Dit blog is afgesloten
Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het de overstromingen van zaterdag 17 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog.
Inmiddels al 3 miljoen euro gestort voor Limburg op Giro 777
Er komen nog steeds donaties bij op Giro 777, het rekeningnummer dat werd geopend voor financiële steun aan de overstroomde gebieden in Limburg. Rond 22.00 uur zaterdagavond was er 3 miljoen euro ingezameld, meldt persbureau ANP op basis van informatie van de organisator, het Nationaal Rampenfonds. Het geld is afkomstig van zo’n 55.000 particulieren, die gemiddeld 54 euro gaven, en van bedrijven en instellingen.
Het ingezamelde geld wordt straks gebruikt om burgerinitiatieven voor „lokale noden” te financieren. Het gironummer werd vrijdag opengesteld, er kan ook in de komende dagen nog worden gedoneerd. In de nacht van vrijdag op zaterdag lag de website van Giro 777 vanwege de enorme belangstelling zelfs even plat, volgens ANP. Het Rampenfonds meldde op zaterdagochtend een bedrag van 1 miljoen euro; voor 16.00 uur had de teller de 2 miljoen gepasseerd.
Minister-president Noordrijn-Westfalen: excuses voor jolig gedrag tijdens bezoek
Armin Laschet, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, heeft zaterdagavond via Twitter zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag tijdens het bezoek dat hij eerder op de dag bracht aan het Duitse rampgebied. Op beelden die tijdens het bezoek werden gemaakt, is te zien dat Laschet een gezellig gesprekje voerde terwijl bondspresident Frank-Walter Steinmeier de media te woord stond. Een video van dat moment werd daarna veelvuldig gedeeld op sociale media.
Laschet herhaalt in zijn berichtje dat het lot van de door de watersnood getroffen inwoners hem „in het hart raakt”. Hij zegt daarom „de ontstane indruk” van een „ongepaste” houding te betreuren. Er zijn veel ogen op Laschet gericht; niet alleen om zijn optreden nu, maar ook omdat hij over een paar maanden deelneemt aan de Duitse verkiezingen. Laschet leidt dan de CDU, na het vertrek van bondskanselier Angela Merkel.
Laschet is op de achtergrond te zien:
Volgensusannnesorgen Susanne Hab’s mal groß gemacht. #Laschet findet Flutkatastrophen offenbar recht witzig. 🤦♀️ https://t.co/5Jvj5dgdya
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2021/07/data73530285-b46856.jpg)
Voorzitter veiligheidsregio: gevaar voor Noord- en Midden-Limburg nog niet geweken
„We kunnen zeggen dat we een paar hobbels genomen hebben, maar de situatie van heel lang hoog water blijft altijd grote risico’s met zich meebrengen.” Dat was zaterdagavond de conclusie van de Venlose burgemeester Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, tijdens een persconferentie over de watersnoodramp. Vooral voor Noord- en Midden-Limburg is het gevaar nog niet geweken, aldus Scholten.
Inwoners van de twee regio’s moeten de komende dagen rekening blijven houden met overlast. In ieder geval tot en met maandag blijft sprake van GRIP 4, het dreigingsniveau waarbij onder meer sprake kan zijn van tekorten aan primaire levensbehoeften. Inwoners van geëvacueerde dorpen en steden in Midden- en Noord-Limburg kunnen vooralsnog niet terug naar hun woningen, aldus Scholten. Plaatsen ten zuiden van de in Midden-Limburg gelegen stad Roermond zijn wel weer veilig genoeg voor terugkeerders. Roermond zelf wordt nog ingeschat als te risicovol. Kort voor de persconferentie werd duidelijk dat het dorpje Well ook moet evacueren. In totaal, zei Scholten, staat de teller van (delen van) plaatsen die moesten of moeten evacueren nu op achttien.
