

In het zuidelijke deel van de veiligheidsregio is het water in de Maas aan het zakken. Dat laat de Veiligheidsregio Limburg-Noord weten.

Dijkexperts van het waterschap zullen in de loop van de ochtend de veiligheid van de dijken inspecteren. „Dit kan alleen als het water voldoende is gezakt, zodat zij goed kunnen zien hoe de dijk eraan toe is aan de kant waar het water staat. Op basis hiervan besluiten zij of het verantwoord is om de dijk vrij te vegen”, aldus de Veiligheidsregio. De dijken worden dag en nacht bewaakt door de brandweer en het waterschap.

Deel van Noord-Limburgs dorp Well geëvacueerd

Het dorp Well in Noord-Limburg is zaterdagavond deels geëvacueerd. Eerder op de avond werden inwoners dringend verzocht vrijwillig te vertrekken, maar niet iedereen heeft daar gehoor aan gegeven. Het is onbekend hoeveel inwoners nu het dorp hebben verlaten.

De evacuatie is nodig omdat het Maaswater hoger stijgt dan voorzien, zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Ook de kwaliteit van de dijken in Well voldoet niet. Bij zeker één dijk in het dorp lekt water, meldt omroep L1.

Twitter avatar TomDoesborg TomDoesborg Een zwakke dijk (Maaswater sijpelt er door) even buiten de bebouwde kom aan de Nicolaasstraat in Well wordt met groot materieel en zand versterkt #L1 #hoogwater https://t.co/33ByLZk7hJ

Het gevaar van overstromingen in het noorden van de provincie blijft zeker tot en met maandag bestaan. Pas als de hoogwatergolf de provincie uit is, wordt dat gevaar minder. De militaire hulp in Limburg blijft in ieder geval tot maandag 12.00 uur, meldt Defensie op Twitter.

De pendeldienst voor bewoners die willen vertrekken is eerder op de avond gestopt vanwege de hoge waterstand. In plaats daarvan wordt nu een boot ingezet om mensen te vervoeren.

Zware overstromingen in het oosten en zuiden van Duitsland

Opnieuw zorgt extreme regenval voor grote overlast in verschillende regio’s in Duitsland. In de Oost-Duitse deelstaat Saksen viel binnen 24 uur meer dan honderd liter neerslag per vierkante meter, wat zorgde voor flinke overstromingen.

Er is veel wateroverlast in Saksisch Zwitserland, een toeristentrekpleister vlakbij Dresden. De Duitse autoriteiten melden dat verschillende plaatsen niet meer bereikbaar zijn: vooral Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schoena en Gohrisch zijn zwaar getroffen. Het treinverkeer tussen Praag en Dresden is opgeschort vanwege de overstromingen.

In het zuiden van Duitsland is de regio Oberbayern in Beieren getroffen door het noodweer. Daar is de situatie ‘dramatisch’ volgens de hulpdiensten.

Twitter avatar BreakingIEN I.E.N. #BadSchandau: Torrential rainfall has led to flash flooding in the Saxonian towns of Bad Schandau, Sebnitz and Neustadt in Sachsen. Train service between Dresden and Prague has been suspended as emergency services deal with flooded homes and streets.
https://t.co/Rgiy14Ut8Q

Lekkende stuwdam in Maastricht gerepareerd

De beschadigde stuwdam bij de Stuwweg in Maastricht is gerepareerd met zandzakken en zeilen. Het leger heeft met zo’n honderd man meegewerkt aan de spoedoperatie.

De stuw in de wijk Bosscherveld lekte water en dreigde te bezwijken. Volgens een woordvoerder van de brandweer is het gat gedicht en is de overlaat nu stabiel. Op termijn moet de stuw steviger gerepareerd worden.

Overstromingen in Oostenrijk na hevige regenval

Na Nederland, België en Duitsland is ook Oostenrijk getroffen door het noodweer. In de stad Hallein bij Salzburg maakte zware regenval van een beekje een woest kolkende stroom, die delen van de binnenstad onder water heeft gezet.

Op Twitter is te zien hoe het water de stad overspoelt en auto’s en hekwerken meesleurt. Ook zijn er beelden van mensen die proberen aan het water te ontsnappen.

Een lokale politiewoordvoerder zegt dat de situatie ‘zeer kritiek, deels dramatisch’ is, meldt persbureau DPA. Er zijn nog geen meldingen van eventuele slachtoffers.

Ook op andere plekken in het noorden van Oostenrijk komen meldingen binnen van noodweer. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 80 millimeter regen.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkeling rondom de overstromingen en wateroverlast in het zuiden van Nederland, oosten van België en westen van Duitsland bij. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag 17 juli:

  • Op Giro 777, dat is geopend voor financiële hulp aan de overstroomde gebieden in Limburg, stond de teller zaterdagavond op 3 miljoen euro.
  • In Duitsland en België is in de loop van zaterdag het dodental als gevolg van de overstromingen verder opgelopen. Volgens persbureau Reuters zijn in Duitsland in ieder geval 141 mensen omgekomen. Het Belgische nationale crisiscentrum heeft tot nu toe informatie over 27 dodelijke slachtoffers.
  • De Limburgse gemeente Bergen heeft zaterdag een ‘dringende oproep’ uitgedaan tot de evacuatie van het dorpje Well. Het water komt „hoger dan gedacht”, aldus de gemeente. Volgens het Waterschap Limburg zijn de dijken onvoldoende stevig om bescherming te bieden tegen de steeds hoger wordende waterstand.
  • De opgeworpen nooddijk bij het dorp Horn, ten noordwesten van Roermond, heeft het zaterdagmiddag begeven, meldt de gemeente Leudal. ‘s Ochtends werd al een deel van de dorpen Haelen en Horn per direct geëvacueerd, omdat een dijkdoorbraak waarschijnlijk leek. Om uiterlijk 13.00 uur moest iedereen uit gebied weg zijn.
  • Evacués uit het gebied rond het Zuid-Limburgse dorp Meerssen konden zaterdagochtend weer naar huis. Mensen uit Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moesten vrijdagmiddag hun huis verlaten, nadat een gat was ontstaan in de dijk van het Julianakanaal. Het gat werd in de loop van de zaterdag gedicht, waarop het waterpeil begon te zakken en het voor bewoners weer voldoende veilig werd om terug te keren.

Lees meer in het blog van zaterdag 17 juli