De burgemeester waarschuwde dat ramptoeristen beboet zullen worden. Mede door op zwakke dijken te lopen, brengen zij volgens Scholten zichzelf en anderen in gevaar. Enkele overtreders hebben al een bekeuring gekregen. Ook hebben kwaadwillenden misbruik geprobeerd te maken van de situatie door zich ‘s avonds voor te doen als beveiligers en zo door afzettingen te geraken. Omdat „overal pompen zijn, deuren openstaan”, zei Scholten, hoopten ze woningen te kunnen bestelen. Maar volgens de burgemeester zijn de nepbeveiligers „niet ver gekomen” en „min of meer achterhaald”. Dat gebeurde volgens persbureau ANP in het dorp Steyl, onderdeel van de gemeente Venlo.
Dodental in Duitsland is inmiddels 141, in België 27 dodelijke slachtoffers
In Duitsland en België is in de loop van zaterdag het dodental als gevolg van de overstromingen verder opgelopen. Volgens persbureau Reuters zijn in Duitsland in ieder geval 141 mensen omgekomen. In Ahrweiler, de rampregio ten zuiden van Keulen, zijn volgens de politie 98 dodelijke slachtoffers te betreuren. Het lot van honderden mensen is nog onduidelijk; zij worden vermist of kunnen niet bereikt konden worden vanwege het hoge water of gemankeerde communicatiemiddelen. Autoriteiten van de stad Erfstadt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen melden dat daar 43 inwoners zijn omgekomen.
Het Belgische nationale crisiscentrum heeft tot nu toe informatie over 27 dodelijke slachtoffers die daar zijn gevallen. 103 mensen zijn nog „vermoedelijk vermist of onbereikbaar”, waarbij aannemelijk is dat een aantal geen mobiele telefoon heeft of die niet kon opladen. Het kan ook zo zijn dat ernstig gewonde mensen in het ziekenhuis liggen zonder identificatiebewijs. In een recente update roept de instantie mensen op om niet te gaan kijken in het getroffen gebied, omdat bezoekers zichzelf in gevaar brengen en reddingsacties bemoeilijken. Ook adviseert het crisiscentrum dat mensen behalve op hun fysieke veiligheid en op noodhulp ook letten op hun eigen psychische gesteldheid.
Dringende oproep tot evacuatie van Limburgse dorp Well
De Limburgse gemeente Bergen heeft een ‘dringende oproep’ uitgedaan tot de evacuatie van het dorpje Well. Het water komt „hoger dan gedacht”, aldus de gemeente in een zaterdagavond gepubliceerde verklaring.
Volgens het Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat zijn de dijken momenteel onvoldoende stevig om bescherming te bieden tegen de steeds hoger wordende waterstand, meldt de gemeente. De politie zal door Well rijden met megafoons om de evacuatieboodschap te verspreiden. Ook worden voertuigen van de brandweer en defensie ingezet om inwoners te vervoeren en is bijstand van de ME ingeroepen.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/web-1707binlimburgmaas.jpg|//images.nrc.nl/_IEZbIX43JsEphBTd4T2oD0XgZs=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/web-1707binlimburgmaas.jpg)
Mensen bekijken het stijgende water in de Maas bij een tijdelijke waterkering in het geëvacueerde plaatsje Arcen. Foto Remko de Waal/ANP
Limburgse koe uit Maas gered in Brabants dorp 100 kilometer verderop
Zaterdagmiddag heeft de Brabantse brandweer in het dorpje Escharen een koe uit de Maas gered die een nogal lange reis had afgelegd. Zij kwam uit het zo’n honderd kilometer verderop gelegen Midden-Limburgse plaatsje Echt. Dat bevestigt Cees van der Lee, de bevelvoerder van het voor de redding verantwoordelijke brandweerteam na berichtgeving van Omroep Brabant.
De koe bleef ter hoogte van Escharen aan een ook in het water terechtgekomen afrastering haken. Daar kon de lokale brandweer het dier redden, bijgestaan door het Technisch Takelteam, het specialistische vee-reddingsteam van Brabant-Noord. De donkerbruine koe – „zoals je die vaak ziet in natuurgebieden of uiterwaarden” – kon met haar oormerk getraceerd worden tot een verzorger in het Limburgse Echt, aldus Van der Lee. Op beelden van de reddingsactie is te zien dat circa tien mannen nodig waren om het dier uit het water te trekken.
Dat de koe in zo’n kort tijdsbestek zo’n flinke afstand heeft afgelegd, komt volgens de brandweerman door de huidige, ongekend snelle stroming van de Maas. Het dier is ter plaatse door een veearts gecontroleerd en maakt het ondanks de lange reis goed. „Zij leek in eerste instantie erg verzwakt, maar eenmaal op de kade bleek zij nog goed ter been”, blikt de bevelvoerder terug, die nog nooit meemaakte dat een dier zo’n langer waterreis maakte. „Wij hopen op nog meer van dit soort succesverhalen”, aldus Van der Lee. „Want deze koe gaat het zeker overleven.”
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/web-1707binecht.jpg|//images.nrc.nl/mz0I84FLCxReDreBE5XoCNNSk_g=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/web-1707binecht.jpg)
Dat de koe zo’n afstand kon afleggen, komt volgens de brandweer door de ongekend snelle stroming van de Maas. Foto Sem van der Wal/ANP
Duitse bewindslieden bezoeken getroffen stad Erfstadt
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/germany-flood41279031.jpg|//images.nrc.nl/OISAQKCv764WZ90Yhu7KmuBQlR4=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/germany-flood41279031.jpg)
Frank-Walter Steinmeier (tweede van rechts) en Armin Laschet (rechts) ontmoetten in Erfstadt vrijwillige reddingswerkers. Foto Marius Becker/EPA
Zaterdag bezochten de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier en de Noordrijn-Westfalense minister-president Armin Laschet het zwaar getroffen Erftstadt, 25 kilometer ten zuiden van Keulen. Na de stortregens van woensdag op donderdag trad de rivier de Erft buiten haar oevers. Donderdagochtend begonnen als gevolg van de sterke stroming de wanden van een grindgroeve in te zakken; daarop volgden enorme aardverschuivingen die hele huizen meesleurden. Met helikopters en bootjes is geprobeerd de hele getroffen wijk, Erftstadt-Blessem, te evacueëren; of dat gelukt is, en of er slachtoffers zijn, is zaterdagmiddag nog onduidelijk.
Steinmeier en Laschet bezochten slachtoffers en hulpdiensten ter plaatse. Bondspresident Steinmeier zei dat „mensen alles hebben verloren, wat ze een leven lang hebben opgebouwd”. Het lot van degenen die ook geliefden verloren „verscheurt onze harten”, volgens Steinmeier.
Ook Laschet, die in september met zijn CDU de verkiezingen hoopt te winnen om zo Angela Merkel op te volgen, sprak zijn medeleven uit voor de slachtoffers. Bovendien zei hij: „Men ziet dat bij zo’n crisis honderden mensen solidair zijn en helpen.” In Erftstadt zijn hulpdiensten uit heel Duitsland aan het werk.
Opbrengst Giro 777 voor rampregio’s Zuid-Limburg passeert 2 miljoen euro
Via Giro 777 is zaterdagmiddag al meer dan 2 miljoen euro opgehaald voor de door overstromingen getroffen gebieden in Zuid-Limburg. Het totaalbedrag aan donaties loopt snel op; zaterdagochtend om 10.00 uur stond de teller nog op 1 miljoen euro. Het Nationaal Rampenfonds, verantwoordelijk voor het gironummer, zegt tegen persbureau ANP aangenaam verrast te zijn door de snelle toename.
Giro 777 werd vrijdag opengesteld. Door de enorme belangstelling was de website vannacht even uit de lucht. Het opgehaalde geld gaat niet direct naar de slachtoffers. Het Nationaal Rampenfonds gaf vrijdag aan kleinschalige projecten te zullen steunen die ervoor moeten zorgen dat de „samenleving weer op gang komt”. Het geld moet worden verdeeld „in samenwerking met mensen en organisaties ter plekke”.
Veiligheidsregio waarschuwt mensen in rubberbootjes op de Maas
Hulpdiensten zien meerdere mensen in vaartuigen en rubberen bootjes de Maas opgaan. De Veiligheidsregio Limburg-Noord waarschuwt dat dit „zeer gevaarlijk” is vanwege de harde stroming. Ook bevinden zich veel objecten in de rivier die door de stroming zijn meegenomen en schade kunnen aanrichten aan de bootjes. Iedereen wordt geadviseerd weg te blijven uit het getroffen gebied.
Rijkswaterstaat adviseert recreanten al sinds dinsdag om niet het water op te gaan totdat de hoge afvoer weer afneemt. Recreatievaart tussen Den Bosch en Maastricht wordt aangeraden om gebruik te maken van de Brabantse kanalen.
Nooddijk bij dorp Horn begeeft het
De opgeworpen nooddijk bij het dorp Horn, ten noordwesten van Roermond, heeft het begeven, meldt de gemeente Leudal. Vanochtend werd om 10.30 uur een deel van de dorpen Haelen en Horn per direct geëvacueerd, omdat een dijkdoorbraak waarschijnlijk leek. Om uiterlijk 13.00 uur moest iedereen uit gebied weg zijn.
Met zandzakken werd een nooddijk aangelegd, maar deze bleek niet bestand tegen de hoeveelheid water. Onduidelijk is hoe de situatie in het dorp precies is. De gemeente meldt dat de stroom aan de Roermondseweg is uitgevallen en er contact is met Enexis over een oplossing.
Volgengemeenteleudal Gemeente Leudal ❕ Doorbraak nooddijk en stroomuitval ❕ De nooddijk in Horn is doorgebroken. We blijven monitoren en treffen noodzakelijke maatregelen.
Ook is er stroomuitval op de Roermondse weg. De gemeente is in overleg met Enexis voor een oplossing. https://t.co/3ReuNPUI4A
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/web-1707bindijkversterking1.jpg|//images.nrc.nl/6-tNxF99rJyJboQ9bjqFkL8Wngc=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/web-1707bindijkversterking1.jpg)
Zandzakken worden geplaatst bij een dijk bij het geevacueerde Arcen. Dit is niet dezelfde dijk als bij Horn. Foto Remko de Waal/ANP
Politici bezoeken rampgebied in België en Duitsland
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Belgische premier Alexander De Croo hebben zaterdag een bezoek gebracht aan het zwaar getroffen Rochefort in Wallonië. Daar gingen zij in gesprek met hulpdiensten, meldt de Vlaamse omroep VRT. Ook stond een bezoek aan de plaats Pepinster op het programma, waar wordt gesproken met de lokale bevolking en functionarissen.
In Duitsland heeft bondskanselier Angela Merkel een bezoek aan het getroffen gebied aangekondigd. Zij reist zondag af naar Rijnland-Westfalen, waar het dodental inmiddels opgelopen is tot meer dan negentig. Eerder reageerde Merkel al tijdens haar bezoek aan de Verenigde Staten geschokt op de ramp die in haar thuisland voltrok. Zij wees naar klimaatverandering als achterliggende oorzaak voor het extreme weer en kreeg navolging van andere Duitse politici. De Belgische premier Alexander De Croo, vice-premier Pierre-Yves Dermagne en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kijken door het raam van een beschadigde woning in Rochefort. Foto John Thys/AFP
Meerdere zwakke plekken in dijk langs Maas in Noord-Limburg
In de dijk langs de Maas in Noord-Limburg zitten momenteel verschillende zwakke plekken, meldt voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagmiddag tijdens een persconferentie. De situatie is „onzeker” en op verschillende plekken zijn lekkages geconstateerd. Bedrijventerrein Willem Alexanderhaven bij Roermond is om die reden ontruimd.
Volgens Scholten staat Defensie met een snel interventieteam paraat om in te grijpen waar nodig. Er is geen sprake meer van „piekbelasting”, maar van een „langgerekt plateau” van hoogwater. Volgens waterschapbestuurder Jos Teeuwen zijn verschillende dijkvakken door de aanhoudend hoge waterstand verzwakt. Hierdoor kan aan de achterkant van de dijk een lek ontstaan. Pompen worden ingezet om wateroverlast te voorkomen.
Schade spoorwegnet Wallonië loopt in tientallen miljoenen
De hevige regenval en overstromingen hebben voor tientallen miljoenen euro’s aan schade veroorzaakt aan het spoorwegnet in Wallonië. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT. Op de sporen tussen Libramont-Betrix, Namen-Ottignies en Luik zijn volgens de Unie van Aannemers van Spoorwegwerken al rond de honderd schademeldingen binnengekomen.
Gevreesd wordt dat het lang gaat duren voordat alle spoorwegen weer begaanbaar zijn. Vanwege de bouwvak zijn veel bouwvakkers met verlof. Spoorwegbeheerder Infrabel schatte vrijdag in dat het treinverkeer op sommige trajecten pas eind augustus weer volledig zal rijden. Bij Rochefort in Wallonië ontspoorde vrijdag een trein na de hevige regenval en overstromingen. Foto John Thys/AFP
Deel Limburgse dorpen Haelen en Horn per direct geëvacueerd
Delen van de Limburgse dorpen Haelen en Horn worden per direct geëvacueerd vanwege vrees voor overstromingen. Dat heeft de burgemeester van de overkoepelende gemeente Leudal zaterdagochtend bekendgemaakt.
De evacuatie van twee straten begon omstreeks 10.30 uur en moet om 13.00 uur afgerond zijn. Hoeveel bewoners geëvacueerd worden, is niet bekend. Volgens de gemeente worden bewoners „huis-aan-huis bezocht en geïnformeerd”.
Volgengemeenteleudal Gemeente Leudal De burgemeester heeft besloten om inwoners wonend aan de Broekweg in Haelen en de Kemp in Horn te evacueren vanaf 10.30 uur. Om 13:00u vandaag (17 juli) moet iedereen geëvacueerd zijn. De bewoners worden huis-aan-huis bezocht en geïnformeerd. Meer info 👉 https://t.co/sUR6JwbEh5 https://t.co/fveCGK3akm
‘Alle hens aan dek’ voor Midden- en Noord-Limburg
Het is vanochtend „alle hens aan dek” voor de regio Midden- en Noord-Limburg. Dat heeft een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vanochtend gezegd tegen omroep L1. Ook dankte hij alle burgers die zich vrijwillig inzetten om elkaar te helpen en de wateroverlast tegen te gaan.
Om 12.00 uur geven de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, de Regionaal Operationeel Leider van het calamiteitenteam en een vertegenwoordiger van het waterschap een persconferentie over de huidige situatie in het getroffen gebied.
Ondertussen keren de eerste mensen terug naar hun huizen in de regio van Meerssen. Zij werden vrijdag geëvacueerd nadat een dijk van het Julianakanaal doorbrak. Dagblad De Limburger meldt dat veel straten in Bunde nog wel onder water staan en het daarom op sommige plekken gevaarlijk kan zijn. Ook kelders, delen van woningen en weilanden staan in veel gevallen nog onder water, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.
Giro 777: tot nu toe 1 miljoen euro voor slachtoffers waterschade Limburg
Op gironummer 777 is tot zaterdagochtend zeker 1 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de overstromingen in Limburg. Dat heeft het Nationaal Rampenfonds, dat het gironummer vrijdag opende, gemeld aan persbureau ANP. Zeker 20.000 donateurs dienden zich al aan.
Eerder op zaterdag meldde het Nationaal Rampenfonds nog dat zeker 780.000 euro was opgehaald. Volgens de organisatie gaat de actie „in volle vaart” door. Het geld is bedoeld voor schade die „schrijnend” is en niet door de overheid of verzekeringen gedekt worden, aldus het fonds.
Dodental Duitsland loopt op tot meer dan 130
Het dodental als gevolg van de overstromingen in Duitsland is opgelopen tot meer dan 130. Ook zijn nog honderden mensen vermist. Alleen al in het zwaar getroffen landkreis Ahrweiler in de deelstaat Rijnland-Palts ligt het aantal slachtoffers nu boven de 90, meldt de Duitse politie. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn minstens 43 doden gevallen.
De situatie bij de doorgebroken dam bij Wassenberg, op vijftien kilometer van de grens bij Roermond, stagneert. Omroep WDR meldt dat het waterpeil van de Roer, een zijrivier van de Maas, op sommige plaatsen alweer daalt. De damdoorbraak zou volgens de burgemeester van Wassenberg Marcel Maurer zijn veroorzaakt doordat het water ophoopte, nadat aan Nederlandse zijde de stuwen in de Roer gesloten werden. Door de damdoorbraak moesten zevenhonderd inwoners hun huis verlaten.
In Noordrijn-Westfalen zijn zo’n 19.000 reddingswerkers begonnen met de opruim- en herstelwerkzaamheden na de wateroverlast. Op veel locaties in de plaatsen Hagen, Altena en Solingen moeten stroomleidingen gerepareerd of vervangen worden.
Ruim 780.000 euro opgehaald voor Limburgse slachtoffers op Giro 777
Het Nationaal Rampenfonds heeft in één dag ruim 780.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de overstromingen in de provincie Limburg. Dat heeft de organisatie laten weten aan persbureau ANP. Het fonds opende gironummer 777 vrijdag om geld in te zamelen voor slachtoffers van de waterschade. Zeker 20.000 donateurs droegen tot zaterdagochtend hun steentje bij.
„Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt”, zo schreef het fonds vrijdag over de opening van het gironummer. „Maar er blijven ook noden over die schrijnend zijn en niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.” Het Nationale Rampenfonds zet de actie de komende dagen „in volle vaart” door.
Evacués uit gebied rond Meerssen mogen terug naar hun huis
Inwoners van het gebied rond het Zuid-Limburgse Meerssen kunnen zaterdagochtend weer naar huis. Mensen uit Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moesten vrijdagmiddag hun huis verlaten, nadat een gat was ontstaan in de dijk van het Julianakanaal. Dit leidde tot acuut overstromingsgevaar.
Het gat werd in de loop van de middag gedicht, waarop het waterpeil begon te zakken. Inmiddels is het volgens de Veiligheidsregio Zuid-Limburg voor bewoners veilig genoeg om weer terug te gaan, na elders de nacht te hebben doorgebracht. Kelders in het gebied worden leeggepompt.
De Veiligheidsregio Noord-Limburg meldt dat het gevaar bij Roermond nog niet is geweken. De hoogwaterpiek duurt daar nog zeker tot zondagochtend 06.00 uur. Vooralsnog kunnen veel evacués nog niet naar huis. Datzelfde geldt voor de rond de tienduizend mensen uit Venlo die in veiligheid zijn gebracht. Hier wordt de piekstroom van de Maas verwacht tussen zaterdag 5.00 uur en 19.00 uur.
De snel stromende Maas en de overstromingen trekken veel bekijks van ramptoeristen. De Veiligheidsregio Noord-Limburg verzoekt hen weg te blijven, omdat hulpdiensten hierdoor gehinderd kunnen worden in hun werkzaamheden. Ook wijst zij erop dat in sommige gebieden een noodverordening is afgegeven, waardoor mogelijk boetes worden opgelegd. Luchtfoto van het gebied rond Brommelen waar een dijk aan het Julianakanaal is doorgebroken. Hierdoor kwam het gebied deels onder water te staan. Foto Remko de Waal/ANP
Dam doorgebroken bij Duits Wassenberg, 700 inwoners geëvacueerd
Bij de Duitse stad Wassenberg, zo’n vijftien kilometer ten zuidoosten van Roermond, is vrijdagavond een dam doorgebroken, meldt omroep WDR. Ongeveer 700 inwoners worden geëvacueerd.
Burgemeester Marcel Maurer stelt tegenover WDR dat de dam is doorgebroken doordat de stuwen in de Roer aan de Nederlandse kant gesloten zijn. Volgens de omroep neemt de burgemeester nu contact op met de Nederlandse autoriteiten om de sluizen weer open te zetten.
Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zegt nog niet te weten wat de damdoorbraak voor de situatie in de Roer in Limburg betekent.
Welkom in dit blog
In dit blog houdt NRC de ontwikkeling rondom de overstromingen en wateroverlast in het zuiden van Nederland, oosten van België en westen van Duitsland bij. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag 16 juli:
- Limburg werd de afgelopen dagen zwaar getroffen door de overstromingen en zware waterschade. Dorpen en steden langs de Maas kampten vrijdag met onzekerheid door het stijgende water. Delen van Roermond en Venlo werden geëvacueerd, evenals meerdere plaatsen rond het Zuid-Limburgse Meerssen, vanwege een gat in de de dijk van het Julianakanaal. Op veel plekken is momenteel nog een noodverordening van kracht.
- Demissionair premier Mark Rutte (VVD) bezocht het zwaar door de watersnood getroffen Limburg vrijdagavond. Hij noemde de overstromingen „heftig” en „verschrikkelijk”. „Gelukkig zijn hier nog geen dodelijke slachtoffers zoals in België of Duitsland”, aldus de premier. „Laten we hopen dat dat ook niet gebeurt.” Eerder deze week verklaarde het kabinet de Limburgse overstromingsgebieden officieel tot rampgebied, waardoor (een deel van) de schade vergoed wordt door het Rijk.
- In Duitsland zijn tot vrijdagmiddag zeker 103 mensen overleden als gevolg van het noodweer. De autoriteiten vrezen dat dit dodental de komende dagen verder op zal lopen, omdat nog honderden mensen vermist worden.
- In delen van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zaten vrijdagavond nog steeds honderdduizenden mensen zonder elektriciteit vanwege problemen met het lichtnet. Verschillende lokale netwerkstations zijn de afgelopen dagen onder water komen te staan, waardoor de systemen zijn stilgelegd. In het district Ahrweiler in Rijnland-Palts werd een gasleiding verwoest. Volgens een woordvoerder van de betreffende gasleverancier kan het „weken of maanden duren” voordat de gastoevoer naar de plek weer op peil is.
- In België is het dodental als gevolg van de watersnood vrijdagmiddag opgelopen tot zeker twintig. De Belgische autoriteiten wachtten nog op de officiële bevestiging van drie andere slachtoffers en twintig mensen waren vrijdagmiddag nog vermist. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in Pepinster en Verviers, in de provincie Luik. De Belgische premier Alexander De Croo heeft 20 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw.
- Ook kampten zeker 41.000 Walen tot vrijdagmiddag met elektriciteitsproblemen en zaten de inwoners van de provincies Henegouwen, Luik en Namen zonder drinkwater. Volgens elektriciteitsbedrijf Ores zijn bijna driehonderd transformatorhuisjes onder water gelopen, waardoor toegang tot de bouwwerken onmogelijk is. In de drie Waalse provincies werden kapotte leidingen en stroomstoringen gemeld, evenals vervuiling van het drinkwater doordat oppervlaktewater in het drinkwater terecht is gekomen.
/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/web-1607binmeerssen01-1.jpg)